Conacul Marghiloman de la Hagiesti - viitor centru cultural

   

Conacul din satul Hagiesti, construit de familia Marghiloman in anii 1869-1874, a fost introdus intr-un program comun al Consiliului Europei si Comisiei Europene,program menit sa contribuie la salvarea si punerea in valoare a monumentelor istorice si siturilor arheologice din Europa de Sud Est. Aflat in proprietatea Ministerului Culturii si Cultelor(MCC), conacul Marghiloman a beneficiat in ultimii ani de fonduri importante din partea acestei institutii, pentru restaurare, insa, nealocandu-i-se o functionalitate exacta, in timp s-a distrus ce s-a restaurat.

Pentru a nu fi distrus in intregime, MCC impreuna cu Institutul National al Monumentelor Istorice au decis sa-i dea o functionalitate, si anume aceea de centru cultural, in cadrul caruia sa se desfasoare workshop-uri, conferinte, seminarii sau instruiri.

'La acest obiectiv, se are in vedere crearea unui centru de pregatire al MCC, care sa poata valorifica acest conac de la Hagiesti, sa poata fi pus in valoare si folosit, nu ca muzeu, ci ca structura functionala. In acest fel, asiguram si salvarea, conservarea si restaurarea acestui important monument', a subliniat Mircea Anghelescu, director general in cadrul MCC. Anghelescu a adaugat ca astfel de centre culturale exista in toata Europa si care, in timp, au ajuns sa se autofinanteze. 'Ele functioneaza ca sali de conferinte, camere de cazare.

Acesta este modelul pe care ni-l propunem pentru Hagiesti. Pana acum, nu am avut cum sa ne propunem o anumita functionalitate pentru acest obiectiv. Dar, odata cu extinderea Bucurestiului, refacerii infrastructurii din zona, credem ca acum a venit momentul pentru Hagiesti, de a incerca sa-l revitalizam in acest fel', a spus acesta.

Mircea Anghelescu sustine ca veniturile ce se pot obtine din 'turismul cultural' pot fi foarte mari, daca patrimoniul cultural este exploatat'. 'Patrimoniul cultural trebuie vazut ca o sursa generatoare de dezvoltare durabila. Nu trebuie vazut doar ca o valoare in sine, ca piese de muzeu, ca niste cladiri frumoase, ca niste situri arheologice unde se duc unii si sapa vara.

Veniturile care se pot obtine, pe care comunitatile locale si judetene le pot obtine din conservarea, punerea in valoare si exploatarea pe baza turismului cultural al acestor zone, pot fi foarte mari', este de parere Anghelescu. Aflat in satul Hagiesti apartinand comunei Sinesti, conacul Marghiloman reprezinta unul dintre cele mai importante obiective istorice din judetul Ialomita.

Construit de familia Marghiloman intre anii 1869-1874, cu mesteri italieni, conacul are trei niveluri, pivnita, parter cu sapte camere, un etaj cu 10 incaperi, un hol central si doua terase laterale si inglobeaza portiuni din zidariile unui ansamblu rezidential boieresc datand de la sfarsitul secolului al XVII. Cladirea este tipica pentru arhitectura resedintelor boieresti din secolul XIX. Alexandru Marghiloman (1854-1925) a fost om politic roman, deputat, senator in Parlamentul Romaniei, ministru de justitie, al lucrarilor publice, de interne si de finante.

A elaborat legea judecatoriilor de pace, a sustinut neutralitatea Romaniei in 1914-1916 si intrarea in Primul Razboi Mondial alaturi de Germania. In functia de prim-ministru, in perioada martie-octombrie 1918, a semnat pacea separata cu Germania din 5 martie 1918
Sambata, 08 Noiembrie 2008, ora 13:05
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Mandat de executare a pedepsei, pus in aplicare de politisti
La sfarsitul saptamanii trecute, politistii de investigatii criminale din Slobozia au actionat ...
Razie la Urziceni: Tigari de contrabanda si lemne de foc, ridicate de politisti
Pentru cresterea gradului de siguranta in comunitate si descurajarea comportamentelor de tip ...
Femeia, eterna poveste...
Casa de Cultura a Municipiului Slobozia, joi, 7 martie, ora 19.00
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor