Ziare.com

Aberatia zilei: Au buletine de Galati, dar stau in Braila

Luni, 22 Februarie 2016, ora 12:01

   

Aberatia zilei: Au buletine de Galati, dar stau in Braila
Locuitorii din cartierul Dimitrie Cantemir, construit la granita dintre judetele Galati si Braila, traiesc o adevarata drama de aproape 14 ani. Zona e un fel de "no man's land", localnicii fiind victimele razboiului birocratic dus intre cele doua judete.

Totul a inceput in 2002, pe vremea Executivului Nastase, cand, prin hotarare de guvern, Consiliul Local Galati a primit in proprietate 1.000 de ha de teren de pe teritoriul judetului Braila, in scopul construirii de locuinte sociale. Asa a rasarit cartierul ANL Dimitrie Cantemir.

Au urmat numeroase procese pentru stabilirea statutului celor care locuiesc in acest cartier, statut cu totul aberant chiar si in ziua de azi.

Astfel, localnicii au buletine de Galati, dar figureaza in acte in Braila, platesc taxe in Galati, dar au nevoie de autorizatii de constructie din Braila. Oamenii care merg la munca trebuie sa isi ia rovigneta, pentru ca circula pe drumul national care leaga cele doua orase, informeaza ProTV.

"Eu nu stiu cum s-a ajuns ca acei oameni sa aiba buletine de Galati pentru simplu motiv ca terenul pe care s-a construit este in administrarea Galatiului pe teritoriul judetului Braila", explica in 2014, la Digi24, Simona Draghincescu, consilier local Braila.

Anuntat ca o mare poveste de succes, proiectul a esuat lamentabil. Autoritatile promiteau circa 7.500 de locuinte, spital, scoli, gradinite, centre comerciale si un hotel, dar nu s-au construit decat 348 de locuinte si atat. Mai mult, pe parcursul celor 15 ani care s-au scurs, apartamentele au inceput sa se degradeze, iar chiriasii nu au cum sa le cumpere, tot din cauza neclaritatilor birocratice.

"Este un teren care apartine din punct de vedere al administrarii si amenajarii teritoriale judetului Braila, dar el este in administrarea municipiului Galati. Si pana cand nu definitivam acest regim juridic al terenurilor nu putem intocmi celelalte documente respectiv documentatia cadastrala", explica tot atunci Emanuela Turcu, purtator de cuvant Primaria Galati.

Timpul a trecut, dar situatia nu s-a schimbat. In bine, mai exact, pentru ca de mai rau e oricand loc.

De exemplu, localnicii se plang ca sunt vizitati din cand in cand de mistretii care traiesc in paduricea din apropiere, informeaza ProTV. Mai mult, Primaria Galati a platit peste 2,3 milioane de lei pentru realizarea unei statii de epurare a apei, care este in prezent doar un bazin cu apa murdara, firma constructoare declarandu-si intre timp falimentul.

"Am facut plangere penala, sesizare penala, de aproape patru ani de zile pentru acea statie de epurare care a fost platita in integralitate fara a fi realizata", s-a plans Marius Stan, primarul Galatiului.

O aberatie administrativa trista, care arata foarte limpede incompetenta si dezinteresul de care dau dovada edilii locali din cele doua judete. Nu uitati, pe 5 iunie sunt alegerile locale. Aveti grija pe cine puneti stampila!

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre zona metropolitana Galati Braila
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2827 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asa a decis Psd-ul de pe vremea

cand Iliescu recastiga fotoliul de la Cotroceni, iar comunistii galateni(organizatia locala psd.) isi imaginau ca s-a reintors era lui Ceasca. Au bagat pumnul in gura brailenilor si prin fel de fel de golanii i-au obligat sa nu deschida gura atunci cand a fost ocupat acel teren din extravilanul com. Vadeni pendinte de jud. Braila ; o mare afacere a acelor ani.

 

aberanta este raca dintre braileni si galateni

impreuna aglomerarea urbana Galati-Braila de ~ jumatate de milion de oameni ar putea reprezenta un important pol de dezvoltare in Romania, separate nu inseamna mare lucru dar orgoliile sunt prea mari pentru edili celor 2 orase si/sau judete.

Orasul VANCOUVER ,din Canada,este alcatuit din trei orase reunite !

Orasul polonez Katovicze este alcatuit din 6 (sase) orasele.

De ce nu ar putea exista si in Romania ca Braila si Galati sa formeze un singur oras si un singur judet ?

Ar fi o victorie contra BIROCRATIEI !

 

Sa includa si Vasluiul

si atunci succesul e asigurat!
Si sa-i mute pe retardatii care au lansat ideea infiintarii cartierului sa stea ei acolo...sa mearga de acolo la slujbe si sa-si duca copii la scoalaa si gradinita de acolo...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor