Aberatia zilei: Cum e sa stai la coada 4 ore la Politie si sa nu rezolvi nimic: M-a invins sistemul (Foto)

Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 16:55
67164 citiri
Aberatia zilei: Cum e sa stai la coada 4 ore la Politie si sa nu rezolvi nimic: M-a invins sistemul (Foto)
Foto: Ziare.com

Orice roman stie cum sta treaba cu birocratia. Cozi lungi, nervi intinsi la maximum si prea multa hartogaraie. Iar ce s-a intamplat vineri la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Auto (DRPCIV) a fost un cosmar in adevaratul sens al cuvantului.

Asta pentru ca aceasta mega-institutie pare sa fie depasita de situatie. Ganditi-va ca acolo sunt mai multe birouri in acelasi loc.

La DRPCIV se duc toti bucurestenii (inclusiv cei cu viza de flotant in Capitala) sa dea examenul teoretic pentru carnetul de sofer, dar si cei care vor sa-si preschimbe permisul sau sa-si ridice numerele de inmatriculare. Iar lista poate continua.

Numarul celor care calca pragul institutiei e de ordinul sutelor. In fiecare zi! Iar problemele cu cozile lungi exista de cateva luni si nimeni nu a miscat un deget ca sa le rezolve.

Va mai amintiti de scandalul legat de modul in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fentat sistemul, in august, si a evitat sa astepte ore-n sir ca sa-si reinnoiasca permisul?

Ei bine, incidentul a avut loc chiar la DRPCIV, unde oamenii de rand trebuie sa stea mult timp in picioare pentru a incerca sa-si rezolve problemele, in timp ce un demnitar ca Tariceanu e tratat preferential.

Dupa acest scandal s-au facut anchete, s-au dat mustrari, autoritatile au promis ca vor lua masuri, dar iata ca nu s-a schimbat nimic.

Vineri, in jurul orei 10:00, am ajuns la sediul DRPCIV din Bucuresti (programul incepe la ora 08:00, deci a fost greseala mea ca nu m-am trezit de la 06:00 ca sa "prind rand") pentru testul teoretic in vederea obtinerii carnetului de sofer.

Dar ce sa vezi? Am aflat cu stupoare ca trebuie sa stau la trei cozi. Una pentru a putea sa-mi inregistrez dosarul, apoi sa astept sa-mi vina randul sa pot intra in sala ca sa pot da examenul si apoi (daca as fi trecut testul teoretic) sa ma asez din nou la rand pentru a ma putea programa pentru proba practica.

Evident, lumea mai astepta si pentru alte lucruri, dar acolo cozile erau mai mici.

Iar in busculada respectiva, era greu sa-ti dai seama daca stai si astepti pentru biroul care trebuie. Asa ca am inceput sa fac un sondaj printre oameni ca sa vad daca am nimerit coada buna.

Insa o noua surpriza. La coada care numara lejer sute de persoane asteptau, pe langa cei care asteptau sa isi inregistreze dosarul pentru proba teoretica, si cei care trebuiau sa-si reinnoiasca permisul. Eficient, nu-i asa?

M-am intors la capatul randului si am facut cateva poze pentru posteritate. Moment in care ma abordeaza un tanar, cam de varsta mea. "Aici e coada pentru sala?", ma intreaba el, dezorientat. "Da, eu asa sper", ii raspund cu amaraciune in glas.

Trec 20 de minute si reusesc sa avansez 3 pasi. O doamna mai in varsta face si ea un sondaj de opinie, ca sa vada daca trebuie sa stea alaturi de noi. A aflat, pana la urma, ca tot acolo trebuie sa astepte si ea, chiar daca vrea sa-si reinnoiasca permisul.

Imi cantaresc optiunile. La 10:30 inca eram increzator, asa ca ma sprijin de un stalp si imi pun un episod dintr-un serial pe telefon. Speram ca dupa ce voi termina vizionarea voi ajunge macar la jumatatea cozii. Am ales "How To Get Away With Murder", caci imi trebuia ceva care sa-mi tina mintea in alerta.

Pe la jumatatea episodului, insa, o rumoare apare printre oameni. Ma interesez ce se intampla si vad o politista care verifica daca toata lumea sta la coada care trebuie si face un anunt socant. Pentru mine, cel putin. "Sa aveti cazierele valabile, sa aveti cazierele valabile!", ne transmite femeia, usor iritata. "Ce inseamna valabile?!", intreaba un pusti din multime. "Adica pana in ianuarie, ca s-a ajuns cu programarea pana pe 20-21 ianuarie". Minunat, imi zic in sinea mea. Adica dau examenul teoretic acum, dar ajung sa dau traseul peste doua luni?!

Sirul gandurilor imi e intrerupt de o tanara, din spatele meu. Panicata, ea intreaba mai mult catre pereti: "Da' mie imi expira scoala pe 15 ianuarie, ce ma fac?!". "Stai linistita", ii zic, "pentru astfel de cazuri se mai pastreaza de obicei niste locuri de rezerva. Ar fi culmea sa nu dai traseul din cauza lor". Imi multumeste cu o grimasa chinuita si inspira si expira de 3 ori, ca sa se linisteasca.

Se face ora 11:10 si incep sa ma gandesc serios sa ma mai uit la un episod. Poate chiar un maraton de urmarit seriale. Ca timpul meu nu e pretios, dupa opinia autoritatilor. Da, nu am ajuns la jumatatea cozii nici la ora aia.

Asa ca incepem sa ne imprietenim intre noi, astia, fratii de suferinta. Vorbim de munca, de cozile astea infernale si de faptul ca daca mai stam doua ore pe aici nu vom mai fi in stare sa dam examenul teoretic.

Si cam asta e adevarul. Nu numai ca orice psiholog, dar orice persoana normala isi da seama ca nu mai esti capabil sa sustii un examen dupa ce ai stat ore intregi in picioare, fara sa mananci si fara sa bei apa. Da, magazine nu sunt prin apropiere, iar in sala de asteptare sunt doar cateva scaune. Adica vreo 12-13. Rad de comicul tragic de situatie si ma gandesc serios sa imi vars oful si dau telefoane apropiatilor.

Se face ora pranzului si abia ajung la jumatatea cozii. Dupa calculele mele exagerat de optimiste, la 13:30 ar trebui sa ajung sa-mi inscriu dosarul. Si ca sa nu o mai lungesc, la ora 14:00 ma aflam cu fix 5 pasi inainte ca la 12:00.

M-am dus sa numar persoanele din fata mea. Soc! Mai erau 60 de oameni. 60! Si doar doua ghisee deschise, iar programul se termina la ora 16:00 sau la 16:30. N-am mai stat sa astept. Mi-am dat seama ca asta e bataie de joc pe timpul si banii mei.

Da, m-am lasat invins de sistem, se poate spune asta. Dar am un plan nou: imi iau liber trei zile de la job ca sa pot sa dau examenul teoretic. Una ca sa stau la coada sa-mi inregistrez dosarul, una in care efectiv sa dau testul si una ca sa ma programez la traseu.

In final, o intrebare pentru autoritati: Vi se pare ca asta nu e bataie de joc? Ca orice om normal poate sa stea la coada si sa mai aiba capul limpede ca sa mai dea un examen? Si eu de ce platesc toate taxele la stat ca sa pot sa dau examenul de permis? Ca sa ma simt ultimul om? Poate e doar o inchipuire de-a mea si nu mai gandesc lucid dupa 4 ore de stat in picioare degeaba...

Am plecat si am trantit usa si m-am gandit ca serialul a fost fatidic: institutiile statului stiu cum sa scape nepedepsite de crimele comise fata de cetateni, pare-se.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#coada examen auto Bucuresti, #coada directia regim permise, #coada permise Bucuresti , #administratia