Ziare.com

Cat de productiv este presedintele Iohannis?

de Octavian Serban, presedinte KNOMACONS
Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 17:16

   

Cat de productiv este presedintele Iohannis?
Octavian Serban
De multe ori am auzit comentarii referitoare la viteza de reactie a actualului presedinte al Romaniei, la ritmul de lucru sau la debitul verbal al acestuia. Rautati sau nu, tot ce pot spune este ca frustrarile se nasc in oameni atunci cand se confrunta cu o stare concreta, pe care nu o pot influenta si pe care trebuie sa o accepte asa cum este.

Citeste toate textele scrise de Octavian Serban pentru Ziare.com

Problema de fond este ca schimbarea in sine, daca nu este in sensul acceptat de fiecare dintre noi, genereaza frustrare, mai ales atunci cand noua stare se dovedeste explicit a fi superioara celor precedente.

Frica de schimbare este endemica in randul mentalitatilor invechite, fie ca vorbim de indivizi cu putere mai mica sau mai mare de decizie, fie ca ne referim la sisteme intregi, disfunctionale si greoaie, asa cum este cazul administratiei publice romanesti.

In aceasta mare de rezistenta la schimbare, exista si initiative care arata ca se poate ca printr-o buna planificare a actiunilor, o atenta calibrare a strategiei si prin multa staruinta, puterea mecanismelor ineficiente, corupte, ignorante sa fie slabita. Am putea vorbi aici de lupta impotriva coruptiei, de eforturile de oprire a defrisarilor sau de reusita aderarii la Uniunea Europeana.

O batalie asemanatoare, dar mai putin vizibila camerelor de filmat avide de senzational si microfoanelor miruite de moguli, se duce in momentul de fata in incercarea de a schimba fundamental modul de gandire si actiune in industria romaneasca, in cresterea economica si dezvoltarea sustenabila.

In tot acest context descurajator, la nivel guvernamental s-a coagulat o echipa temerara, care prin succesele obtinute in derularea unui program amplu de asistenta din partea Coreei de Sud, este pe cale sa transforme radical modul de abordare al productivitatii si competitivitatii in Romania.

Eforturile de a obtine o decizie favorabila din partea ministrului care se ocupa de sectorul IMM-urilor si de consolidarea mediului de afaceri au fost aprig impiedicate de armata de cozi de topor aruncate in functii de conducere de lideri vremelnici. Filosofia acestora este ca desi suntem ultima tara din UE la nivel de productivitate, competitivitate si inovativitate, orice demers de schimbare le poate aduce..."schimbarea", deci cel mai bine este sa nu se intample nimic deoarece doar asa pot detine controlul.

Pentru Romania ramane un deziderat infiintarea unei structuri care sa implementeze o strategie coerenta de productivitate si care sa schimbe fundamental modul de functionare al sectoarelor care aduc valoare in economie. Intrarea in normalitate din punct de vedere al abordarii productivitatii inspaimanta multi decidenti total depasiti, incapabili si incompetenti.

Exista o impotrivire si un dezinteres total al acestora pentru asigurarea functionalitatii unei politici publice in domeniul productivitatii, iar prin aceasta atitudine se submineaza grav economia nationala, angajamentele internationale ale Romaniei si rolul autoritatilor intr-un stat de drept.

In tarile dezvoltate sau cele care merg pe drumul schimbarii, tema productivitatii este preluata de presedintele tarii, cum ar fi exemplul Statelor Unite sau Coreei de Sud, dar lista este mult mai lunga.

Cresterea productivitatii este o tema orizontala in economie, are efect asupra tuturor sectoarelor de activitate, iar rezultatele implementarii unei bune strategii in productivitate aduc schimbari fundamentale in societate prin cresterea calitatii vietii, a bunastarii cetatenilor si un nivel de competitivitate sporit al produselor si serviciilor.

Cum ar fi ca dupa un astfel de demers sa observam ca veniturile cresc, exporturile depasesc importurile, investitiile straine se relanseaza, iar numarul de locuri de munca va creste? Raspunsul poate fi dat de germani, finlandezi, japonezi, coreeni si multi altii.

Prin prestigiul castigat la nivel international si printr-o lupta incredibila cu acele cozi de topor care se opun schimbarii pe plan intern, s-a reusit, in sfarsit, ca luna viitoare sa se programeze semnarea unui acord istoric intre Romania si Coreea de Sud in ceea ce priveste asistenta pentru infiintarea Centrului Roman de Productivitate.

Un presedinte care ia sub patronajul lui o astfel de initiativa arata deschidere, preocupare pentru rezolvarea unor probleme reale ale tarii si dorinta de schimbare. Pentru o Romanie care nu exceleaza in performanta, care nu-si poate valorifica potentialul si care ramane ancorata in trecut, schimbarea reprezinta un pericol iminent.

Se fac doi ani de la evenimentul de la Colectiv si imi amintesc cum, intr-o dupa-miaza de duminica, am fost sunat de la cabinetul noului prim-ministru, rugandu-ma sa pun experienta de cercetator, cadru didactic si consultant in sprijinul administratiei publice romanesti, iar prin asta sa generez schimbarea.

M-am inhamat la acest efort stiind ca nu e usor, dar provocarea cea mare a fost sa continui si dupa ce fenomenul "tehnocrat" a fost stigmatizat. Am descoperit in administratia publica din Romania focare de incompetenta si de adversitate la schimbare, nu de putine ori fiind atacat in mod frontal - "ce cauti ba aici, lasa-ne ca stim noi ce facem de atata timp?" Totodata, am descoperit si oaze de speranta, oameni dedicati, profesionisti care sunt capabili si isi doresc sa produca schimbarea.

Problema consta in faptul ca asa cum este configurat sectorul public din Romania, acesti agenti ai schimbarii nu au putere de decizie pe masura capacitatii lor si astfel sunt obstructionati, coplesiti si alungati de o masa inerta de beneficiari de sinecuri politice sau de interese obscure.

Lupta continua, primenirea va veni din interiorul sistemului, dar pentru acest gen de initiative este nevoie de incurajare si sprijin, iar rezultatele vor fi pe masura efortului depus. Pas cu pas, ne indreptam spre productivitate, incet dar sigur!

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre administratie publica Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6687 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Din păcate

Rezistenții la schimbare sunt din păcate limitați ca intelect, șmecheri, Leneși si lingușitori. Iar viața celor care sunt pentru progres adica schimbarea in bine nu e ușoară de loc, unii sunt reduși la tăcere alții eliminați de ceata de piloși.

 

Rezistenta la schimbare

Un articol interesant , dar fara legatura cu "productivitatea lui Iohannis".Trebuie discutat separat despre productivitate in sectorul privat si in sectorul de stat .Marea problema a economiei romanesti este infrastructura :drumuri , cale ferata,alimentare cu energie electrica ,apa ,canalizare ,DIGITALIZAREA .La fel este si problema personalului califict,scolile profesionale si scolile tehnice au fost reformate fara logica .In sectorul de stat ,numirea personalui pe criteriul politic sau gradul de rudenie a dus unde suntem astazi .Independenta Justitiei, marea batalie care se duce astazi,trebuie castigata cu orice pret,fiindca numai asa vom reusi sa avem "omul potrivit la locul potrivit".

 

Bine punctat,

situatia economica, politica, sociala a tarii sta sub semnul incompetentei, coruptiei si, in cel mai bun caz, ignorantei.
Ma tem insa ca schimbarea mentalitatilor fanariote ce au distrus aproape in intregime fibra morala a natiei este inutila daca nu este un fenomen concordant. Un aparat birocratic imens coroborat cu o constitutie ambigua si o legislatie stufoasa constituie tot atatea puncte de rezistenta in fata oricarei incercari de schimbare si modernizare ( sau macar optimizare) a conceptiilor despre munca si viata (biserica este o institutie anchilozata, ea insasi trebuind sa se lupte cu proprii demoni).
Personal, consider ca revenirea la principiile constitutiei din '23 actualizate prin amendamente(dupa modelul american) ar putea fi o solutie.
Si, sa nu uitam, Salvador Dali a spus ca in Europa exista doar doua natiuni cu vocatie monarhica: Spania si Romania.

 

Extraordinare vesti

.

 

Adica, inteleg ca vor un birou de Normare a Muncii

la Cotroceni, in frunte cu un migrator Teleormanean.

 

:)

'presedintia' nu este o productie, ci o coproductie, ca treaba presedintelui e sa produca visuri marete, dar nu singur, ci cu coproducatorul, care am inteles ca e poporul

 

Că visezi noaptea, că visezi ziua, imediat ce vrei să-i dai viață,

te trezești repede la realitate, intampinat fiind numai de opreliști artificiale, toate puse in cale, deliberat, numai și numai să nu-ți mai ardă vreodată să intreprinzi o afacere, ce-ți stă in putință, este nevoie de ea, cu resurse și sacrificii personale. Mai mult, simți din plin că n-ai cui să te adresezi, toată lumea din administrație, de la nivel local la nivel național, are ușile ferecate și parcă sunt mereu in renovare, iar dacă cumva mai "prinzi" cate unul, se uită la tine ca la "felul paisprezece", intr-un fel ce te face să ințelegi că ești nebun și nu el este acela caruia să i te adresezi. Receptivitate, bună primire, incurajare, sprijin, in tot ce vrei să faci, privind libertatea economică de a intreprinde ce poți și te pricepi, din partea tuturor acelora plătiți din banul public, repede constați că este numai de fațadă, una fiind ce declară cand apar pe ecrane și in ziare, sau in campanii electorale și cu totul opus este in practică, cand in loc să construiască, mai mult și mai rău, demolează și ce mai găsesc in viață, fără măcar să vină cu ceva in loc. Trebuie să nu uită că acești "administratori", aleși sau numiți, funcționari publici sunt aceia ce sunt aceia care au obligația și puterea legală de a face tot ce ține de cadrul legal și de atribuțiunile, pentru a creea, statornici și dezvolta un mediu economic primitor, stimulativ și concurențial, in care să te simți cu adevărat la tine acasă, stăpan, increzător și sigur pe viitor, prin tine insuți și prin noi inșine.
Cu toate acestea știute și para știute, continuand să visezi mai departe, cutezi să treci la treabă, nevoia și conștiința neincetand să-ți dea pace, atata timp cat mai poți face ce trtebuie. Faci inventarul la ce-ți trebuie: poftă de muncă, pricepere, competență, notorietate, resurse de tot felul, dar constați că-ți trebuie și o bucată de pămant, unde să construiești un spațiu comercial, adecvat, sau să inchiriezi un spațiu comercial.
Dar ce să vezi: tocmai ce ar trebui să fie pus la dispoziție intreprinzătorilor, in urma localizării, inventarierii și bunei administrări a terenurilor apte pentru aceste activități (care există, dar stau nefolosite și bine "ingrădite", de peste 28 de ani și produc numai gunoaie și buruieni, pănă ce intră in posesia unui potențat al zilei), ți se spune că nu există și nu se poate, totul fiind declarat "domeniul public". Spațiile comerciale, și ele au intrat demult in mainile tuturor felurilor de beneficiari, care n-au avut niciodată nimic cu spiritul inttreprinzător, stau ferecate, iar dacă le soliciți la "propietari", iți cer o chirie, care dacă ai accepta-o, repede ai intra in faliment și ți-ar goli și buzunarele proprii. A inchiria in supermarketuri, este complet inaccesibil.
???

 

Chiar dacă nu-mi publicați comentariul, voi fi și voi rămăne dibaci!

Voi?
http://johnmaxwellteam.ro/dibacie

 

Schimbarea,apocalipsa celor după scaune inalte,

E firească?Este,ca ...fire a oamenilor in general dar, poate fi piedica cea mai mare,cand o țară a trecut la a accepta și alternativa la forma de proprietate;convinși de posibilitățile ce li se oferă,inscăunații deja o aplică pentru ei,ceea ce nu era posibil inainte de 90, in totalitarismul de stanga.
E cea mai sigură impiedicare a reformelor,a evoluției unui stat către o dezvoltare după adevăratele capacități ale romanilor,după bogățiile oferite de sol și subsol și după relațiile interstatale ce se pot deschide in UE,in respect reciproc!
Frica de tehnocrați,paralizează doar atunci cand aceștia sunt neutrii la sirenele ideologice,ori cand nici ei,nu pot forma echipe guvernamentale,pe aceeași direcție cu ambientul politic;pentru că,intr-adevăr,nu poți crede că tehnocratul nu are și orientare politică, dar că tolomacul de la partid,numai partidul tată și mamă vede,asta se vede de 28 de ani și după lumea ailaltă,unde cei care au luptat pentru acest glie deranjează și in a fi omagiați-vezi discuțiile pentru centenar.
In condițiile date,avem un președinte care nu știe ori nu se arată știutor de glume ce dau hazul pe afară,dar are și un mandat in care e cam singur,plus lupta pe putere dătătoare de ciolan,din partea stangă a eșicherului.(Politic?Așa se zice,dar asta nu e politică ci jaf!)

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor