Comuna Brazii se va numi Radulesti

   

Denumirea comunei ialomitene Brazii va fi schimbata in Radulesti, potrivit rezultatului referendumului desfasurat, duminica, in localitate. Cetatenii prezenti la vot, in numar de 758, din 1.124 prezenti pe liste, au aprobat, in proportie de 96 la suta, revenirea la numele de Radulesti. Primarul comunei Brazii, Constantin Micu, sustine ca rezultatul a fost cel asteptat, avand in vedere ca a facut acest demers la initiativa cetatenilor.

"Initiativa mi-a apartinut. Am discutat si cu oamenii din comuna si au vrut aceasta schimbare, pentru ca actualul nume nu ne reprezinta. Denumirea de Brazii a fost data pe timpul lui Ceausescu, deoarece comunistii nu vroiau sa poarte in continuare numele boierului Radulescu. Si i-a gasit numele de Brazii, doar pentru ca pe aleea din fata primariei sunt brazi", a afirmat primarul. Un alt motiv pentru care s-a vrut aceasta schimbare, a fost acela ca oamenii incurcau localitatea Brazii din Ialomita cu Brazi din Prahova, ambele comune aflandu-se la distante foarte mici.

Pentru acest referendum au fost organizate doua sectii de votare, in Brazii si Rasimnicea, procesul de votare incheindu-se fara incidente. Edilul localitatii a mentionat ca, din cei 1.124 de cetateni inscrisi pe liste, s-au prezentat 758, din care 733 au fost pentru schimbarea denumirii localitatii, patru voturi au fost nule, doar 21 de cetateni fiind impotriva. Comuna Brazii este situata in extremitatea de NV a judetului Ialomita si este formata din satele Brazii (resedinta comunala), Rasimnicea si Movileanca.

Satul Brazii este atestat documentar din secolul XVIII. Pana in 1956 s-a numit Radulesti, iar intre 1956 si 1960, Radulesti-Filitis. Din 1960 localitatea se cheama Brazii, in perioada 1956 si 1968 facand parte din raionul Urziceni, regiunea Bucuresti, intre 1968 si 1981 din judetul Ilfov, iar dupa 1981 din judetul Ialomita. De la prima atestare, pana in 1960, oficial satul avea doua cartiere: Radulesti sau Radulesti-Filitis, numit popular Boiereasca, si Caldarusani sau Radulesti-Caldarusani, numit popular Calugareasca.

In curtea bisericii (monument de arhitectura), construita in 1782 de Costache Radulescu Filitis, se afla pietrele funerare ale fostilor proprietari de aici, ce faceau parte din familia Filitis: Constantin Filitis Radulescu si Toma C. Filitis Radulescu.
Marti, 31 Martie 2009, ora 13:17
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Mandat de executare a pedepsei, pus in aplicare de politisti
La sfarsitul saptamanii trecute, politistii de investigatii criminale din Slobozia au actionat ...
Razie la Urziceni: Tigari de contrabanda si lemne de foc, ridicate de politisti
Pentru cresterea gradului de siguranta in comunitate si descurajarea comportamentelor de tip ...
Sofer cu 1,04 alcoolemie, anchetat de politisti dupa ce a provocat un accident
Un barbat, in varsta de 37 de ani, este cercetat penal, dupa ce a provocat un accident rutier fiinb ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor