Aberatia zilei: Tu stii ce bei de la chiuveta?

Joi, 04 Iunie 2015, ora 15:29
6189 citiri
Aberatia zilei: Tu stii ce bei de la chiuveta?
Foto: Ziare.com

Apa infestata cu fecale. Asta a curs la robinetele focsanenilor din nordul orasului timp de mai multe zile, iar totul a fost tinut in mare secret, de parca ar fi fost vorba despre o razie a ANAF-ului, nu alta.

Situatia este pe cat de absurda pe atat de grava. Astfel, in luna aprilie, Directia de Sanatate Publica a constatat ca in apa furnizata la punctul Babele, care tine de Compania de Utilitati Publice (CUP) Focsani, a existat o "contaminare de origine fecala", scrie Ziarul de Vrancea.

"Referitor la probele de apa prezentate la DSP Vrancea, in data de 15.04.2015, in cadrul programului de monitorizare de control, din instalatia centrala de aprovizionare cu apa potabila a orasului Focsani - ZAA Babele s-au constatat urmatoarele: depasirea NTG la 22 grade Celsius si la 37 grade Celsius, precum si prezenta germenilor patogeni: bacterii coliforme si Escherichia coli, in apa produsa si distribuita, prelevata de la rezervoarele de inmagazinare a apei aferente Statiei din Soseaua Vrancei ceea ce arata persistenta unei contaminari de origine fecala si neefectuarea/ineficienta dezinfectiei apei.

Probele de apa sunt neconforme fapt ce reprezinta un pericol pentru sanatatea publica, prin distribuirea catre consumatori a apei", se arata intr-un comunicat al DSP Vrancea.

Marea problema este ca probele de apa au fost duse la analize pe 15 aprilie, iar rezultatul a venit dupa 5 zile, timp in care focsanenii din zona de nord a orasului habar n-au avut ce continea apa de la chiuveta pe care au folosit-o pentru a bea, pentru a gati sau pentru a se spala pe maini.

Se pare ca apa ar fi fost contaminata de la o pensiune din apropiere, din localitatea Bolotesti, dar nu se stie inca foarte sigur.

Cei de la DSP au cerut societatii de furnizare a apei sa depisteze imediat cauzele si sa comunice in termen de 24 de ore masurile aplicate de urgenta. De asemenea, s-a cerut si "repetarea analizelor de laborator pentru verificarea eficientei masurilor aplicate", dar si "informarea consumatorilor cu privire la deficientele constatate si masurile corective aplicate ". Acest lucru nu s-a intamplat.

Conform jurnalistilor de la Ziarul de Vrancea, reprezentantii CUP n-au facut niciun anunt public cu privire la ce s-a intamplat in aprilie. In schimb, au raportat ca a fost oprita in totalitate alimentarea cu apa de la sursa contaminata, fiind golite rezervoarele pentru igienizare.

Surpriza! La data de 21 aprilie au fost duse din nou probe de apa la DSP Vrancea pentru analize, iar rezultatele erau neschimbate.

"S-a depistat si de aceasta data prezenta germenilor patogeni: bacterii coliforme si escherichia coli, in apa prelevata din punctele: Nr.06 - intrare statie Bahnele; Nr.07 - aval Bolotesti; Nr.08 - Bolotesti; Nr. 09 - aval Km 25; Nr. 10 - amonte Km.25; Nr.11 - camin sursa Babele", ceea ce "indica existenta unei contaminari de origine fecala la sursa si in reteaua de aductiune a instalatiei de apa", sustin oficialii DSP Vrancea.

Directorul institutiei, Catalin Graur, a atras atentia ca exista un risc de "epidemie hidrica", apa contaminata putand provoca enterite, gastroenterite sau diaree.

In schimb, directorul CUP, Gheorghe Vasilescu, sustine ca apa infestata nu ar fi ajuns la populatie, iar intre timp tot orasul a fost racordat la o alta sursa de alimentare.

"La Babele avem o sursa de apa de acum o suta de ani, am pastrat-o. Apa de la aceasta sursa era buna, ajungea in zona Vrancei. Nu am mai avut astfel de situatii. Acolo este o sursa mai de suprafata, pot fi si ploile care sa fi adus. Putem lungi ancheta pana gasim. Nu a fost un pericol, am avut in atentie acea zona. Populatia nu trebuie sa fie ingrijorata", a declarat Gheorghe Vasilescu.

Cum sa fie ingrijorata? De ce ar fi? La urma urmei, omul se trage din maimuta si a reusit sa supravietuiasca mult timp fara "statii de clorinare" a apei. Pai, nu?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#apa chiuveta fecale Focsani, #apa infestata Focsani , #administratia