Al doilea caz de gripa aviara a fost confirmat in Bucuresti. Ce masuri s-au luat

Marti, 21 Februarie 2017, ora 12:02
2060 citiri
Al doilea caz de gripa aviara a fost confirmat in Bucuresti. Ce masuri s-au luat
Foto: Arhiva Ziare.com

Gripa aviara a fost confirmata la doua pasari gasite moarte in Parcul Tineretului din Capitala, cadavrele fiind incinerate de Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), a anuntat, marti, Primaria Capitalei.

Potrivit municipalitatii, cele doua pasari au fost gasite moarte in Parcul Tineretului, in 15 februarie, de reprezentantii ALPAB, care atunci au sesizat Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti (DSVSA).

Specialistii DSVSA au prelevat probe de la cele doua pasari, iar in 20 februarie au anuntat ALPAB ca rezultatul a fost pozitiv pentru influenta aviara la pasari salbatice.

Administratia supravegheaza in continuare populatiile de pasari salbatice din parcuri si de pe lacuri, urmand sa notifice autoritatile daca vor mai fi gasite pasari moarte.

Primaria Capitalei a luat, din 10 februarie, mai multe masuri pentru combaterea raspandirii gripei aviare in Bucuresti, dupa ce a fost confirmata aceasta boala in cazul a cinci pescarusi gasiti morti pe malul lacului Grivita, in aval de barajul Straulesti.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti a instituit atunci o zona de supraveghere de 10 kilometri in jurul locului unde au fost descoperiti pescarusii morti, care a cuprins sectoarele 1, 2, 5 si 6 din Bucuresti si localitatile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogosoaia, Chitila, Dragomiresti Vale si Chiajna din judetul Ilfov.

Totodata, administratia Gradinii Zoologice, aflata in subordinea primariei, a acoperit cu folie de plastic amplasamentele pelicanilor si ale pasarilor de balta, restrangand spatiul de iesire la exterior al acestora.

Primaria Sectorului 1 a constituit o celula de criza pentru combaterea raspandirii cazurilor de gripa aviara si a dispus interzicerea organizarii de piete, targuri sau expozitii de pasari.

Potrivit managerului Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, Adrian Streinu-Cercel, nu exista riscul imediat de transmitere a gripei aviare la om, dar trebuie luate masuri pentru impiedicarea aparitiei unui "virus gripal recombinat (virus gripal aviar si virus gripal uman) care ar putea afecta populatia umana".

Pentru a preveni raspandirea acestei boli, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda ca toate pasarile din gospodarie sa fie tinute inchise, pentru a nu ajunge la lacuri si balti. Pasarile trebuie tinute in adaposturi inchise sau cel putin sub soproane ingradite, pentru a impiedica venirea in contact a pasarilor domestice cu cele salbatice.

De asemenea, hranirea si adaparea acestora trebuie sa se faca in zone special amenajate, la care sa nu aiba acces pasarile salbatice.

Toate cazurile de imbolnavire sau moartalitate la pasarile din orice specie sau la mamifere din curtea proprie trebuie sa fie anuntate imediat medicului veterinar.

Specialistii mai recomanda sa nu puna mana fara manusa pe cadavrele de pasare sau pasari bolnave, sa nu fie lasati copiii sa se joace cu pasari domestice sau salbatice si sa se respecte indicatiile medicului de familie si ale medicului veterinar.

Gripa aviara este o boala infectioasa produsa de un virus care poate afecta peste 50 de specii de pasari domestice si pasari salbatice.

Pasarile migratoare si, in special, pasarile acvatice sunt purtatoarele virusului. Boala se transmite de la pasarile salbatice infectate cu virusul influentei aviare prin contact direct, contact cu cadavre de pasari, secretii si excretii si prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adaposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#gripa aviara Bucuresti , #administratia
Comentarii