Cat de pregatite sunt judetele in caz de calamitate? Buncare inundate, adaposturi folosite ca depozit sau locuinte sociale

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 14:05
11099 citiri
Cat de pregatite sunt judetele in caz de calamitate? Buncare inundate, adaposturi folosite ca depozit sau locuinte sociale
Foto: Arhiva Pixabay

Buncare inundate sau folosite pe post de depozit pentru locatarii blocurilor sau locuinte sociale, oricum insuficiente si care ar adaposti, in cel mai optimist scenariu, undeva in jur de 20-30% din populatiile unora dintre cele mai mari judete ale tarii. Cam aceasta este situatia actuala in cazul in care Romania ar fi lovita de o calamitate sau un atac.

In tot judetul Suceava ar putea fi protejati maximum cateva mii de oameni

Autoritatile din Suceava nu vor avea unde sa se adaposteasca in cazul unui pericol, buncarele care ar trebui sa protejeze personalul angrenat in coordonarea in situatii de urgenta fiind improprii.

Nici in cazul adaposturilor pentru polulatie situatie nu este mai buna, la ultimul control facut de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Suceava pompierii descoperind ca in majoritatea adaposturilor instalatiile electrice, sanitare si cele de filtrare a aerului nu mai exista, o parte din adaposturi sunt inundate si lipesc elementele de etanseitate.

In judetul Suceava exista 53 de adaposturi cu o capacitate totala de 8.000 de persoane, din care doar 22 sunt in municipiul Suceava si care pot adaposti doar 3.000 de persoane.

Intr-un raport al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bucovina" Suceava, intocmit dupa verificarile efectuate in teren, pompierii spun ca "nu se poate vorbi despre existenta unui fond de adapostire suficient, cantitativ si calitativ la nivelul judetului (...) Municipiul resedinta de judet nu beneficiaza de un adapost punct de comanda, iar punctul de comanda existent la nivel judetean nu raspunde cerintelor impuse de norme".

Bistrita are adapost ultramodern, dar nefolosibil. NATO a ales Spitalul de Urgenta sa-si trateze militarii in caz de catastrofe

Spitalul din Bistrita a beneficiat in ultimii ani de investitii de peste 20 de milioane de euro, fiind unul dintre cele mai moderne spitale din tara, iar oficialii NATO au stabilit ca acesta sa fie folosit in caz de catasfrofe sau atacuri armate de militarii NATO.

Oficialii NATO au vizitat mai multe spitale din tara si au stabilit ca in cazul in care exista probleme, iar militarii NATO de pe teritoriul Romaniei vor avea nevoie de ingrijiri medicale acestia vor ajunge la Spitalul de Urgenta din Bistrita, unde proiectele de modernizare continua insa, spitalul fiind prins intr-un nou proiect revolutionar de modernizarea a sectiei de terapie intensiva si a sectiei de urgente.

Coducerea Spitalului de Urgenta Bistrita-Nasaud sustine ca personalul de urgenta este pregatit pentru a interveni in caz de catastrofe, fiind organizate periodic exercitii si diferite activitati.

"In cazul unor accidente, pentru militari NATO, noi le vom pune la dispozitie toata baza pe care o avem la Bistrita, unde ei pot veni cu medici si sa ofere ingrijiri medicale militarilor. In caz de accidente colective noi avem un stoc-tampon, putem interveni pentru ajutorarea a 50 de persoane, avem materiale sanitare, medicamente, care sunt pregatite intr-o zona speciala pentru a fi folosite in caz de necesitate, pe lange cele folosite in activitatea curenta", a declarat managerul Spitalului de Urgenta Bistrita-Nasaud, Gabriel Lazany.

In caz de necesitate, in Bistrita pot fi folosite 100 de adaposturi civile care pot adaposti o treime din populatia orasului, respectiv 25.000 de persoane. Dintre acestea, 22 sunt publice, fiind amenajate la parterul unor blocuri sau a unor institutii publice si 80 se afla la sediile unor societati comerciale.

In cazul unei catastrofe care ar presupune adapostirea autoritatilor in spatiile special amenjate de protectie de unde sa coordoneze situatia, autoritatile din Bistrita insa ar avea seriose probleme. Desi au investit 150.000 de lei pentru amenajarea unui nou adapost antiaerian ultramodern, dotat cu sisteme de ventilatie si mentinere a vietii de ultima generatie, care sa gazduiasca punctul de comanda al Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta, acesta nu va putea fi folosit deoarece Primaria Bistrita nu a mai alocat banii necasari dotarii cu aparatura si mobilier. Spatiul de 200 de metri patrati ar fi trebuit mobilat, utilat si dotat cu rezerve de hrana si apa, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Galatiul spune ca e pregatit de atac nuclear

Autoritatile din Galati sustin ca sunt pregatite in cazul unui atac aerian, facand simulari si pregatiri plecand de la scenariul unui atac nuclear. In Galati, sunt sute de spatii amenajate ca adaposturi permanente sau care pot fi transformate rapid in asftel de refugii. De asemenea, sistemul public de alarmare functioneaza si este verificat in permanenta.

"In cazul unui atac aerian de orice tip, la nivelul municipiului Galati vor fi folosite 165 de adaposturi speciale si 3 adaposturi simple. De asemenea, sunt 729 de subsoluri care pot fi folosite pentru protectia populatiei. In plus, institutiile publice si operatorii economici din Galati au si ei adaposturi care pot fi folosite. In interior sunt asigurate sursele de apa. In Galati, ca mijloace de alarmare sunt 4 centrale, 82 de sirene electrice si 45 de sirene electronice. Acestea sunt testate periodic", a informat Biroul de Presa al Primariei Municipiului Galati.

In cazul unui atac nuclear, toate actiunile de protectie a populatiei sunt coordonate de MApN. Masurile sunt luate cu sprijinul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Dupa ce oamenii sunt dusi la adapost, refugiile sunt aprovizionate cu alimente si diverse obiecte de la depozitele speciale ale statului. Pozitionarea depozitelor si lucrurile tinute in interior sunt considerate secrete de stat.

Targu-Jiu are doua adaposturi doar pentru oficiali. Cele pentru populatie sunt boxe pentru locatarii blocurilor

Reprezentantii Primariei Targu-Jiu sustin ca sunt pregatiti sa faca fata unei provocari de natura nucleara. In municipiu sunt amenajate 34 de adaposturi, din care doua sunt doar pentru oficialitati. Autoritatile locale anunta ca, in cazul unei situatii de urgenta, sunt pregatite rezerve de hrana, avand o lista cu magazine care sa asigure hrana.

"Avem un numar de 34 de adaposturi de protectie civila, la nivelul municipiului Targu-Jiu. Avem doua puncte de comanda, unde se adapostesc oficialitatile, pentru primar si prefect. De acolo coordoneaza activitatile, in cazul producerii unei situatii de urgenta. Am demarat o ampla actiune de verificare a acestora, pentru ca multe dintre ele sunt lasate de izbeliste, dar nu de noi.

Noi le-am dat catre asociatiile de proprietari sa-si depoziteze ce are omul prin casa, o bicicleta de exemplu. In schimb, in aceste adaposturi au obligatia sa nu aiba constructii sudate, rafturi de fier forjat, pentru ca, in cazul producerii unei situatii de urgenta, au termen, in 24 de ore, sa elibereze tot, ca sa adaposteasca lumea. Noi le-am dat catre asociatiile de proprietari ca sa le intretina. Unele sunt intr-un stadiu extraordinar de bun, altele nu", a declarat Radu Trusca, inspector superior in cadrul Primariei Targu-Jiu, responsabil in domeniul Prevenirii si Stingerii Incendiilor.

"Noi, la Targu-Jiu, stam foarte bine, mai ales ca avem un sistem de alarmare modern, suntem cred ca singurii in Oltenia cu acele sirene montate pe blocuri. Avem in jur de 47 de sisteme de alarmare", a mai spus Radu Trusca.

Cluj-Napoca n-are niciun adapost antiatomic. Dintre cele normale, unele au devenit locuinte sociale

La nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt inregistrate peste 100 de adaposturi de protectie civila, majoritatea situate in subsolurile unor blocuri, cu o capacitate de aproximativ 20.000 de persoane, 5% din populatia orasului, construite pentru cazuri de bombardamente, nu si pentru incidente de natura nucleara.

"Avem un numar de 113 adaposturi de protectie civila, atat in zona centrala, cat si in cartierele din Cluj-Napoca, majoritatea situate in subsolurile unor blocuri. Au fost construite in perioada comunista, cand erau astfel de temeri. Sunt adaposturi anti-aeriene, care ar putea gazdui aproximativ 20.000 de persoane, 5% din populatia orasului, nu avem, insa, niciun adapost anti-nuclear, nu s-a pus niciodata aceasta problema. Un astfel de adapost este extrem de scump, trebuie etanseizat cu plumb, trebuie sa includa rezerve serioase de mancare si apa pentru o perioada mai indelungata de timp", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, cateva adaposturi sunt folosite in prezent ca locuinte temporare, cu caracter social, pentru familii defavorizate din Cluj-Napoca.

La nivelul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca (SCJU), cel mai mare din judet, se aplica in caz de dezastre sau calamitati naturale, un plan de masuri medicale si de actiune bazat pe infrastructura existenta, denumit Planul Alb.

Reprezentantii spitalului au declarat ca in cazul declansarii acestui plan, printre alte masuri, va exista un expert CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear) care va coordona activitatea de decontaminare, se amana internarea bolnavilor cronici iar in functie de necesitati se trece la solicitarea de la domiciliu a personalului medical.

Timisoara are 2 buncare antiatomice unde incap 200 de oameni

In Palatul Administrativ din Timisoara au fost facute doua buncare antiatomice, in urma cu cel putin zece ani. Acestea se afla la subsolul cladirii in care-si desfasoara activitatea Consiliul Judetean Timis si Institutia Prefectului si pot adaposti 224 de persoane.

"Sunt doua spatii. Unul de 100 metri patrati si unul de 124 metri patrati. Potrivit normelor legale in vigoare, in cele doua spatii pot fi adapostite un numar de 224 de persoane. Astfel de spatii sunt proiectate in asa fel incat sa asigure adapostirea a doua treimi din personalul care isi desfasoara activitatea in cladire", au transmis reprezentantii Consiliului Judetean Timis.

Cele doua buncare aflate la subsolul Palatului Administrativ au fost realizate din beton si otel si sunt dotate cu un sistem performant de ventilatie, astfel ca persoanele pot fi adapostite si cateva luni.

Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis comunica faptul ca la nivelul orasului Timisoara exista inca aproximativ 80 de adaposturi publice. Acestea reprezinta, de fapt, subsolurile unor blocuri din oras, in care pot fi adapostite aproximativ 13.000 de persoane. Timisoara are aproximativ 350.000 de locuitori.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#buncare antiatomice Romania atac nuclear, #adaposturi romani calamitate , #administratia