Mai multi pensionari vor putea beneficia de medicamente compensate in proportie de 90%

   

Pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala de pana la 900 de lei/luna vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor in proportie de 90%, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, potrivit unei Hotarari adoptate ieri de Guvern.
Pana in prezent, beneficiau de aceasta compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 700 de lei; veniturile realizate numai din pensii reprezinta drepturi de asigurari sociale care se cuvin in temeiul contributiilor de asigurari sociale achitate catre bugetul de asigurari sociale de stat, fiind calculate pe baza veniturilor realizate de persoana asigurata.

Guvernul spera astfel sa creasca numarul de persoane beneficiare ale acestui program.

De asemenea, a fost simplificata procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesara declaratia pe proprie raspundere a pensionarilor. In prezent, pentru a beneficia de aceasta compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie sa prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezulta cuantumul pensiei, precum si o declaratie pe propria raspunedere cu privire la faptul ca nu realizeaza alte venituri. S-a constata insa ca, desi pensionarii declara ca nu obtin alte venituri, in evidentele ANAF acestia figureaza ca realizeaza si alte venituri, in general venituri mici. Astfel, au fost identificate situatii in care declaratiile pe propria raspundere au fost date de catre beneficiari fara a avea cunostinta despre existenta unor sume considerate venituri (dobanda bancara, venituri din dividende ca urmare a faptului ca sunt posesorii unor certificate de actiuni, situatie in care se impune recuperarea de la aceasta categorie de asigurati a procentului de 40% reprezentand diferenta dintre 50-90%).

Fondurile necesare pentru aceasta masura vor fi asigurate, in proportie de 50%, din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate si, respectiv de 40%, din venituri proprii ale Ministerului Sanatatii, prin transferuri din bugetul FNUASS.

Din evidentele CNAS, in prezent, exista un numar de 1,8 milioane de persoane cu venituri numai din pensii. In cadrul programului social privind compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, in 2016 au fost eliberate un numar de 2,379 milioane de retete aferente unui numar de 430.812 pensionari cu o valoare in cuantum de 167,6 milioane lei. Din datele CNAS, se estimeaza ca, incepand cu data de 1 iulie 2017, numarul de beneficiari cu venituri din pensii de pana la 900 lei/luna va fi de aproximativ 2,8 milioane de persoane.
Sambata, 01 Iulie 2017, ora 11:40
Sursa: Gura Ialomitei

Articol citit de 80 ori


Gura Ialomitei
Cele mai citite stiri
Intreruperi programate la reteaua de energie electrica si gaze. Ce zone sunt afectate
Mii de consumatori vor fi afectati saptamana viitoare de lucrarile programate la reteaua de energie ...
Munca la negru
In data de 10 aprilie s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei "Legea nr. 88/2018 privind ...
IGPR: 509 permise de conducere, retinute de politisti in ultimele 24 de ore
Politistii au intervenit, in ultimele 24 de ore, la peste 2.900 de evenimente, dintre care peste ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor