Cartea de identitate electronica va fi optionala din 2018. Cat costa si cum va arata

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 16:16
13223 citiri
Cartea de identitate electronica va fi optionala din 2018. Cat costa si cum va arata
Foto: captura video YouTube

De la anul vom avea dreptul, potrivit unui nou proiect de lege, sa alegem intre cartea de identitate simpla (CI) si cartea de identitate electronica (CIE).

"Astazi este in vigoare o lege prin care actele de identitate includ, in mod obligatoriu, un CIP. Pentru ca de trei ani de zile aceasta lege trebuie pusa in aplicare si pentru ca tot de trei ani de zile a existat o dezbatere a societatii civile legata de aceste CIP-uri, propunem o flexibilizare a abordarii acestei legi si introducem un principiu care este absolut firesc si care raspunde si cerintelor, si optiunilor, si credintelor tuturor cetatenilor romani.

Este principiul de a opta pentru o carte de identitate simpla sau cartea de identitate electronica, avand un CIP care sa permita accesul la diverse facilitati pe care informatizarea, tehnologizarea o dau in momentul de fata", a declarat miercuri seful Directiei Informare si Relatii Publice a MAI, Marius Tache, citat de Mediafax.

De mentionat e faptul ca preschimbarea nu va fi obligatorie de la anul.

"Proiectul pe care vi-l supunem dezbaterii, pe langa faptul ca ofera posibilitatea cetateanului sa opteze pentru CI sau CIE, vine si cu o alta schimbare si anume, optional, cartea de identitate simpla sau cartea electronica de identitate se poate elibera si pentru minorii care nu au implinit varsta de 14 ani.

CIE pentru minorii cu varsta mai mica de 12 ani nu va contine amprentele acestora", a mai spus Marius Tache. Prima carte de identitate electronica ar putea fi emisa in 2018, cand se implinesc 100 de ani de la constituirea statului modern roman.

Noua carte de identitate va costa aproximativ 20 de euro, pret ce va fi suportat de cetatean, si va avea dimensiunea unui permis auto sau a unui card bancar.

In momentul in care vom opta pentru noul document cu date biometrice, acesta va prelua si functiile cardului de sanatate, conform initiatorilor proiectului, citati de Agerpres. Noua carte de identitate va fi inscriptionata fata-verso, va contine data nasterii si semnatura olografa. Optional, aceasta va cuprinde si imaginile amprentelor a doua degete.

In ceea ce priveste impactul bugetar, "putem spune ca modificarile actualei infrastructuri prezinta costuri care estimam ca nu vor depasi un milion de euro. Acest cost se aplica la infrastructura centrala. La nivel national, totul depinde foarte mult de vechimea statiilor si sistemelor de operare", au explicat initiatorii proiectului, completand ca la nivel local dotarea IT va costa aproximativ 6,5 milioane de euro.

In dezbaterea de miercuri de la MAI, reprezentantii societatii civile au cerut insistent oficialilor MAI sa renunte definitiv la cartile de identitate electronice. Argumentele au fost de la cele de ordin financiar (cheltuielile mult prea mari pentru introducerea acestui model de CI) pana la cele de ordin religios.

In cadrul aceleiasi dezbateri s-a cerut si eliminarea codului numeric personal. Pentru ca nu au fost multumiti de raspunsurile primite, reprezentantii societatii civile au cerut organizarea unei alte dezbateri.

Citeste si Buletinele biometrice starnesc revolta: Niciun fel de cip, suntem un popor crestin ortodox!, dar si Tehnologia biometrica: Romania se pregateste pentru buletinele cu cip. In ce tari exista deja

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#noua carte identitate pret, #pret CIE, #CI minori 2018, #carte identitate electronica amprente , #administratia