Aberatia zilei: Blocurile cu bulina rosie, la voia Domnului

Marti, 18 August 2015, ora 16:23
5287 citiri
Aberatia zilei: Blocurile cu bulina rosie, la voia Domnului
Foto: Arhiva (Digi24)

Mii de apartamente din Capitala aflate in blocurile marcate cu bulina rosie din cauza riscului de prabusire la cutremur sunt lasate de autoritati la mila Domnului. Legea asigurarii obligatorii a locuintelor a fost modificata, astfel incat locatarii acestor apartamente nu se mai pot asigura.

La ora actuala, cladirile cu risc seismic nu sunt nici consolidate de primarii, nici nu pot fi asigurate, astfel incat locatarii apartamentelor care risca sa fie distruse la primul cutremur stau cu frica in san. Astfel, zeci de mii de oameni risca sa isi piarda viata sau sa ramana in strada in cazul unui seism de proportii, dar nimeni nu face nimic.

Intr-un reportaj difuzat recent de Digi24, locatarii unui bloc din Capitala s-au plans ca nici primaria nu il consolideaza, nici firmele de asigurari nu se lasa induplecate.

"Noi nu putem face asigurare ca iti cere strada si numarul de bloc. Si cand a auzit de blocul numarul 1 de pe Strada Garii, e clar! 'Nu facem asigurari!' Acum, ce o vrea Dumnezeu, ca numai de sus poate sa mai vina vreo minune!", a declarat un bucurestean la postul citat.

In Bucuresti sunt aproape 5.000 de apartamente intr-o astfel de situatie, iar autoritatile nu au fost capabile sa consolideze in ultimii zece ani decat 42 de cladiri din cele 200 care, potrivit expertilor, reprezinta un pericol public.

Viceprimarul Capitalei: Banii alocati de Ponta ajung pentru un singur bloc cu bulina rosie

Intr-un raspuns trimis la solicitarea Ziare.com, reprezentantii Uniunii Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania (UNSAR) au facut cateva precizari pe acest subiect.

"In prezent, pentru orice imobil cu destinatia de locuinta trebuie incheiata o polita de asigurare obligatorie PAD. Exceptie de la aceasta regula o constituie locuintele situate in cladirile expertizate tehnic, in conditiile legii, de catre experti tehnici atestati si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic (RS1), care nu se asigura pentru niciunul dintre riscurile prevazute de legea 260/2008, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor.

Totodata, trebuie mentionat ca, pentru locuintele de acest tip, asiguratorii nu pot subscrie riscul de cutremur, acesta nemaiavand caracterul unui risc asigurabil (eveniment viitor, posibil, dar incert), daunele provocate de un eventual cutremur fiind certe in cazul unei locuinte incadrate in clasa I de risc seismic", se arata in raspunsul UNSAR.

The Guardian: Bucurestiul, capitala cea mai riscanta in caz de cutremur. Bulina rosie inseamna pericol

De altfel, UNSAR a semnalat public existenta unor probleme aparute in urma modificarilor aduse legii asigurarii obligatorii a locuintelor, semnaland in special faptul ca a fost ingradit dreptul unei persoane de a cumpara o polita facultativa, ceea ce reprezinta "o incalcare a drepturilor fundamentale", dupa cum a declarat Aurel Badea, responsabil de bunuri si proprietati in UNSAR, pentru Hotnews.

"UNSAR a solicitat sa se prevada in Norma daca pentru locuintele situate in cladirile incadrate in clasa I de risc seismic (RS1) asiguratorii pot incheia polite de asigurare pentru alte riscuri decat cele acoperite pe polita obligatorie PAD - spre exemplu, polite pentru riscurile de tip flexa (incendiu, explozie, cadere de corpuri, traznet) si alte riscuri specifice cum ar fi fenomene atmosferice, apa de conducta, furt etc.

In acest context, asteptam publicarea Normei pentru modificarea si completarea Normei nr.7/2013 privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, proiect ce a fost in dezbatere publica pana la data de 09.08.2015", se mai precizeaza in raspunsul primit la redactie in urma solicitarii Ziare.com.

In ceea ce priveste solutia posibila pentru rezolvarea situatiei in care se afla familiile care locuiesc in cladiri cu risc seismic, reprezentantii UNSAR fac o propunere.

"Autoritatile ar trebui sa conceapa si sa implementeze un program special de consolidare a cladirilor supuse riscului seismic, de exemplu, dupa modelul aplicat in Turcia, la Istanbul, model ce a fost dezvoltat de autoritatile locale si guvern in colaborare cu mai multe institutii financiare, precum Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala (WB-EIB-CEB-EDB), valoarea proiectului ridicandu-se la 1,2 miliarde euro.

Acest proiect (ISMEP) a demarat in 2006, iar rezultatele din 2015 aratau ca 799 de cladiri de interes public au fost reabilitate (scoli, spitale, cladiri administrative etc.) dintr-un total de peste 2.600 cladiri (...) ", precizeaza reprezentantii UNSAR.

Romania este tara in care mii de familii sunt constiente ca risca sa ramana pe drumuri la primul cutremur mai mare, dar in care statul construieste un asezamant religios urias, proiectat sa reziste la seisme devastatoare.

Catedrala Neamului, facuta sa reziste 500 de ani, la cutremure devastatoare: Cand se tin primele slujbe aici

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege asigurari cladiri bulina rosie, #asigurare cladire risc seismic , #administratia