Infractiunile in scoli, in crestere

   

Autoritatile au elaborat un plan de masuri ce va fi pus in aplicare in unitatile de invatamant

Cresterea infractiunilor comise in incinta unitatilor de invatamant si in zonele din imediata apropiere a acestora i-a determinat pe reprezentantii institutiilor judetene sa ia masuri. Cu ajutorul unor chestionare la care au raspuns elevii de gimnaziu si liceu, specialistii din cadrul CJRAE au elaborat un plan complex de masuri ce vor fi aplicate in scoli.

Rezultatele chestionarului aplicat in scoli a fost prezentat joi, in cadrul unei intalniri intre profesori, directori de unitati de invatamant si reprezentanti ai mai multor institutii judetene. Potrivit unei statistici a IPJ Olt, infractiunile au loc cu precadere in incinta scolilor din mediul urban.

"In anul 2012, la nivelul Oltului, in incinta scolilor si zona adiacenta s-au inregistrat 33 de infractiuni. Doar patru din ele s-au produs in zona adiacenta, si doua in mediul rural, iar in primul semestru al acestui an scolar au fost sesizate 9 infractiuni, una singura in zona adiacenta, una in mediul rural, 4 in Slatina - 3 infractiuni de furt si una de amenintare, 3 in Caracal - lovire si alte violente, folosire fara drept de arma alba, una in Bals - lovire si alte violente, una la Perieti - act sexual cu un minor, in afara orelor de curs. In lunile ianuarie-februarie 2013, au fost sesizate 5 infractiuni, toate in incinta scolilor, din care 3 in Caracal", a declarat seful IPJ Olt, Mihai Pruteanu.

Acesta a pus accent pe dezvoltarea comunicarii intre scoli si oamenii legii, pentru ca interventia in cazul producerii unor evenimente cu violenta sa fie rapida.

"In calitate de sef al Politiei Judetene, vreau doar sa va adresez un mesaj, o rugaminte, si anume sa spargem o bariera care se refera la comunicarea dintre noi, in primul rand. Rugamintea noastra este ca atunci cand semnalati anumite sincope in comportamentul unui copil, al unui tanar, sa ne semnalati din timp, pentru a putea interveni impreuna, chiar la familie, sa lucram asupra mediului unde acesta isi petrece majoritatea timpului extrascolar si tot impreuna sa putem identifica cele mai bune solutii. Nu va ascund faptul ca la nivelul Politiei Romane avem evidente cu privire la infractionalitatea produsa in incinta unitatilor de invatamant, dar si in zona adiacenta. Cu privire la judetul Olt remarcam ca avem o particularitate rezultata din interpretarea datelor prezentate, adica problema ar fi in interiorul scolilor, si atunci momentele de reflectie va apartin in primul rand dumneavoastra, scolilor", a mai spus acesta.

Masuri ce vor fi aplicate in regim de urgenta in scoli

Printre masurile cuprinse in plan se regasesc elaborarea unei baze de date continand elevii ce prezinta comportament violent, reactualizarea bazei de date a elevilor care absenteaza frecvent, desemnarea unui politist pentru fiecare unitate de invatamant preuniversitar, care va raspunde in mod direct de prevenirea si combaterea fenomenului antisocial, verificarea societatilor comerciale care isi desfasoara activitatea in zonele adiacente scolilor, stabilirea prin regulamentele de ordine interioara ca fiind obligatorie purtarea a cel putin unui semn distinctiv al unitatii de invatamant - esarfa, ecuson, organizarea unor intalniri cu parintii, pe teme de rezolvare a conflictelor sau disciplinare pozitiva.
Vineri, 29 Martie 2013, ora 00:04
Sursa: Eveniment de Olt

Articol citit de 165 ori


Eveniment de Olt
Cele mai citite stiri
Bercea Mondial si fiul sau, trimisi in judecata dupa o fapta comisa acum noua ani. Una dintre victime, un fost viceprimar al Slatinei
Fostul viceprimar al Slatinei a fost injunghiat cu un cutit in umar, iar prietenul sau a fost lovit ...
Fermierii din Dabuleni au ajuns cu pepenii in strada. De ce nu ii iau hipermarketurile
Se anunta un an bun pentru pepeni, iar hipermarketurile vor fi pline si de marfa romaneasca, direct ...
Politia olteana si-a reinnoit parcul auto. Cate masini a primit IPJ
Incepand de joi, Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Olt si-a reinnoit parcul auto contribuind ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor