Inchisoare cu suspendare pentru doctorii Tusciuc si Iancu de la Spitalul Slatina

   

Sentinta a fost data in urma rejudecarii dosarului in care medicii Tusciuc si Iancu au fost cercetati dupa ce un baiat de 9 ani, din comuna Serbanesti, pacient al celor doi, a murit dupa o banala fractura la mana. Pe langa condamnarea la inchisoare cu suspendare, doctorii nu mai au dreptul de a profesa medicina timp de 3 ani, dupa ramanerea definitiva a sentintei data de judecatori. Totodata, in privinta actiunii civile, Judecatoria Slatina i-a obligat pe cei doi inculpati la plata a 150.000 de euro - daune morale si 20.000 de lei - daune materiale. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel in 10 zile de la pronuntare.
Reamintim ca medicii Mircea Tusciuc si Paul Iancu au fost trimisi in judecata in 2012 de catre procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, fapta de care acestia sunt acuzati avand loc in urma cu sapte ani, mai precis la sfarsitul lunii mai a anului 2010.

Potrivit rechizitoriului, la data de 23.05.2010, in timp ce se afla in exercitarea atributiilor de serviciu, medicul ortoped Paul Iancu nu l-a examinat corespunzator pe minorul Cristian Grigore, in varsta de 9 ani, care se prezentase pentru ingrijiri medicale cu ambulanta, stabilind in mod eronat diagnosticul. De asemenea, medicul chirurg pediatru Mircea Tusciuc nu a acordat ingrijirile medicale necesare minorului pe perioada internarii si a decis, in mod inoportun, externarea pacientului pe 26.05.2010. Insa, in aceeasi seara, copilul a fost adus inapoi la spital, in stare grava, decedand a doua zi. "Pacientul a fost reinternat in aceeasi seara, iar in dimineata urmatoare inculpatul a decis amputarea membrului superior al minorului, insa din cauza complicatiilor intervenite, acesta a decedat la 27.05.2010. Raportul de expertiza medico-legala intocmit in cauza a concluzionat faptul ca decesul minorului s-a produs urmare a modului necorespunzator de stabilire a diagnosticului de catre cei doi inculpati, acordarea unor ingrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarea in timp util a complicatiilor tanato-generatoare, a lipsei de supraveghere atente si corecte a bolnavului la internare si pe perioada internarii", preciza un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova.

In iulie 2013, cei doi doctori acuzati de savarsirea infractiunii de ucidere din culpa au fost condamnati de Judecatoria Slatina la inchisoare cu executare. Tusciuc a primit o pedeapsa de doi ani si opt luni de inchisoare, iar Iancu a fost condamnat la doi ani de inchisoare. De asemenea, fiecare medic a fost obligat sa plateasca cate 40.000 de euro - daune morale si 3.000 de lei - daune materiale, pentru fiecare dintre parintii copilului decedat. Totodata, societatea cu care cei doi medici aveau incheiate asigurari in caz de malpraxis a fost obligata la plata a 30.000 de euro - daune morale si 4.500 lei - daune material catre fiecare dintre parintii baiatului.

Acum trei ani, la inceputul lunii aprilie, Curtea de Apel Craiova a desfiintat sentinta prin care cei medicii Mircea Tusciuc si Paul Iancu erau condamnati de instanta de judecata slatineana la inchisoare cu executare si plata unor despagubiri, dosarul fiind trimis spre rejudecare la instanta de fond.
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 19:15
Sursa: Eveniment de Olt

Articol citit de 200 ori


Eveniment de Olt
Cele mai citite stiri
Politistii au prins inca doi valutisti in zona "Vacanta"
Politistii SICE din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Olt au actionat din nou joi pe ...
Sinucidere din dragoste. O copila de 16 ani din Teslui s-a spanzurat in magazia casei
La fata locului au fost solicitate sa intervina cadrele medicale de la Serviciul Judetean de ...
Primarul comunei Farcasele a trecut in nefiinta
Potrivit unor apropiati, primarul oltean, care era la al doilea mandat, suferea de cativa ani de o ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor