Primarul comunei Leleasca, acuzat de colaborare cu Securitatea

   

Ion Negreanu, primar aflat la al patrulea mandat in fruntea localitatii Leleasca, este acuzat de colaborare cu Securitatea. Dosarul prin care Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii cere Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al securitatii in cazul lui Ion Negreanu a fost inregistrat in luna august a acestui an.

Potrivit notei de constatare intocmita de CNSAS, Ion Negreanu a fost recrutat de fosta securitate in calitate de colaborator pentru supravegherea informativa a locului sau de munca pe vremea cand era angajat ca tehnician veterinar la CAP Leleasca. Racolat "pe baza sentimentelor patriotice pe care le nutreste fata de oranduirea socialista", Negreanu a dat, in perioada 1986 - 1989, o serie de informatii despre mai multe persoane aflate in vizorul securistilor.

"Sursa a furnizat un volum de informatii despre unele elemente pe care le avem in atentie si pe langa care are posibilitati, fapt ce a dus la cunoasterea atitudinii politice si preocuparilor prezente, precum si la luarea unor masuri de prevenire. De asemenea, sursa a furnizat informatii despre starea de spirit din randul populatiei, precum si despre anumite aspecte negative din agricultura si care au putut fi inlaturate prin informarea factorilor de conducere dispunand masuri in consecinta", se precizeaza in una din notele de analiza a activitatii lui Negreanu.

Printre cei turnati se numara M.I., paznic la vremea respectiva la CAP Leleasca, aflat in vizorul securitatii pentru ca audia posturi de radio straine si facea comentarii "cu continut dusmanos la adresa conducerii de partid si de stat".

"Sursa va informeaza ca in discutiile pe care le-am purtat cu numitul M.I. in sectorul zootehnic al CAP Leleasca in data de 31.01. 1988 pe la orele 21.00, acesta imi spunea ca a ascultat postul de radio Europa Libera despre evenimentele de la Brasov in ziua votarii, referitor la acest aspect susnumitul se bucura, intr-o oarecare masura, pentru ca, spunea el, ca poate cu aceasta ocazie se va imbunatati situatia privind alimentatia oamenilor. De asemenea, susnumitul afirma ca acolo se mai vorbea ca peste 1.500 de oameni au fost arestati datorita faptelor ca si-au cerut anumite drepturi si bineinteles era foarte aspru criticata conducerea superioara de partid si de stat din tara noastra. (...) Cand afirma aceste lucruri, de fata se mai afla si numitul P.S.", se arata intr-una din notele informative semnate cu numele conspirativ Radu II. O alta nota informativa, din 10 mai 1988, aduce la cunostinta securitatii noi date despre M.I.- "Sursa va informeaza ca in ziua de 10 mai 1988, orele 7.00, am discutat cu M.I. care este paznic la sectorul zootehnic al CAP Leleasca, ocazie cu care acesta se exprima dusmanos la adresa conducerii superioare de partid si de stat, facand afirmatii cum ar fi salariile de la muncitorii din zootehnic sunt mici si neindestulatoare, ratia produselor agricole de asemenea nu ajung pentru furajarea animalelor dar si pentru om, si ca aceste lucruri nu existau la noi in tara pe timpul celuilalt conducator si ca de la ramanerea acestora oamenii sunt nemultumiti si pana la urma vor pleca toti din sectorul zootehnic". Turnarea paznicului a continuat, potrivit CNSAS, si in 1989. "Sursa va informeaza ca in ziua de 04.01.1989 am stat de vorba cu numitul M.I. care este paznic la sectorul zootehnic al CAP Leleasca, ocazie cu care acesta, pe fondul unor reminiscente si carente in gandire, este preocupat de a face unele comentarii necorespunzatoare cu privire la unele masuri intreprinse de partid si statul nostrum, in diferite sectoare de activitate si in special cu privire la retribuirea membrilor CAP si aprovizionare", informa Negreanu, alias "Radu II".

Note informative de la acelasi Radu II au existat si la adresa lui B. N. - " Sursa va informeaza ca numitul B.N. este cunoscut ca o persoana ce consuma alcool in stare avansata, fapt pentru care discuta dusmanos la adresa noastra spunand ca a fost mai bine pe timpul lui Antonescu decat azi, ca femeilor le-a dat mana libera sa faca de capul lor". O alta persoana turnata la securitate a fost pensionarul N.V. - "Mergand la bufetul din comuna Leleasca pentru a-mi lua tigari m-am intalnit cu numitul N.V. care discuta cu mai multe persoane din bufet, facea unele afirmatii la adresa conducerii comunei si se referea indeosebi la lotul sau in folosinta, ca i l-ar fi luat CAP-ul intrucat nu a facut minimul de norme la CAP. De asemenea, afirma ca dupa ce nu le ajunge ratia care se da de la magazin le ia si lotul in folosinta ca sa moara de foame".

Pe baza verificarilor efectuate, CNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al securitatii in cazul lui Ion Negreanu, la ora actuala primar al comunei Leleasca. Dosarul a fost inregistrat pe 1 august 2013, primul termen fiind stabilit pentru data de 4 noiembrie.

Negreanu: "Mergem la judecata!"

Contactat telefonic pentru a comenta acuzatiile ce i se aduc, edilul comunei Leleasca a avut o atitudine cel putin bizara. Acesta a declarat ca nu a lucrat niciodata la CAP Leleasca, refuzand sa raspunda insa la intrebarea daca a fost sau nu colaborator al securitatii.

"Eu nu am lucrat niciodata la CAP Leleasca, in cartea mea de munca nu scrie asa ceva. Nu am ce sa spun eu, mergem la instanta, ne judecam. Punctul meu de vedere asta e, mergem la judecata si vedem. Unii au dreptate, unii n-au dreptate, unii cred, unii nu cred, ne judecam si vedem", a declarat Ion Negreanu.

Legea nu prevede sanctiuni pentru alesii dovediti ca au fost turnatori la securitate. Cei in cauza risca insa dosare penale pentru fals in declaratii daca la depunerea dosarului de candidat la alegerile locale au dat declaratii pe propria raspundere ca nu au fost colaboratori ai securitatii, iar o sentinta definitiva a instantei demonstreaza contrariul.
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 00:01
Sursa: Eveniment de Olt

Articol citit de 330 ori


Eveniment de Olt
Cele mai citite stiri
Marius Oprescu: "In curand vom desemna proiectantul pentru DJ 546"
DJ 564, care traverseaza zece localitati din Olt pornind de la Verguleasa si pana la Daneasa, a ...
Darius Valcov, joaca de-a soarecele si pisica
In ultimele zile, o parte a mass-mediei nationale si locale din Olt a avut o predilectie speciala ...
Sefi noi la Serviciul Rutier Olt si Biroul Rutier Slatina
Odata cu imputernicirea in functia de adjunct al Inspectoratului de Politie Judetean Olt, pe linie ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor