Cat de productiv este presedintele Iohannis?

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 17:16
8738 citiri

De multe ori am auzit comentarii referitoare la viteza de reactie a actualului presedinte al Romaniei, la ritmul de lucru sau la debitul verbal al acestuia. Rautati sau nu, tot ce pot spune este ca frustrarile se nasc in oameni atunci cand se confrunta cu o stare concreta, pe care nu o pot influenta si pe care trebuie sa o accepte asa cum este.

Problema de fond este ca schimbarea in sine, daca nu este in sensul acceptat de fiecare dintre noi, genereaza frustrare, mai ales atunci cand noua stare se dovedeste explicit a fi superioara celor precedente.

Frica de schimbare este endemica in randul mentalitatilor invechite, fie ca vorbim de indivizi cu putere mai mica sau mai mare de decizie, fie ca ne referim la sisteme intregi, disfunctionale si greoaie, asa cum este cazul administratiei publice romanesti.

In aceasta mare de rezistenta la schimbare, exista si initiative care arata ca se poate ca printr-o buna planificare a actiunilor, o atenta calibrare a strategiei si prin multa staruinta, puterea mecanismelor ineficiente, corupte, ignorante sa fie slabita. Am putea vorbi aici de lupta impotriva coruptiei, de eforturile de oprire a defrisarilor sau de reusita aderarii la Uniunea Europeana.

O batalie asemanatoare, dar mai putin vizibila camerelor de filmat avide de senzational si microfoanelor miruite de moguli, se duce in momentul de fata in incercarea de a schimba fundamental modul de gandire si actiune in industria romaneasca, in cresterea economica si dezvoltarea sustenabila.

In tot acest context descurajator, la nivel guvernamental s-a coagulat o echipa temerara, care prin succesele obtinute in derularea unui program amplu de asistenta din partea Coreei de Sud, este pe cale sa transforme radical modul de abordare al productivitatii si competitivitatii in Romania.

Eforturile de a obtine o decizie favorabila din partea ministrului care se ocupa de sectorul IMM-urilor si de consolidarea mediului de afaceri au fost aprig impiedicate de armata de cozi de topor aruncate in functii de conducere de lideri vremelnici. Filosofia acestora este ca desi suntem ultima tara din UE la nivel de productivitate, competitivitate si inovativitate, orice demers de schimbare le poate aduce..."schimbarea", deci cel mai bine este sa nu se intample nimic deoarece doar asa pot detine controlul.

Pentru Romania ramane un deziderat infiintarea unei structuri care sa implementeze o strategie coerenta de productivitate si care sa schimbe fundamental modul de functionare al sectoarelor care aduc valoare in economie. Intrarea in normalitate din punct de vedere al abordarii productivitatii inspaimanta multi decidenti total depasiti, incapabili si incompetenti.

Exista o impotrivire si un dezinteres total al acestora pentru asigurarea functionalitatii unei politici publice in domeniul productivitatii, iar prin aceasta atitudine se submineaza grav economia nationala, angajamentele internationale ale Romaniei si rolul autoritatilor intr-un stat de drept.

In tarile dezvoltate sau cele care merg pe drumul schimbarii, tema productivitatii este preluata de presedintele tarii, cum ar fi exemplul Statelor Unite sau Coreei de Sud, dar lista este mult mai lunga.

Cresterea productivitatii este o tema orizontala in economie, are efect asupra tuturor sectoarelor de activitate, iar rezultatele implementarii unei bune strategii in productivitate aduc schimbari fundamentale in societate prin cresterea calitatii vietii, a bunastarii cetatenilor si un nivel de competitivitate sporit al produselor si serviciilor.

Cum ar fi ca dupa un astfel de demers sa observam ca veniturile cresc, exporturile depasesc importurile, investitiile straine se relanseaza, iar numarul de locuri de munca va creste? Raspunsul poate fi dat de germani, finlandezi, japonezi, coreeni si multi altii.

Prin prestigiul castigat la nivel international si printr-o lupta incredibila cu acele cozi de topor care se opun schimbarii pe plan intern, s-a reusit, in sfarsit, ca luna viitoare sa se programeze semnarea unui acord istoric intre Romania si Coreea de Sud in ceea ce priveste asistenta pentru infiintarea Centrului Roman de Productivitate.

Un presedinte care ia sub patronajul lui o astfel de initiativa arata deschidere, preocupare pentru rezolvarea unor probleme reale ale tarii si dorinta de schimbare. Pentru o Romanie care nu exceleaza in performanta, care nu-si poate valorifica potentialul si care ramane ancorata in trecut, schimbarea reprezinta un pericol iminent.

Se fac doi ani de la evenimentul de la Colectiv si imi amintesc cum, intr-o dupa-miaza de duminica, am fost sunat de la cabinetul noului prim-ministru, rugandu-ma sa pun experienta de cercetator, cadru didactic si consultant in sprijinul administratiei publice romanesti, iar prin asta sa generez schimbarea.

M-am inhamat la acest efort stiind ca nu e usor, dar provocarea cea mare a fost sa continui si dupa ce fenomenul "tehnocrat" a fost stigmatizat. Am descoperit in administratia publica din Romania focare de incompetenta si de adversitate la schimbare, nu de putine ori fiind atacat in mod frontal - "ce cauti ba aici, lasa-ne ca stim noi ce facem de atata timp?" Totodata, am descoperit si oaze de speranta, oameni dedicati, profesionisti care sunt capabili si isi doresc sa produca schimbarea.

Problema consta in faptul ca asa cum este configurat sectorul public din Romania, acesti agenti ai schimbarii nu au putere de decizie pe masura capacitatii lor si astfel sunt obstructionati, coplesiti si alungati de o masa inerta de beneficiari de sinecuri politice sau de interese obscure.

Lupta continua, primenirea va veni din interiorul sistemului, dar pentru acest gen de initiative este nevoie de incurajare si sprijin, iar rezultatele vor fi pe masura efortului depus. Pas cu pas, ne indreptam spre productivitate, incet dar sigur!

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#administratie publica Romania , #administratia