Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Angajatii din administratia publica se tem sa dezvaluie abuzurile

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 13:50
2352 citiri
Angajatii din administratia publica se tem sa dezvaluie abuzurile

Angajatii din administratia locala se tem sa dezvaluie abuzurile superiorilor si actele de coruptie din cadrul institutiilor de stat, deoarece nu cunosc legea 571/2004, care il protejeaza in aceasta situatie.

Potrivit unui studiu al Transparency International Romania (TI), lansat joi, legea 571/2004 nu este suficient de bine promovata in institutiile de stat si nici nu apare in regulamentele de ordine interioara ale acestora, informeaza Newsin.

"Persoanele responsabile de promovarea legii, care nu fac acest lucru, ar trebui sa raspunda pentru abuz in serviciu, insa, pana acum, legea nu s-a aplicat in nici un astfel de caz", a declarat, joi, directorul executiv al TI Romania, Victor Alistar, in cadrul unei conferinte de presa.

Totusi, studiul releva ca toate procesele angajatilor care au reclamat probleme din cadrul institutiilor si care au fost, apoi, hartuite, au avut castig de cauza in instanta.

Legea 571/2004 prevede ca, dupa ce un angajat, numit avertizor, a dat informatii despre probleme sesizate in cadrul institutiei unde lucreaza, acesta beneficiaza de protectie. "In fata comisiei de disciplina sau a altor organe similare, avertizorul sa beneficieze de protectie dupa cum urmeaza: avertizorii in interes public beneficiaza de prezumtia de buna credinta, pana la proba contrara, la cererea avertizorului cercetat disciplinar ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplina sau alte organisme similare din cadrul autoritatilor publice, institutiile publice au obligatia de a invita presa si un reprezentant al sindicatului sau al asociatiei profesionale.

In situatia in care cel reclamat prin avertizarea in interes public este sef ierarhic, direct sau indirect, ori are atributii de control, inspectie si evaluare a avertizorului, comisia de disciplina sau alt organism similar va asigura protectia avertizorului, ascunzandu-i identitatea", arata legea.

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Un studiu realizat în Germania arată că una dintre băuturile preferate ale oamenilor, pe care unii o consumă zilnic, are în componență rămășițe de insecte. Unii consumatori de ceai...
#angajati, #administratie publica, #Transparency International, #studiu , #administratia