Cultivarea orezului, o afacere de succes

   

Proprietarii orezariilor din judetul Olt considera cultivarea orezului o afacere de succes, dar se plang de dezinteresul autoritatilor, reticenta localnicilor si legislatia care are lacune.
Asistent managerul firmei BEG Agricultura (proprietara orezariilor din judetul Olt), Magda Catochia, a declarat ca anul acesta suprafata cultivata cu orez in judet, in Draganesti, Daneasa si Sprancenata, a ajuns la 1.100 de hectare si afacerea este una de succes. BEG Agricultura, avand actionari un grup de cetateni italieni, a investit in orezariile din judetul Olt patru milioane de euro.


"Investitia a fost mare, de patru milioane de euro, ne-am lovit de nenumarate obstacole, dar a fost un succes, am reusit sa aducem terenurile in conditia corespunzatoare sa reabilitam tot sistemul de irigatii care era distrus, precum si sa refacem canalele pentru apa. Am dori sa extindem culturile si pe alte suprafete, dar ne lovim de ziduri. Nu reusim sa obtinem noi terenuri, autoritatile locale nu ne sprijina chiar daca au o pasune de 800 de hectare pe care sunt 200 de vaci, deci supradimensionta", a spus Magda Catochia.
Acesta a precizat ca o alta problema, cea mai spinoasa, este reticenta localnicilor si chiar reaua vointa a acestora pentru ca distrug culturile, lasa animalele nesupravegheate.

"Cea mai mare problema e reprezentata de distrugerile pe care le sufera culturile de orez. Sunt persoane care vin si taie orezul, altele isi lasa animalele nesupravegheate in preajma culturilor si ele intra in orez si fac adevarate ravagii. Legea nu ne lasa sa facem nimic. Nu putem nici macar sa sechestram animalele si sa le redam proprietarilor numai daca ei acopera pagubele", a spus reprezentantul BEG Agricultura.


Anul trecut, primul de recolta, productia medie de orez la hectar a fost de patru tone si pentru anul in curs se apreciaza ca va fi la fel sau mai mare. Orezul este recoltat si apoi trimis in judetul Braila, unde este decorticat.
Magda Catochia a apreciat ca in cazul in care se va reusi obtinerea terenului necesar extinderii culturilor va fi infiintata o statie de decorticare a orezului si la Draganesti, mai ales ca este posibil sa fie infiintate orezarii si in judetul vecin, Dolj, tot de catre intreprinzatori italieni, altii decat cei din Olt.
Orezariile din Draganesti, Daneasa si Sprancenata au fost infiintate pe aceleasi terenuri pe care au fost orezarii si inainte de 1989. Atunci, in judetul Olt erau cultivate cu orez peste 14.000 de hectare, dar imediat dupa 1990 ele au fost desfiintate prin divizarea terenurilor, distrugerea sistemelor de irigatii, retrocedarea terenurilor, impartite in sute de parcele, fostilor proprietari.
Luni, 18 August 2008, ora 22:13
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2424 ori

Cele mai citite stiri
Vine urgia peste Romania! De cand revine vremea rea! Alerta de viscol!
Vremea s-a incalzit in ultimele doua zile, insa din pacate meteorologii vin cu vesti cat se poate de ...
Un CANAL TV important va disparea din grila RCS&RDS
RCS&RDS va elimina din grila sa de programe un canal introdus in urma cu trei ani pentru a lasa loc ...
Amenintari in dosarul ambulantierilor din Corabia: "Ca pana la urma ii dam teroare... o obligam sa plece" - INTERCEPTARI
DORORET SORIN: S-au cam imputit treburile aseara ... razie facuta pe motorina ... pe furt ... pe ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor