Industria cerealelor: La ce se foloseste porumbul

   

Porumbul este una dintre cele mai raspandite culturi din Romania. Alaturi de grau, ajunge sa ocupe 80% din spatiile cultivate cu cereale. Notorietatea lui se datoreaza numeroaselor intrebuintari ale acestei plante si profitului pe care il aduce. Cultivat cu resposabilitate, porumbul poate genera un profit de pana la 40% din investitie.
Intre principalele intrebuintari ale porumbului se regasesc carburantii, furajele animale si alimentele. Depinzand de folosul care i se va da acestuia, este foarte important ca samanta de porumb sa fie cea adecvata.

Biodiesel

Biodieselul este un biocombustibil lichid obtinut din uleiuri vegetale sau grasimi naturale prin procese industriale. Acesta este o alternativa reala si ecologica a motorinei, poland mult mai putin in comparatie cu carburantii fosili. Tot mai multi producatori folosesc porumbul pentru a obtine acest carburant.

Agricultorii europeni incep sa aiba tot mai mult in vedere aceasta intrebuintare a porumbului, si au toate motivele pentru a o face. Uniunea Europeana impune ca pana in anul 2020, cel putin 20% din combustibil sa fie bio.

Furaje animale

Unul dintre cele mai folosite furaje pentru hranirea animalelor din ferme este cel obtinut din porumb. Este important sa se aiba in vedere faptul ca nu orice porumb este adecvat alimentatiei animalelor. Procentul de digestibilitate a fibrelor din cereale este foarte important. De aceea, anumite marci de pe piata romanesca, cum este de exemplu Dekalb, adapteaza produsele la nevoile fermierilor. Astfel, nutretul dat animalelor ajuta la o dezvoltare sanatoasa a acestora si se traduce mai tarziu in profit pe metru patrat cultivat cu porumb.

Industria alimentara

In industria alimentara, porumbul se gaseste sub numeroase forme. Toti suntem obisnuiti cu conservele de porumb adunat de pe stiulete, fiert si gata de pus pe masa. Cand mergem la cinema, cerem floricelele sarate sau cu caramel. Cu toate acestea, cea mai mare cantitate de porumb care ajunge pe mesele noastre este sub forma de amidon sau de malai.

Porumbul produs pentru morarit este foarte cautat la nivel mondial. Malaiul, denumit si faina de porumb, in afara de traditionala mamaliga, se foloseste si ca inlocuitor al fainii de grau, din care se fac painea de porumb si faimoasele tortillas mexicane.

Din porumb se extrage amidonul. Acesta este un foarte bun agent de ingrosare, folosindu-se la fabricarea inghetatei, sosurilor, prajiturilor sau cremelor.

Astfel, data viitoare cand vom vedea campuri intregi semanate cu porumb, vom intelege de ce agricultorii opteaza pentru aceasta cultura.
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 10:58
Sursa: Gura Ialomitei

Articol citit de 77 ori


Gura Ialomitei
Cele mai citite stiri
Programul judetean de dezvoltare locala - Ialomita 2018
In ziua de 12 iunie 2018 la Sala de festivitati "Europa" a Consiliului Judetean Ialomita s-a ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor