Ziare.com

Cat te costa reabilitarea blocului? Poti sa nu dai niciun ban sau sa ramai dator ani intregi

de Camelia Badea
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 06:23

   

Cat te costa reabilitarea blocului? Poti sa nu dai niciun ban sau sa ramai dator ani intregi
Sute de blocuri din Bucuresti au fost sau sunt in curs de reabilitare, insa nu in conditii la fel de bune pentru locatarii lor. In timp ce unii bucuresteni nu platesc nimic, altii se indatoreaza pe mai multi ani.

Si asta deoarece, desi cadrul legal de baza este acelasi, el permite interventia decidentilor locali, adica a consilierilor si primarului.

Astfel, in timp ce in sectoarele 1 si 2 locatarii blocurilor reabilitate termic nu platesc nimic in mod direct, cota asociatiei de proprietari fiind preluata integral de primarie, in altele sumele se ridica la cateva zeci de mii de lei.

Actul normativ de baza este ordonanta de urgenta nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, modificata succesiv de Parlament pana la forma finala - Legea nr. 180/2015.

Pentru a afla de ce sunt atat de mari diferentele si care a fost viziunea fiecarei administratii in parte, Ziare.com a cerut de la Birourile de presa ale celor 6 sectoare din Capitala sa raspunda la urmatoarele intrebari:

  • Cat trebuie sa plateasca proprietarii apartamentelor din blocurile care se reabiliteaza in sectorul dvs. in acest an - cum se calculeaza suma si care este, in medie?
  • Ce procent din cheltuielile cu reabilitarea unui bloc se acopera din fonduri europene, cat achita primaria si cat achita proprietarii?
  • Care este cadrul legal in baza caruia s-au stabilit aceste procente?

Este an electoral, asa ca suntem cu totii interesati sa aflam de ce in anumite sectoare muncitorii zbarnaie, iar schelele se ridica la fiecare colt de strada, in timp ce in alte sectoare cartiere intregi continua sa arate ca pe vremea regimului comunist.

Sectorul 1

In Sectorul 1, proprietarii apartamentelor din blocurile care se reabiliteaza termic "nu trebuie sa achite niciun ban pentru aceste lucrari", se precizeaza in raspunsul primit la redactie.

"Primaria Sectorului 1 este prima administratie locala care a venit cu solutii, inca din 2008, pentru preluarea integrala a costurilor care ar fi revenit, conform legii, asociatiilor de proprietari. Astfel, reabilitarea termica se efectueaza gratuit pentru locatari, costurile fiind preluate integral de administratia locala a Sectorului 1. Preluarea de catre Primaria Sectorului 1 a costurilor cu reabilitarea termica a blocurilor, care ar fi revenit asociatiilor de proprietari, s-a facut in baza Hotararii Consiliului Local nr. 3/2008.

Programul de reabilitare termica a blocurilor din Sectorul 1 se apropie de final. In prezent mai sunt de reabilitat 193 de imobile eligibile de a intra in acest program.

Pana in prezent, Primaria Sectorului 1 a finalizat izolarea termica la 810 blocuri, adica aproximativ 80% din numarul blocurilor eligibile de a intra in acest program.

In anul 2015, programul de reabilitare termica a blocurilor a fost intrerupt din cauza faptului ca nicio oferta nu a fost compatibila cu solicitarea Primariei Sectorului 1. In prima parte a anului 2016 vom relua aceasta procedura pentru a putea anvelopa si ultimele blocuri ramase nereabilitate.

Valoarea estimata a lucrarilor de reabilitare termica este urmatoarea: pentru primul lot de blocuri cuprinzand 137 de imobile, valoarea estimata este de 125.542.379 lei fara TVA, iar pentru al doilea lot de 42 de imobile valoarea estimata este de 34.312.653 lei fara TVA. Cat priveste al treilea lot care cuprinde un numar de 14 imobile, acesta urmeaza sa intre in etapa de proiectare.

Fondurile pentru anveloparea acestor imobile provin dintr-un credit contractat de Primaria Sectorului 1 de la Banca Europeana de Investitii la care se adauga resurse financiare de la bugetul local.

Administratia locala a Sectorului 1 isi va indeplini angajamentul fata de cetatenii din aceasta zona administrativa si va finaliza programul 'Iarna va fi ca vara!' in aceleasi conditii ca si pana acum: gratuit pentru cetateni", mai subliniaza Primaria Sectorului 1.

Sectorul 2

Biroul de presa al Sectorului 2 a refuzat sa ne raspunda la intrebari, in ciuda insistentelor noastre. Luni, 4 aprilie, la mai bine de o luna de la inregistrarea oficiala a cererii Ziare.com (numarul 14508/01.03.2016), ni s-a comunicat ca solicitarea este in lucru la departamentul de specialitate, care se afla intr-un proces de reorganizare (probabil in contextul arestarii preventive a primarului Neculai Ontanu - n.red.).

Pe site-ul Primariei Sectorului 2 informatiile sunt destul de putine si vechi. In schimb, dl. Gheorghe Popa, presedinte al asociatiei de locatari dintr-un bloc de pe Aleea Diham, aflat in plin proces de reabilitare termica, a fost amabil si ne-a dat cateva declaratii.

"Cred ca intr-o luna, doua lucrarile se termina. Pe timpul iernii s-au intrerupt, a fost ger, a fost zapada. Ne-a si spus domnul Ontanu de la bun inceput ca pe timpul iernii lucrarile se sisteaza. Iarna-i iarna, termenul nu poate fi respectat. Iarna nu-i ca vara.

La noi nu costa nimic, in Sectorul 2 suporta primaria. Sunt bani europeni, primaria da diferenta, Guvernul... nu stiu! Important e ca noua ni se face gratuit. Am prins trenul asta. Daca de-acum incolo o sa ceara bani, e treaba lor.

Materialele sunt bune. Nu stiu de vreun termen de garantie. (...) Dar sa stiti ca depinde si ce bani strange primaria din taxe. Mai bine sa reabiliteze blocurile decat sa puna panselute", ne-a declarat domnul Popa.

Sectorul 3

In sectorul 3 locatarii blocurilor platesc o suma care variaza in functie de venitul mediu pe apartament, dupa cum se arata in raspunsul primit la redactie:

"Costurile pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte prin fonduri europene, pe linia de finantare 2007-2013, sunt stabilite prin Ghidul Specific 2007-2013 pe Axa prioritara 1 'Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere', domeniul major de interventie 1.2. 'Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte', aprobat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in calitate de Autoritate de Management.

Costurile implicate sunt urmatoarele:

- 60% din cheltuielile eligibile ale proiectelor - Fondul European de Dezvoltare Regionala si bugetul de stat, in proportie de 82% FEDR, respectiv 18% buget de stat

- 40% din cheltuielile eligibile ale proiectelor - Autoritatea Publica Locala si Asociatia de proprietari.

Ratele de co-finantare ale autoritatilor publice locale si asociatiilor de proprietari (privind cheltuielile eligibile) vor fi modulate in functie de proportia in cladire a familiilor cu venituri reduse:

- 30% contributia unitatii administrativ teritoriale (UAT) si 10% contributia asociatiei de proprietari (AP), in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari (de apartamente-locuinte) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 150 de euro

- 20% contributia unitatii administrativ teritoriale si 20% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari (de apartamente -locuinte) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 350 de euro

- 10% contributia unitatii administrativ teritoriale si 30% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile-proprietari (de apartamente-locuinte) din bloc au un venut mediu lunar net pe membru de familie sub 500 de euro".

Pe site-ulPrimariei Sectorului 3 nu sunt oferite informatii suplimentare legate de costurile suportate de cetateni, insa precizari importante au fost facute, oficial, vara trecuta de edilul sef al sectorului.

Astfel, conform unei scrisori deschise trimise de catre Robert Negoita bucurestenilor din sectorul lui, costurile lucrarilor de reabilitare se ridica la 60 euro/mp.

Prin urmare, in cazul unui apartament cu 3 camere de aproximativ 66 de mp, proprietarii trebuie sa achite 792 de euro (circa 3.500 de lei), intr-un interval de 10 ani, dar dupa 5 ani "de gratie".

Sectorul 4

In sectorul 4 "suma platita de catre Asociatia de Proprietari reprezinta 20% din suma platita de catre Primaria Sector 4 pentru realizarea investitiei", se arata in raspunsul oficial primit la redactie, proprietarii urmand sa achite 20 de rate timp de 10 ani, cate doua in fiecare an (31 martie si 30 septembrie).

"Programul de reabilitare termica este finantat din cadrul unui imprumut extern de la Banca Europeana de Investitii si nu este decontat din cadrul Programului Operational Regional (POR) cu finantare de la Uniunea Europeana.

Sumele de plata ale fiecarui membru al asociatiei de proprietari sunt calculate in functie de cota indiviza a fiecarui proprietar raportata la sumele real decontate de catre Primaria Sector 4 si platibile in 10 ani, conform Hotararii Consiliului Local Sector 4 nr. 90/30.06.2014 cu privire la finantarea din bugetul local a cheltuielilor aferente cotei de contributie ce revine proprietarilor/asociatiilor de proprietari, in cuantum de 20% din valoarea lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor de locuinte.

Potrivit Hotararii Consiliului Local Sector 4 din 30 iunie 2014, primaria va plati in prima faza contributia asociatiei de proprietari pentru reabilitarea termica a blocurilor, banii urmand sa fie recuperati de la locatari in termen de 10 ani.

Potrivit actului normativ, taxa de reabilitare termica se va recupera in 20 de rate, cate doua in fiecare an (31 martie si 30 septembrie) timp de 10 ani", se precizeaza in raspunsul primit din partea Biroului de presa al Sectorului 4, fara sa ni se dea detaliile cerute cu privire la sumele pe care le au de achitat efectiv locatarii.

Sectorul 5

Si in Sectorul 5 proprietarii platesc o parte din cheltuielile cu reabilitarea termica, insa nu e clar la cat se ridica sumele respective, informatiile puse la dispozitie de biroul de presa fiind foarte putine:

"Lucrarile de anvelopare termica se finanteaza dupa cum urmeaza:

a) - 50% din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

b) - 30% din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite

c) - 20% din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si/sau din alte surse legal constituite.

In cazul in care finantarea lucrarilor de interventie pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte se asigura din fonduri structurale si de coeziune ale Uniunii Europene, se asigura finantarea astfel:

- 60% din fondurile structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si din alocatii de la bugetul de stat aprobate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

- 40 % din fondurile bugetelor locale sau alte surse legal constituite, precum si din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari.

Cota de contributie proprie a autoritatilor publice locale poate avea o cota de maxim 30% din volum. Totodata, conform legislatiei in vigoare, cota de contributie ce revine asociatiei de proprietari nu poate fi mai mica de 10% din valoarea lucrarilor.

Autoritatile publice pot asigura, la cererea de finantare depusa de Asociatia de proprietari, finantarea cheltuielilor aferente lucrarilor care corespunde asociatiilor, insa numai prin recuperarea sumelor respective".

Sector 6

In Sectorul 6 conditiile sunt similare cu cele din Sectorul 3, dupa cum se arata in raspunsul oferit de Biroul de presa (insa se executa cu mult mai putine lucrari de reabilitare, conform informatiilor noastre):

"OUG 63/2012, art.13^1 alin.1 lit.a si lit.b, precum si Ghidul Solicitantului reflecta modul de finantare, obligatiile si raspunderile autoritatilor administratiei publice si asociatiilor de proprietari privind lucrarile de interventie pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte dupa cum urmeaza:

Contributia Asociatiilor de Proprietari:

- 30% contributia autoritatii publice locale si 10% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile-proprietari din cladire au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 150 Euro;

- 20% contributia autoritatii publice locale si 20% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile-proprietari din cladire au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 350 Euro;

- 10% contributia autoritatii publice locale si 30% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile-proprietari din cladire au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 500 Euro.

Finantarea unor activitati/lucrari de interventie pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte se asigura dupa cum urmeaza:

a) 60% din fondurile structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului;

b) 40% din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite, precum si din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari si/sau din alte surse legal constituite".

Concluzia? Decizii diferite, costuri diferite

Din informatiile obtinute reiese limpede ca fiecare administratie de sector gestioneaza situatia reabilitarii blocurilor asa cum doreste.

Mai mult, conform unui articol publicat anul trecut de Jurnalul National, chiar si costurile totale cu reabilitarea unui bloc difera substantial de la un sector la altul.

De exemplu, daca in Sectorul 1 primaria a platit pentru reabilitarea unui bloc, in medie, 294.000 de euro, in Sectorul 4 pretul mediu a fost cu circa 30.000 de euro mai mare, iar in Sectorul 6 s-a ridicat pana la aproximativ 574.000 de euro.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 31904 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ca de obicei, eu am alte pareri despre imbracarea blocurilor …

Ca de obicei, eu am alte pareri despre imbracarea blocurilor …

Sa o luam incet, metodic, sa se inteleaga de catre tot poporul.

1. De ce este nevoie de asemenea taraboi, care dureaza de zeci de ani, relativ la caldura ?
In Romania, centralele electrice consuma energia calorica a combustilbililor si prin inclazirea apei se obtin vapori supraincalziti care sunt dirijati controlat in niste turbine.

Invartindu-le in ritm turbat se obtine curent electric.
Legile termodinamicii spun clar :
aburul care iese din turbine are inca cel putin 200 de grade Celsius, dar nu mai are un bun randament sa il mai treci prin alte turbine.
Nu merita !

Deci, in loc sa ii purjezi in atmosfera, ii trimiti prin tevi catre casele populatiei …

In mod normal, in tari conduse de oameni normali, ar trebui ca singurul cost sa fie al intretineriii tevariei si al aparatelor de distribuire catre calorifere, plata personalului afferent, etc. …

Nu ar trebui sa coste nimic combustibilul !
Ce gigacalorii, ce prêt pe metru cub de gaz, etc.
Am platit deja asa ceva, platind curentul electric !

Deci platim de cel putin doua ori, aceeasi marfa …

2. In primii ani ai constructiei de blocuri, in anii ’50 – ’60 chiar asa se intampla. Era asa de cald in case, ca se dormea la koorul gol, cu geamul deschis, chiar si iarna …

Si, nici nu costa asa de mult.
Odata cu marirea numarului de blocuri, centralele fiind cam tot aceleasi, evident ca nu a mai fost asa de cald, sa stai la koorul gol, cu ferestrele deschsie chiar si iarna.

Apoi, prin 1973 petrolul – al Dreacului el, ca vine din Iad – s-a apucat, asa, de capul lui sa se scumpeasca …
Totusi, pana prin 1980, nu era o problema caldura.
Dar, ce sa vezi …
Statul Comunist, condus narod, a procedat la fel ca si cu CAP-urile.
A tras cat a putut de CAP-uri, compromitand ideea, care era buna : numai si numai prin reunirea pamanturilor se poate face agricultura performanta.
Si, se facea, dar se lua mult, ca sa se acopere efectele narozeniilor din industrie …

Nemtii in zona ocupata din URSS au mentinut colhozurile si l-au numit staroste pe presedintele de colhoz :
“Ba ! Tu conduci, faceti produse, ne dai noua partea ocupantului si va ramane si voua cate ceva !"
Evreii prin kiboutz-uri si-au construit tara …

Continuare

 

Tara dublei masuri

E revoltatoare aceasta situatie din care rezulta nu numai ca unele administratii locale sunt si mai slabe decat altele, ca unele fura mai mult si altele mai putin, dar se manifesta si starea inadmisibila in care ne aflam dupa un sfert de secol de democratie de jungla: INEGALITATEA in drepturi!
POLITICA SUBVENTIILOR haotice - o tactica autoritatilor din Romania, de a fura de la toti si a da unora, castigul maxim fiind al celor care fac jocurile – este nedreapta si daunatoare. E din aceeasi categorie cu acordarea de salarii si pensii nesimtite, scutiri de datorii si alte facilitati pentru adevaratii profitori. Totul, se face pe seama celorlalti, multimea de inselati.
Ne-am revoltat si s-a varsat sange ca sa traim in democratie, in egalitate, dar ce am obtinut? O societate cu doua feluri de cetateni, unii saraciti iar altii cu privilegii nerusinate. O tara condusa de persoane de rea credinta, preocupate doar de profitul lor, in care parlamentul, legifereaza inegalitea. O tara in care guvernul slujeste mai ales interesele politicienilor, iar pentru gloata saracita doar muta saracia de ici, ceva mai incolo si hotarand de la cine sa mai ia si cui sa mai dea.

o excrocherie

Eu ma incadrez la 20%. A venit oferta de la primaria lu'Piedone. Concluzie: Pretul cerut de primarie in quantum de 20% era similar sau mai mare decat daca faceam cu o firma privata cu achitare, normal de 100%. Asa ca am lasat-o asa. Moarta. Ca nu s-a intalnit hotu' cu prostu'. Desi daca ii intrebi pe astia din sectorul 4 l-ar vota iar pe Piedone cu doua maini.
Majoritatea blocurilor construite dupa 1977, au fatade din prefabricate de tip sandwich si terase stratificate. Asa ca termoizolarea lor nu prea se impune.
Nu mai vorbim ca lucrarile sunt executate sub orice critica cu solutii neadecvate si bineinteles ieftine, asa ca pana si vrabiutele in cativa ani o sa poata "darama" lucrarile, platite de primarie supergeneros. Aici in aceasta problema DNAaul ar avea mult de lucru.

Raspuns contestatar - "abur ... din turbine -cel putin 200 C"

Afirmatia nu este adevarata. Aburul are intre cca. 20 C si max. 50 C (vara!), functie de sistemul de racire al condensatorului turbinei. DECI-parerea D-vs. despre "imbracarea" blocurilor nu are nici un fundament tehnic. PS -nu sunt nici politician, nu lucrez in administratie!

Partea a doua

Partea a doua
Asa si cu caldura in apartamente :

Statul Comunist narod condus de nimeni de nimeni “a intinat Idelaurile Comuniste" si a observat ca se poate lua un bir mascat de la populatie.

Mai mult, prin presedinte de bloc, administrator, cenzori, etc. a avut o grupa de supraveghere totala a populatiei, ras-platita pe banii populatiei …

Adica i-au slobozit la furat …
Asa a crescut an de an costul intretinerii.

Inainte de sistemul Asociatiilor de Locatari, ICRAL-ul calcula costurile si se platea intretinerea la ghiseul unde plateai si chiria (mica, foarte mica).

Asa se face si acum in Spania, de pilda.
Nu am vazut picior de administrator, presedinte, cenzori, adica putori lacome si spioni harnici, pe banii populatiei.

In anul 1987, am platit pentru sase personae, la trei camere, 66 de mp la intretinere 467 de lei pe o luna, iarna – Decembrie parca - cel mai mult.

Salariul minim in 1987- 1989 era in Romania, de 2000 de lei, al femeii de serviciu :
deci, intretinerea mea, era mai mica decat 500 de lei, un sfert din salariul minim pe economie.

Acum am platit la doua camere, doua persoane, 560 de lei pe fiecare din lunile de frig …
Salariul minim este parca de 1000 de lei, theoretic …

3. Pe urma, dar nu la urma, populatiunea este si speriata de frig …
Cand iti este frica de frig, frigul devine si mai taios …
Eu nu l-am bagat in seama, toata viata. Nici acum la 71 de ani nu fac altfel.
Plictisit, frigul fuge de mine, adica nu imi produce efecte negative.

Este drept ca acasa, nu am stare’n mine, neam !

Sport greu cu haltere, genuflexiuni, si alte diferite activtitati foarte placute care creeaza … caldura !
Placuta, desigur ...

Noaptea si iarna, dormim cu ferestrele crapate si cu scafarliile acoperite cu caciulite, dar bine acoperiti.

Oxigenul suplimentar ne asigura o buna sanatate, energie pentru sport, miscare si alte activitati.
Placute !

Si capacitatea de a scrie si la ziare.com …

4. Daca Statul Roman ar fi bine condus, de oameni practici, inainte de a fi si iubitori de populatiune, ar fi :

- Dat gratis petrol si gaz pentru incalzirea populatiei, nu sa il dea gratis strainilor, ca inca mai avem asa ceva …
Spun unii ca rusii ar fi procedat astfel, pe vremea comunistilor.

- Ar exploata energia geotermala care zace sub Bucuresti, in zona Snagov. Ar ajunge si la Ploiesti.
Dar de unde ar scoate la nesfarsit bani din frica de frig a populatiunii ?

Cu ce bani ar plati “monitorizarea" populatiunii in blocuri ?

Continuare

 

Partea a treia

5. Daca speriatii de frig ar avea ceva minte ar dubla peretii interiori cu panouri de lemn, la oare ce distanta de pereti, pentru aerisire.

Sau mai simplu, ar pune perdele de catifea, stofa peste peretii dormitorului, cel putin …

Solutia cu polistiren exterior este o crima potentiala.
In caz de incendiu in vecinatate, ia foc si cu o viteza uluitoare, ca la Colectiv …

S-a dat un film cu un bloc din Turcia care a luat foc rapid.
In plus, moartea tuturor locatarilor este asigurata : ca la incendiile din avioane, mori intoxicat cu acid clorhidric, cianhidric si alti produsi toxici din arderea politirenului. Nu mai scapa nimeni din blocul ala …
Exista si partea a buna :
nu mai simti nimic atunci cand arzi.
Nu mai arzi de viu, arzi de déjà mort …
Adica, in caz de calamitate naturala sau voita (razboi) o uriasa bula de foc se va desfasura rapid peste orasele mari ale patriei.

Eu cred, rau si suspicios fiind, ca toata povestea asta are exact acest scop.
Exterminarea rapida a jumatate din populatiunea Romaniei.

Si cea mai - sa zicem - oaresicum instruita, adunata in masa la un loc, deci cu potential de rezistenta mai mare decat masele de tarani, dispersate si cu tinerii plecati la capsunarit …

Intrebare

Toate acestea de mai sus si in special punctul 5., nu mi se par a fi cine stie ce idei greu de inteles de majoritatea indivizilor romani.

Atunci, care este motivul care le blocheaza mintile celor care ar trebui sa gandeasca ?

Ce vor face ei, fara populatie, cu mase de straini ocupand locul si punand taranii ramasi la munca ?

Dupa sistemul lui Hitler, proiectat in Rusia, daca ii reusea ocupatia : Boierii nemti in orase, sclavii rusi la tara, cu cel mult patru clase sa ii intretina pe boierii straini …

Cred oare in mintile lor ocupate de a aduna in nestire, ca strainii ii vor pastra ?

 

Iarna nu mai e ce a fost!

Se da foarte multa caldura iarna. In apart. am circa 26 grade. Sta lumea dezbracata. Nu mai este iarna cea a fost! Sigur ca e o afacere enveloparea, dar nu a noastra!

 

Dar de calitate nu zice nimeni, nimic?!?

Clar sunt mult umflate costurile cu anveloparea, iar DNA si structurile europene vor vedea ca s-au furat bani europeni la greu.. primarii si aia care au decis, vor ajunge ca altii la puscarie.
Nu se invata nimeni minte, desi zi de zi pe tv apar numai perchezitii si arestari.
De asemenea trebuie vazuta calitatea lucrarilor si cine le executa.. niste firme obscure, care mai au niste saormarii si ceva video chat-uri, cu muncitori necalificati.
Anveloparea este in fapt un mare pericol: infiltratii, incendii, etc.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor