Aberatia zilei: Dorel a restaurat cu 16 milioane de euro o cetate antica, pana a scos-o definitiv de pe lista UNESCO

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 18:13
108466 citiri
Aberatia zilei: Dorel a restaurat cu 16 milioane de euro o cetate antica, pana a scos-o definitiv de pe lista UNESCO
Foto: Ministerul Culturii

Cetatea Capidava din judetul Constanta, fost centru fortificat geto-dac si apoi castru roman, a fost gresit restaurata, astfel incat la ora actuala nu mai corespunde criteriilor de autenticitate si integritate definite de UNESCO.

Dezvaluirea a fost facuta joi pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.

"Ministerul Culturii face toate demersurile necesare pentru a stabili cum se poate remedia situatia constatata la cetatea Capidava si pentru a preveni astfel de situatii in viitor", informeaza sursa citata.

"Declaratia Comisiei Nationale Limes cu privire la autenticitatea si integritatea cetatii antice Capidava, restaurata printr-un proiect specific finantat cu fonduri europene", este absolut devastatoare.

In document se precizeaza ca la data de 1 octombrie cativa dintre membrii comisiei au efectuat o vizita de monitorizare a cetatii Capidava, constatand astfel, "cu deosebita ingrijorare", ca lucrarile efectuate anul trecut in vederea conservarii, restaurarii si punerii in valoare a vestigiilor antice au afectat semnificativ cetatea.

Sustinut cu fonduri europene, proiectul a fost desfasurat de Consiliul Judetean Constanta, valoarea investitiei fiind de circa 16 milioane de euro. Lucrarile trebuiau sa se incheie la data de 31 decembrie 2015, dar intre timp au aparut probleme "care fac subiectul unei anchete DNA", astfel incat termenul a fost prelungit pana la 31 decembrie 2017, lucrarile urmand sa fie achitate insa din fonduri proprii ale Consiliului Judetean Constanta.

"Situatia actuala a monumentului este deosebit de grava", spun specialistii care au fost la fata locului, lucrarile fiind necorespunzatoare, iar santierul abandonat de peste 10 luni.

"Consecinta directa a modului in care s-a proiectat, avizat si executat interventia asupra zidurilor, turnurilor si a celor doua porti (principala si secundara - poterna), cetatea, in forma sa actuala, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate si integritate definite de UNESCO pentru inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List) ", se arata in documentul citat.

Specialistii au constatat ca fazele istorice nu mai sunt lizibile, iar calitatea lucrarilor este "cel putin discutabila", mai ales in cazul turnurilor cetatii, unde a fost folosita o tehnica diferita de cea originala, "fiind inca vizibila umplutura dintre paramente, din piatra de cariera si ciment".

"Pe cale de consecinta, o mare parte a informatiei istorice a fost astfel pierduta definitiv, in ciuda faptului ca un proiect de restaurare de o asemenea amploare ar fi trebuit sa tina cont de acest aspect esential", spun specialistii.

"Obiectivul care se indeparteaza cel mai mult de limitele acceptabile ale restaurarii este portul antic al cetatii. Monument unic in peisajul limesului roman dunarean din Dobrogea, acesta este in prezent doar un zid lipsit de expresivitate, de o inaltime neverosimila pentru ceea ce ar fi trebuit sa exprime prin functia curenta: o instalatie joasa, 'la apa', scaldata de apele fluviului.

Piatra aleasa este de mai multe dimensiuni si sortimente, iar punerea in opera neatenta; pe fata dinspre Dunare nu se mai vad la baza asizele zidariei antice si nici nu apare marcata interventia pe toata lungimea instalatiei portuare. Reconstituirile au fost realizate fara sa existe o documentatie stiintifica de baza, de aceea si decalajul cronologic dintre diferitele structuri restaurate nu este clar", au mai constatat expertii care au venit in control.

In Declaratie se subliniaza faptul ca "prin amploarea si complexitatea interventiei, cat si prin cuantumul financiar, proiectul de restaurare a cetatii antice Capidava este cel mai mare proiect public desfasurat in ultimele decenii asupra unui monument antic din Romania". In ciuda importantei lui, proiectul nu a fost supus dezbaterilor publice si "nu au fost consultati nici responsabilii stiintifici ai sitului arheologic".

Concluzia este ca, in loc sa devina "un model pentru alte demersuri similare", cetatea Capidava a ajuns un exemplu negativ.

"Comisia Nationala LIMES cere autoritatilor competente luarea unor masuri urgente pentru remedierea starii de lucruri constatate in cazul cetatii Capidava si prevenirea unor situatii de acest fel", se arata in incheierea Declaratiei citate.

Cine traieste in Romania si citeste comunicatul s-ar putea mira, neintelegand ce-au facut rau restauratorii. Au pus termopane, ca la biserici? N-au pus. Au montat pitici de gradina in curte, asa cum vedem prin unele cladiri declarate monument istoric? N-au montat. Au spalat cetatea cu furtunul pana a ruginit osatura de fier, asa cum au facut cu complexul lui Brancusi din Targu Jiu? N-au spalat. Si atunci, care-i problema? Piatra-i piatra, ce mai conteaza ca se vede nitel ciment pe langa ea?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#restaurare cetate Capidava , #administratia