Aberatia zilei: Chef cu sampanie si tutun in sala Baroca a Muzeului de Arta din Timisoara

Sambata, 27 August 2016, ora 14:29
15407 citiri
Aberatia zilei: Chef cu sampanie si tutun in sala Baroca a Muzeului de Arta din Timisoara
Foto: Facebook / Marcel Martinas

Administratia locala din Timisoara este zguduita de un scandal cu totul neobisnuit, dupa ce pe Internet au aparut imagini de la un chef organizat in sala Baroca a Muzeului de Arta din Timisoara.

Scandalul a izbucnit miercuri, dar a atins punctul culminant abia sambata, cand mai marii judetului s-au sesizat si au anuntat ca vor face verificari, iar eventualii vinovati vor fi pedepsiti.

Totul a pornit de la dorinta lui Marcel Martinas, proprietarul unei clinici stomatologice din Timisoara, de a-si aniversa ziua de nastere in Muzeul de Arta. Petrecerea a fost stil Marele Gatsby, s-a dansat, masini de epoca au fost aduse in apropiere, fiind parcate in zona pietonala. Totul a fost filmat cu drona de petrecareti, iar clipul a fost postat pe Internet. De asemenea, Martinas a postat pe Facebook numeroase fotografii de la petrecere, atat din interiorul, cat si din afara cladirii.

Trecatorii s-au aratat mirati ca din Muzeul de Arta, care este supus unor reguli stricte de conservare, se aude muzica la maximum.

"A se observa ca muzeul are protectii la ferestre pentru a apara elementele din interior de efectele luminii directe. Si sunt convins ca si vibratiile 'ii fac bine'. (...) Cand am ajuns in Piata Unirii era o masina de epoca parcata langa Friends Cafe. Evident, pe pavajul nou si dincolo de semnul de interzis. In jurul masinii erau vreo -15-20 de tipi care fumau cate un trabuc, seful de trib fumand din masina. Cei 20 se straduiau din rasputeri sa para snobi pentru ca erau filmati de un tip cu o drona (...) ", se arata intr-o postare pe pagina de Facebook Timisoara - Capitala europeana a culturii, unde apar si imagini.

Dupa declansarea scandalului public s-a aflat ca paranghelia ar putea avea la baza un temei legal, in sensul ca Muzeul de Arta e in proprietatea Consiliului Judetean Timis, care anul trecut, in timpul administratiei PSD, a adoptat o hotarare potrivit careia cladirea poate fi inchiriata pentru diverse evenimente, private sau nu, pentru diverse tarife.

Si totusi, cateva intrebari au ramas fara raspuns, dupa cum se arata intr-o noua postare pe aceeasi pagina de Facebook.

"Cum s-a asigurat integritatea decoratiunilor din Sala Baroc dat fiind faptul ca ferestrele au fost deschise? Fiecare sala a muzeului este prevazuta cu aparatura speciala pentru a masura si controla in mod precis temperatura si nivelul de umiditate din muzeu. Acea aparatura este necesara datorita sensibilitatii deosebite a ceea ce se afla in interior. Mai mult, in clipul 'oficial' se vede ca s-a fumat in interior (0:55, 1:00, 1:26, 1:46...). Aparent, doar intr-un caz era vorba de tigara electronica", scrie autorul postarii.

De asemenea, acesta mai intreaba autoritatile, printre altele, daca nu cumva exista un efect al vibratiilor produse de muzica data la maximum asupra decoratiunilor din muzeu sau daca nu cumva exista cerinte speciale legate de consumul de alcool sau tigari in asemenea cladiri.

Sorin Grindeanu, presedintele CJ Timis, a anuntat ca, la sesizarea presei, a cerut un raport cu privire la acest incident.

" (...) Responsabilitatea incheierii si urmaririi contractelor apartine conducerii muzeului. Consider ca e mult mai importanta protejarea cladirii istorice care gazduieste Muzeul de Arta Timisoara, chiar daca aceasta ar insemna anularea unor potentiale venituri. Am solicitat deja compartimentelor de specialitate un raport, iar in perioada imediat urmatoare vom analiza si vom decide daca mai este cazul sa permitem inchirierea salilor Palatului Baroc pentru diverse evenimente, altele decat cele culturale si artistice", a postat pe Facebook Sorin Grindeanu.

O alta intrebare care a ramas fara raspuns pana in acest moment este cum de nu a intervenit politia locala? Chiar nu a vazut nimeni ce se intampla? Chiar nu a sesizat nimeni Politia?

Intr-o interventie telefonica la postul B1TV, primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a declarat ca va cere politiei locale "sa prezinte explicatii", dupa ce o masina a patruns in zona interzisa din fata Muzeului de Arta.

"Acolo e zona pietonala, nu avea ce sa caute indiferent ca a fost masina de epoca sau mai stiu eu ce", a subliniat primarul Timisoarei.

Doua precizari trebuie sa mai facem:

1. Sala Baroca dateaza din anul 1754 si este de o frumusete desavarsita. In seara zilei de 2 noiembrie 1846 in aceasta sala a concertat marele Franz Liszt.

2. Timisoara candideaza la postul de Capitala Culturala Europeana 2021.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#chef sala baroca Timisoara , #administratia
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza Sorin.Aradean
Sorin.Aradean
rank 2
Corect e sa dati si punctul de vedere al Muzeului de Arta Timisoara