Pedepse cu suspendare pentru angajatii Primariei Piatra Olt

   

Toma Mandica, Ivan Florea si Gheorghe Ionelas au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in luna decembrie a anului trecut.
Cei trei sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata, si fals in declaratii, in forma continuata.

"In perioada 2011-2014, inculpatii Toma Mandica, Gheorghe Ionelas si Ivan Florea au solicitat si obtinut de la A.P.I.A. - Centrul Judetean Olt, fonduri nerambursabile din bugetul national si bugetul Uniunii Europene, declarand nereal ca utilizeaza diferite suprafete de teren, cu acordul proprietarilor.

Prin aceste demersuri, inculpatii au obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul national si bugetul Uniunii Europene, in cuantum total de 48.372,95 lei, suma cu care APIA s-a constituit parte civila in procesul penal. In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor", se precizeaza in rechizitoriul procurorilor DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt, instanta care a dat marti pronuntarea in dosar. Toma Mandica a fost condamnat la 3 ani si 2 luni de inchisoare, pedeapsa fiind suspendata pe un termen de incercare de 3 ani, iar Florea Ivan si Gheorghe Ionelas au primit cate 2 ani cu suspendare, termenul de incercare fiind de 4 ani.

Pe durata termenului de supraveghere, pe langa masurile specifice pe care trebuie sa le respecte, unuia dintre inculpati i s-au impus si o serie de obligatii.

"Impune inculpatului Toma Mandica sa indeplineasca obligatia de a frecventa un program de reintegrare sociala derulat de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Olt. In baza art. 93 alin. 3 din NCP pe durata termenului de supraveghere, inculpatul presteaza o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 zile. (...) desemneaza Scoala gimnaziala Piatra Sat, respectiv Primaria Oras Piatra Olt din Baza institutiilor din comunitate, ca institutii in cadrul carora persoana supravegheata Toma Mandica sa desfasoare obligatia de a presta munca neremunerata in folosul comunitatii si incredinteaza Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Olt supravegherea inculpatului Toma Mandica in legatura cu masurile si obligatiile dispuse", se precizeaza in incheierea instantei.

Tribunalul Olt a decis mentinerea sechestrului pus de procurorii DNA pe bunurile imobile ale celor 3 inculpati si a admis in parte actiune acivila formulata de APIA Olt.

"Constata ca prejudiciul cauzat partii civile de inculpatul Toma Mandica a fost in suma totala de 43.838,4 lei (aferent campaniilor 2011, 2012, 2013 si 2014) din care a fost achitata suma de 26.176 lei la data de 13.02.2017, ramanand de plata suma de 17.662,4 lei la care se adauga accesoriile, respectiv dobanzi si penalitati calculate pana la achitarea integrala a debitului datorat. Obliga pe inculpatul Toma Mandica la plata sumei de 17.662,4 lei la care se adauga accesoriile, respectiv dobanzi si penalitati calculate pana la achitarea integrala a debitului datorat. Constata ca prejudiciul cauzat partii civile de inculpatul Ivan Florea a fost in suma totala de 27.730,13 lei (aferent campaniilor 2012 si 2013) din care a fost achitata suma de 16.789,33 lei la data de 02.03.2017, ramanand de plata suma de 10.940,8 lei la care se adauga accesoriile, respectiv dobanzi si penalitati calculate pana la achitarea integrala a debitului datorat. Obliga pe inculpatul Ivan Florea la plata sumei de 10.940,8 lei la care se adauga accesoriile, respectiv dobanzi si penalitati calculate pana la achitarea integrala a debitului datorat. Constata ca prejudiciul cauzat partii civile de inculpatul Gheorghe Ionelas a fost in suma totala de 10.105,98 lei (aferent campaniei 2013) din care a fost achitata suma de 5.936,29 lei la data de 31.01.2017, ramanand de plata suma de 4.169,69 lei la care se adauga accesoriile, respectiv dobanzi si penalitati calculate pana la achitarea integrala a debitului datorat; Obliga pe inculpatul Gheorghe Ionelas la plata sumei de 4.169,69 lei la care se adauga accesoriile, respectiv dobanzi si penalitati calculate pana la achitarea integrala a debitului datorat", se precizeaza in incheierea Tribunalului Olt.

De asemenea, instanta a dispus desfiintarea inscrisurilor falsificate pe baza carora inculpatii au obtinut pe nedrept subventii in cadrul schemelor de sprijin pe suprafata si i-a obligat pe acestia la plata a cate 2000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare statului. Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.
Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 16:15
Sursa: Eveniment de Olt

Articol citit de 88 ori


Eveniment de Olt
Cele mai citite stiri
Politistii instituie zona de siguranta publica in cartierul Progresu' din Slatina
Statisticile politistilor olteni arata ca, in ultima vreme, in cartierul Progresu' din Slatina au ...
Drumul expres Craiova - Pitesti, foarte aproape de anulare
Drumul in cauza poate fi considerat studiu de caz pentru organizarea proasta a licitatiei unui ...
DIICOT Olt are sef pentru urmatorii trei ani
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat in sedinta de marti, 22 ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor