Barbaria de la Targoviste. Cat a inteles din arta lumii primarul kitsch

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 16:35
6594 citiri
Barbaria de la Targoviste. Cat a inteles din arta lumii primarul kitsch

De cateva zile, atrage atentia opiniei publice un fapt, zic eu, nefericit. Statuia lui Mihai Viteazul, creatie a unui sculptor contemporan amplasata in centrul municipiului Targoviste, nu i-a mai placut intr-o zi primarului Daniel Cristian Stan, care a hotarat vopsirea monumentului in culoarea aurului.

Realizatorul operei de arta, un cunosut artist plastic, sustine - zic eu pe buna dreptate - ca lucrarea de arta a ajuns degradata, ca n-au fost consultati cunoscatori in de-ale artelor plastice si nici macar pe dansul, persoana cea mai autorizata sa se pronunte, nu l-a intrebat nimeni.

Primarul a facut-o pe barba lui, probabil fara sa-i treaca prin cap ca ceea ce face se numeste kitsch, ca deterioreaza o lucrare de arta si ca afecteaza dreptul de proprietate intelectuala al autorului ei. Iar acesta, revoltat, se pregateste sa-l cheme in instanta pe primar.

Socotindu-se nevinovat, edilul se apara si sustine ca auriul scoate mai bine in evidenta detaliile lucrarii, pe care tenta originala le lasa in planul al doilea.

Argumentul suprem al primarului este acela ca s-a orientat dupa alte lucrari cunoscute, existente in Paris, Londra, New York, Dresda.

Argumentul mi se pare foarte slab. Toate cele patru mari metropole citate sunt pline de statui, dar nu stiu daca este vreuna vopsita in auriu, cu vopsea folosita altadata pentru masinile de gatit, precum cea de la Targoviste.

Dimpotriva, majoritatea monumentelor din metropolele europene pastreaza finisajul exterior original, peste care s-a asternut patina vremii parca anume ca sa-i puna in valoare vechimea.

Cel mai reprezentativ monument din orasele citate mi se pare a fi Statuia Libertatii din New York. Peste invelisul de cupru din secolul al XIX-lea, s-a asezat patina timpului, care o face in prezent verde. S-ar putea ca verdele sa nu fie atractiv pentru unii, dar niciun primar nu si-a permis pana acum s-o zugraveasca altfel.

Fata de exemplul Statuii Libertatii, mi se pare ca paleste orice alt exemplu al unui monument din marea metropola in cazul in care, eventual, ar fi fost restaurat prin vopsire.

Iar exemplul cu Statuia Libertatii mi se pare atat de elocvent incat nici nu mai conteaza chiar daca, prin oras, ar fi cumva vreo statuie vopsita cu pensula ca sa straluceasca frumos - ceea ce n-as crede.

O statuie celebra, de culoarea aurului, se afla in Dresda: monumentul "calaretul de aur", dedicat regelui saxon Augustus cel Puternic. Intr-adevar, straluceste prin culoarea sa aurie, dar asta n-a potrivit-o vreun primar. Asta este culoarea originala, gandita de la inceputul inceputului de artistul care a realizat-o.

Statuia se incadreaza in ansamblul Zwinger, ale carui detalii arhitecturale sunt intr-adevar placate cu aur, ca si monumentul despre care vorbeam. Rezulta un complex integrat, dominat de o arhitectura aurie. Dar, atentie, totul este placat, nu vopsit cu pensula.

Primarul din Targoviste mai aminteste si de Paris si poate se refera la statuia eroinei Jeanne d'Arc, inaugurata in 1874 si executata din bronz, de asemenea placata cu aur. Dar nici in acest caz notoriu, solutia n-a dat-o cineva de la primarie. A dat-o sculptorul Emmanuel Fremiet, iar parizienii au respectat-o si o respecta de un secol si jumatate.

In opinia mea, oamenii de arta trebuie pretuiti, iar trimiterea in derizoriu a operelor lor este un act de barbarie, care se razbuna la timpul sau asupra celor ce o fac. Imi vine acum in minte momentul cand Constantin Brancusi prezenta "pentru receptie", in fata unei comisii, bustul doctorului Carol Davila, care-i fusese comandat.

Comisia, alcatuita din medici si ofiteri, sub presedintia cunoscutului doctor Gerota, nu se prea pricepea la artele plastice, dar nici nu accepta s-o recunoasca. In consecinta, si-a prezentat observatiile cu privire la bust, asa cum s-a priceput: ar trebui micsorat putin nasul celui sculptat si este necesara repozitionarea epoletilor. In rest, e bine.

Ce a urmat rezulta din relatarea lui Brancusi insusi, catre un prieten: "Am facut stanga-mprejur, fara nici un salut militar, spre marea panica si spaima a doctorului Gerota, de fata... si dus am fost, pomenind de mama lor".

Numele lui Brancusi dainuie peste veacuri, si nu exclud ca si cel al realizatorului actualului monument dedicat lui Mihai Viteazul sa ramana amintit undeva, intr-un colt al istoriei noastre. Dar despre primarul Stan din Targoviste parca nu-mi vine sa cred ca-si va aminti cineva vreodata altfel decat prin asociere cu sintagma "Stan si Bran".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#monument Mihai Viteazul Targoviste vopsit, #statuie Daniel Stan primar Targoviste , #administratia