Circuit turistic la bisericile de lemn din judet

   

Bisericile de lemn din nordul judetului Olt, monumente istorice construite in a doua parte a secolului XVIII, vor fi incluse intr-un circuit turistic anul viitor, pana atunci autoritatile avand obligatia sa le restaureze si sa reabiliteze infrastructura rutiera a zonei, transmite corespondentul ROMPRES. Vor fi incluse in circuitul turistic o biserica din lemn din Leleasca, doua din comuna Tatulesti, una din Poboru (Cornatelu) si una din Cungrea (Ibanesti).

Initiativa realizarii circuitului turistic a apartinut reprezentantilor Directiei Judetene pentru Cultura Culte si Patrimoniu Cultural National, care au inceput in 2006 demersuri la autoritatile judetene pentru reabilitarea infrastructurii rutiere catre monumentele istorice din nordul judetului Olt.

Gheorghe Iorga, inspector al Directiei pentru Cultura, a precizat ca institutia a facut memorii si proiecte si pentru restaurarea bisericilor din lemn declarate monumente istorice si a reusit atragerea de fonduri pentru restaurarea a trei dintre cele cinci biserici care vor fi incluse in circuitul turistic.

Au fost restaurate cu un milion de lei bisericile de lemn din comunele Leleasca si Tatulesti, acolo unde au fost facute si cai de acces betonate catre biserici. Luna acesta a inceput si restaurarea bisericii din Ibanesti, iar pana la finele anului trebuie restaurat si interiorul bisericii din Poboru. Aceste lacase de cult sunt, deocamdata, in conservare desi sunt functionale pentru ca langa ele au fost ridicate biserici noi in care se oficiaza slujbe.

In judetul Olt, mai este o biserica de lemn, cea de la Seaca-Musetesti, cea mai veche din judet, ridicata in anul 1519 si care anul acesta va fi restaurata si, probabil, transformata in manastire. Tot in secolul XVI a fost construita si manastirea de la Calui, aflata in lucrari de restaurare din anul 2004, celelalte manastiri din Olt, respectiv Clocociov si Brancoveni, fiind construite in secolele XVII si, respectiv, XVIII.

La Brancoveni si Clocociov (Slatina) este nevoie de lucrari de consolidare a versantilor si terenurilor pe care bisericile au fost construite, din cauza izvoarelor si alunecarilor de teren. La Brancoveni se lucreaza pentru stoparea alunecarilor de teren, in timp ce la Clocociov exista finantare doar pentru consolidarea terenului din curtea manastirii, nu si a versantilor din jur. ROMPRES
Sambata, 19 Aprilie 2008, ora 12:15
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Fata de 12 ani din Draganesti Olt, cautata de politisti dupa ce a disparut de acasa luni noaptea
O fata de 12 ani, din orasul Draganesti Olt, a disparut luni noaptea de la domiciliul sau si nu s-a ...
Bautura care face minuni in corp. Scade colesterolul, curata ficatul si colonul
Bautura cea mai recomandata a diminetii. Este ideal sa incepi ziua astfel, nu cu cafea sau ceai. ...
Barbati din Olt, afaceri dubioase cu zeci de primarii
78 de primarii din intreaga tara sunt in vizorul procurorilor dupa ce au facut afaceri cu 14 firme ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor