Cat te costa reabilitarea blocului? Poti sa nu dai niciun ban sau sa ramai dator ani intregi

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 06:23
57170 citiri
Cat te costa reabilitarea blocului? Poti sa nu dai niciun ban sau sa ramai dator ani intregi
Foto: Arhiva Ziare.com

Sute de blocuri din Bucuresti au fost sau sunt in curs de reabilitare, insa nu in conditii la fel de bune pentru locatarii lor. In timp ce unii bucuresteni nu platesc nimic, altii se indatoreaza pe mai multi ani.

Si asta deoarece, desi cadrul legal de baza este acelasi, el permite interventia decidentilor locali, adica a consilierilor si primarului.

Astfel, in timp ce in sectoarele 1 si 2 locatarii blocurilor reabilitate termic nu platesc nimic in mod direct, cota asociatiei de proprietari fiind preluata integral de primarie, in altele sumele se ridica la cateva zeci de mii de lei.

Actul normativ de baza este ordonanta de urgenta nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, modificata succesiv de Parlament pana la forma finala - Legea nr. 180/2015.

Pentru a afla de ce sunt atat de mari diferentele si care a fost viziunea fiecarei administratii in parte, Ziare.com a cerut de la Birourile de presa ale celor 6 sectoare din Capitala sa raspunda la urmatoarele intrebari:

  • Cat trebuie sa plateasca proprietarii apartamentelor din blocurile care se reabiliteaza in sectorul dvs. in acest an - cum se calculeaza suma si care este, in medie?
  • Ce procent din cheltuielile cu reabilitarea unui bloc se acopera din fonduri europene, cat achita primaria si cat achita proprietarii?
  • Care este cadrul legal in baza caruia s-au stabilit aceste procente?

Este an electoral, asa ca suntem cu totii interesati sa aflam de ce in anumite sectoare muncitorii zbarnaie, iar schelele se ridica la fiecare colt de strada, in timp ce in alte sectoare cartiere intregi continua sa arate ca pe vremea regimului comunist.

Sectorul 1

In Sectorul 1, proprietarii apartamentelor din blocurile care se reabiliteaza termic "nu trebuie sa achite niciun ban pentru aceste lucrari", se precizeaza in raspunsul primit la redactie.

"Primaria Sectorului 1 este prima administratie locala care a venit cu solutii, inca din 2008, pentru preluarea integrala a costurilor care ar fi revenit, conform legii, asociatiilor de proprietari. Astfel, reabilitarea termica se efectueaza gratuit pentru locatari, costurile fiind preluate integral de administratia locala a Sectorului 1. Preluarea de catre Primaria Sectorului 1 a costurilor cu reabilitarea termica a blocurilor, care ar fi revenit asociatiilor de proprietari, s-a facut in baza Hotararii Consiliului Local nr. 3/2008.

Programul de reabilitare termica a blocurilor din Sectorul 1 se apropie de final. In prezent mai sunt de reabilitat 193 de imobile eligibile de a intra in acest program.

Pana in prezent, Primaria Sectorului 1 a finalizat izolarea termica la 810 blocuri, adica aproximativ 80% din numarul blocurilor eligibile de a intra in acest program.

In anul 2015, programul de reabilitare termica a blocurilor a fost intrerupt din cauza faptului ca nicio oferta nu a fost compatibila cu solicitarea Primariei Sectorului 1. In prima parte a anului 2016 vom relua aceasta procedura pentru a putea anvelopa si ultimele blocuri ramase nereabilitate.

Valoarea estimata a lucrarilor de reabilitare termica este urmatoarea: pentru primul lot de blocuri cuprinzand 137 de imobile, valoarea estimata este de 125.542.379 lei fara TVA, iar pentru al doilea lot de 42 de imobile valoarea estimata este de 34.312.653 lei fara TVA. Cat priveste al treilea lot care cuprinde un numar de 14 imobile, acesta urmeaza sa intre in etapa de proiectare.

Fondurile pentru anveloparea acestor imobile provin dintr-un credit contractat de Primaria Sectorului 1 de la Banca Europeana de Investitii la care se adauga resurse financiare de la bugetul local.

Administratia locala a Sectorului 1 isi va indeplini angajamentul fata de cetatenii din aceasta zona administrativa si va finaliza programul 'Iarna va fi ca vara!' in aceleasi conditii ca si pana acum: gratuit pentru cetateni", mai subliniaza Primaria Sectorului 1.

Sectorul 2

Biroul de presa al Sectorului 2 a refuzat sa ne raspunda la intrebari, in ciuda insistentelor noastre. Luni, 4 aprilie, la mai bine de o luna de la inregistrarea oficiala a cererii Ziare.com (numarul 14508/01.03.2016), ni s-a comunicat ca solicitarea este in lucru la departamentul de specialitate, care se afla intr-un proces de reorganizare (probabil in contextul arestarii preventive a primarului Neculai Ontanu - n.red.).

Pe site-ul Primariei Sectorului 2 informatiile sunt destul de putine si vechi. In schimb, dl. Gheorghe Popa, presedinte al asociatiei de locatari dintr-un bloc de pe Aleea Diham, aflat in plin proces de reabilitare termica, a fost amabil si ne-a dat cateva declaratii.

"Cred ca intr-o luna, doua lucrarile se termina. Pe timpul iernii s-au intrerupt, a fost ger, a fost zapada. Ne-a si spus domnul Ontanu de la bun inceput ca pe timpul iernii lucrarile se sisteaza. Iarna-i iarna, termenul nu poate fi respectat. Iarna nu-i ca vara.

La noi nu costa nimic, in Sectorul 2 suporta primaria. Sunt bani europeni, primaria da diferenta, Guvernul... nu stiu! Important e ca noua ni se face gratuit. Am prins trenul asta. Daca de-acum incolo o sa ceara bani, e treaba lor.

Materialele sunt bune. Nu stiu de vreun termen de garantie. (...) Dar sa stiti ca depinde si ce bani strange primaria din taxe. Mai bine sa reabiliteze blocurile decat sa puna panselute", ne-a declarat domnul Popa.

Sectorul 3

In sectorul 3 locatarii blocurilor platesc o suma care variaza in functie de venitul mediu pe apartament, dupa cum se arata in raspunsul primit la redactie:

"Costurile pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte prin fonduri europene, pe linia de finantare 2007-2013, sunt stabilite prin Ghidul Specific 2007-2013 pe Axa prioritara 1 'Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere', domeniul major de interventie 1.2. 'Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte', aprobat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in calitate de Autoritate de Management.

Costurile implicate sunt urmatoarele:

- 60% din cheltuielile eligibile ale proiectelor - Fondul European de Dezvoltare Regionala si bugetul de stat, in proportie de 82% FEDR, respectiv 18% buget de stat

- 40% din cheltuielile eligibile ale proiectelor - Autoritatea Publica Locala si Asociatia de proprietari.

Ratele de co-finantare ale autoritatilor publice locale si asociatiilor de proprietari (privind cheltuielile eligibile) vor fi modulate in functie de proportia in cladire a familiilor cu venituri reduse:

- 30% contributia unitatii administrativ teritoriale (UAT) si 10% contributia asociatiei de proprietari (AP), in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari (de apartamente-locuinte) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 150 de euro

- 20% contributia unitatii administrativ teritoriale si 20% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari (de apartamente -locuinte) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 350 de euro

- 10% contributia unitatii administrativ teritoriale si 30% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile-proprietari (de apartamente-locuinte) din bloc au un venut mediu lunar net pe membru de familie sub 500 de euro".

Pe site-ulPrimariei Sectorului 3 nu sunt oferite informatii suplimentare legate de costurile suportate de cetateni, insa precizari importante au fost facute, oficial, vara trecuta de edilul sef al sectorului.

Astfel, conform unei scrisori deschise trimise de catre Robert Negoita bucurestenilor din sectorul lui, costurile lucrarilor de reabilitare se ridica la 60 euro/mp.

Prin urmare, in cazul unui apartament cu 3 camere de aproximativ 66 de mp, proprietarii trebuie sa achite 792 de euro (circa 3.500 de lei), intr-un interval de 10 ani, dar dupa 5 ani "de gratie".

Sectorul 4

In sectorul 4 "suma platita de catre Asociatia de Proprietari reprezinta 20% din suma platita de catre Primaria Sector 4 pentru realizarea investitiei", se arata in raspunsul oficial primit la redactie, proprietarii urmand sa achite 20 de rate timp de 10 ani, cate doua in fiecare an (31 martie si 30 septembrie).

"Programul de reabilitare termica este finantat din cadrul unui imprumut extern de la Banca Europeana de Investitii si nu este decontat din cadrul Programului Operational Regional (POR) cu finantare de la Uniunea Europeana.

Sumele de plata ale fiecarui membru al asociatiei de proprietari sunt calculate in functie de cota indiviza a fiecarui proprietar raportata la sumele real decontate de catre Primaria Sector 4 si platibile in 10 ani, conform Hotararii Consiliului Local Sector 4 nr. 90/30.06.2014 cu privire la finantarea din bugetul local a cheltuielilor aferente cotei de contributie ce revine proprietarilor/asociatiilor de proprietari, in cuantum de 20% din valoarea lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor de locuinte.

Potrivit Hotararii Consiliului Local Sector 4 din 30 iunie 2014, primaria va plati in prima faza contributia asociatiei de proprietari pentru reabilitarea termica a blocurilor, banii urmand sa fie recuperati de la locatari in termen de 10 ani.

Potrivit actului normativ, taxa de reabilitare termica se va recupera in 20 de rate, cate doua in fiecare an (31 martie si 30 septembrie) timp de 10 ani", se precizeaza in raspunsul primit din partea Biroului de presa al Sectorului 4, fara sa ni se dea detaliile cerute cu privire la sumele pe care le au de achitat efectiv locatarii.

Sectorul 5

Si in Sectorul 5 proprietarii platesc o parte din cheltuielile cu reabilitarea termica, insa nu e clar la cat se ridica sumele respective, informatiile puse la dispozitie de biroul de presa fiind foarte putine:

"Lucrarile de anvelopare termica se finanteaza dupa cum urmeaza:

a) - 50% din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

b) - 30% din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite

c) - 20% din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si/sau din alte surse legal constituite.

In cazul in care finantarea lucrarilor de interventie pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte se asigura din fonduri structurale si de coeziune ale Uniunii Europene, se asigura finantarea astfel:

- 60% din fondurile structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si din alocatii de la bugetul de stat aprobate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

- 40 % din fondurile bugetelor locale sau alte surse legal constituite, precum si din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari.

Cota de contributie proprie a autoritatilor publice locale poate avea o cota de maxim 30% din volum. Totodata, conform legislatiei in vigoare, cota de contributie ce revine asociatiei de proprietari nu poate fi mai mica de 10% din valoarea lucrarilor.

Autoritatile publice pot asigura, la cererea de finantare depusa de Asociatia de proprietari, finantarea cheltuielilor aferente lucrarilor care corespunde asociatiilor, insa numai prin recuperarea sumelor respective".

Sector 6

In Sectorul 6 conditiile sunt similare cu cele din Sectorul 3, dupa cum se arata in raspunsul oferit de Biroul de presa (insa se executa cu mult mai putine lucrari de reabilitare, conform informatiilor noastre):

"OUG 63/2012, art.13^1 alin.1 lit.a si lit.b, precum si Ghidul Solicitantului reflecta modul de finantare, obligatiile si raspunderile autoritatilor administratiei publice si asociatiilor de proprietari privind lucrarile de interventie pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte dupa cum urmeaza:

Contributia Asociatiilor de Proprietari:

- 30% contributia autoritatii publice locale si 10% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile-proprietari din cladire au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 150 Euro;

- 20% contributia autoritatii publice locale si 20% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile-proprietari din cladire au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 350 Euro;

- 10% contributia autoritatii publice locale si 30% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile-proprietari din cladire au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 500 Euro.

Finantarea unor activitati/lucrari de interventie pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte se asigura dupa cum urmeaza:

a) 60% din fondurile structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului;

b) 40% din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite, precum si din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari si/sau din alte surse legal constituite".

Concluzia? Decizii diferite, costuri diferite

Din informatiile obtinute reiese limpede ca fiecare administratie de sector gestioneaza situatia reabilitarii blocurilor asa cum doreste.

Mai mult, conform unui articol publicat anul trecut de Jurnalul National, chiar si costurile totale cu reabilitarea unui bloc difera substantial de la un sector la altul.

De exemplu, daca in Sectorul 1 primaria a platit pentru reabilitarea unui bloc, in medie, 294.000 de euro, in Sectorul 4 pretul mediu a fost cu circa 30.000 de euro mai mare, iar in Sectorul 6 s-a ridicat pana la aproximativ 574.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
#reabilitare termica Bucuresti, #costuri reabilitare termica sectoare, #reabilitare termica blocuri Bucuresti , #administratia