Doi din trei auditori falsifica certificatele energetice, iar autoritatile nu fac nimic. Singurii care pierd sunt romanii

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 08:18
18227 citiri
Doi din trei auditori falsifica certificatele energetice, iar autoritatile nu fac nimic. Singurii care pierd sunt romanii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Certificatele energetice - singurele documente care le-ar putea furniza romanilor informatii complete despre calitatea locuintelor in care traiesc - se falsifica pe banda rulanta.

Fara teama sanctiunilor, multi dintre auditori se imbogatesc vanzand pe Internet certificate falsificate, intocmite nu in baza unor masuratori si calcule, ci doar cu informatiile aproape imposibil de verificat primite de la clienti.

S-a mers atat de departe incat s-au eliberat chiar si certificate energetice pentru cladiri care nici macar nu exista. Desi ar putea impiedica fraudele modificand legislatia, statul nu se grabeste sa intervina.

Certificatul energetic al locuintei este un document tehnic care poate fi intocmit doar de un auditor de specialitate. Pe baza caracteristicilor constructiei si a unor masuratori proprii, acesta calculeaza si noteaza in certificat cantitatea de energie necesara pentru incalzirea, ventilarea, iluminarea si alimentarea cu apa calda a locuintei.

Cu cat aceasta cantitate de energie e mai mica, cu atat locuinta e considerata mai eficienta din punct de vedere energetic. In consecinta, aceasta primeste un punctaj mai mare (pe o scara de la 1 la 100) si e incadrata intr-o clasa superioara de eficienta energetica, dintre cele 7 existente, notate cu litere de la G la A.

Certificatul energetic e prevazut in legislatia romaneasca din anul 2005, dar necesitatea eliberarii sale a fost impusa abia opt ani mai tarziu, cand a intrat in vigoare Legea 159/2013.

Acest act normativ stabileste ca nicio locuinta nu mai poate fi vanduta sau inchiriata decat daca e insotita de acest certificat.

Inca de pe atunci, multora dintre romani le-a displacut obligatia de a-i deschide usa auditorului energetic venit parca mai degraba sa caute defectele casei decat sa-i sublinieze calitatile. Si parte dintre auditori erau, inca de pe atunci, hotarati sa isi castige usor banii, asa ca pana la urma oamenii s-au inteles si au inceput sa fenteze legea.

Asa se face ca astazi, la cinci ani de la intrarea in vigoare a Legii 159/2013, cei mai multi dintre auditori energetici nu mai culeg date de pe teren, asa cum le-o impune metodologia, nu mai sunt nevoiti nici sa masoare si nici sa calculeaza mare lucru.

In schimb, fac bani buni din birou, vanzand pe Internet certificate energetice falsificate, intocmite nu pentru a furniza informatii reale, ci pentru a-i oferi proprietarului locuintei avantaje la vanzare sau la inchiriere.

Certificarea energetica se face la telefon si pe Internet

Din patru auditori energetici pe care i-am contactat telefonic, trei au acceptat fara rezerve sa ne elibereze un certificat pentru o garsoniera din Cartierul Tei, fara sa vina sa faca masuratori sau macar sa vada daca locuinta exista.

La un prim cabinet de auditor am vorbit cu o angajata amabila, care ne-a spus ca nu se ocupa de intocmirea propriu-zisa a certificatelor, ci de marketing. Dar ca e chiar mai bine sa intocmim certificatul fara sa se faca masuratori.

Auditor: Ce as avea eu nevoie de la dumneavoastra: o poza sau o scanare cu planul garsonierei trimisa pe email sau pe WhatsApp pe numarul acesta, dupa care revin eu cu un telefon pentru cateva intrebari. Din ce an este blocul, daca sunt imbunatatiri, din astea...

Reporter: Am inteles. Trebuie sa mai vin la dumneavoastra?

Auditor: Nu, doar dupa ce este gata certificatul, sa vi-l dau.

Reporter: Deci nu trebuie sa fiu acasa, ca nu cred ca reusesc...

Auditor: Nu, ideea este ca mai bine imi raspundeti dumneavoastra la intrebari, pentru ca altfel ma deplasez si eu, va mai deplasati si dumneavoastra si oricum eu ma bazez pe informatiile pe care mi le oferiti dumneavoastra, pentru ca altfel ar trebui sa va dau o gaura in perete. (...) Cel mai bine este sa va adresez eu cateva intrebari si dumneavoastra sa-mi raspundeti la ele.

(...)

Reporter: Credeti ca am putea rezolva astazi?

Auditor: Da, dar va trebui sa mergeti dumneavoastra in zona Stefan cel Mare sa-l ridicati.

Un alt cabinet de auditor, o negociere similara.

Auditor: As putea azi, dar mai pe seara, pentru ca ar trebui sa vin la dumneavoastra sa fac anumite masuratori. Sau daca puteti dumnevoastra sa imi oferiti... Geamurile trebuie masurate, caloriferele, obiectele sanitare (...) Sa imi spuneti daca garsoniera e de mijloc sau de colt

Reporter: Colt.

Auditor: Da, de asemenea, daca vreti, putem face acum. Imi scriu eu aceste date si ulterior imi trimiteti dumnevoastra schita respectiva.

Reporter: Asa. Pot pe email?

Auditor:Da, cum sa nu, cum sa nu. Imi trimiteti pe email.

Reporter: Asa. Bun. In cazul asta reusim sa...

Auditor: Sa il facem astazi..

Reporter: Sa il facem astazi si sa scutim vizita asta, da? Ca nici eu nu stiu cat pot ramane.

Auditor: Da, da!

Nici al treilea auditor n-a ezitat sa accepte sa elibereze certificatul fara nicio vizita la domiciliu, doar in baza informatiilor pe care suntem dispusi sa le trimitem prin email.

Auditor: Imi trebuie anul constructiei, daca e legat la termoficare, ce tip de calorifere are (fonta, otel). O sa va dau un mesaj cu tot ce trebuie. Toate datele care imi trebuie si la sfarsitul mesajului o adresa de email. Si daca aveti si RLV, schita apartamentului.

Reporter: Nu stiu daca-l am. E aboslut necesar?

Auditor: Da (...) Va dau cu adresa de email. E cu liniute, ca la scoala.

Repoerte: Vi le trimit si...

Auditor: In 2-3 ore e gata, oricand, la orice ora si sambata si duminica.

Reporter: Si cum procedam? Eu nu sunt acasa. Vi le pot trimite pe email si cum il iau?

Auditor: Ne intalnim undeva si vi-l dau ca e semnat, e stampilat. Va trebuie neaparat originalul.

Reporter: Si unde va gasesc?

Auditor: In Militari, dar nu e problema, ne intalnim undeva la jumatate.

Reporter: Ideea era ca nu sunt acasa si e mai ok sa o rezolvam asa decat sa mai veniti.

Auditor:Ihim.

Acesti auditori nu risca nimic. In consecinta, doi din trei falsifica certificate

Presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici de Cladiri (AAEC) din Romania, Emilia Mladin, ne-a explicat si de ce au auditorii curajul de a negocia la telefon falsificarea certificatelor.

"Nu risca nimic. Nu s-a ridicat niciun atestat. De fapt, ridicarea atestatului nici macar nu este prevezuta de lege. Se poate doar suspenda atestatul pentru o perioada de 6 luni, dupa care auditorul isi recapata dreptul de a lucra. Si nicaieri nu se va vedea, ulterior, ca atestatul i-a fost suspendat vreodata", a preciazat pentru Ziare.com Emilia Mladin.

Tot presedintele AAEC sustine ca nu doi, nu trei, ci aproximativ 70% dintre cei 2.000 de auditori autorizati in Romania falsifica certificate energetice.

"Sistemul a ajuns intr-o stare de mizerie generalizata. Mai stiti cum se vindeau inainte facturi, la marginea drumului? Exact asa se vand acum certificate energetice pentru cladiri. Din circa 2.000 de auditori energetici cati sunt acum in Romania, cam 20-30% lucreaza asa cum trebuie. Sunt cei care vin frecvent la specializare. Sunt oamenii care, muncind, se lovesc de diverse probleme pe care vor sa le inteleaga, ca sa le poata rezolva. Din pacate, tocmai acestia au din ce in ce mai putin de lucru, in conditiile in care piata e ocupata de auditorii care scriu in certificate ce le cer clientii.

Am avut cazuri de auditori care au eliberat certificate energetice chiar si pentru cladiri din alte orase, pe care nu le vazusera niciodata. Cineva a solicitat pana si un certificat energetic pentru un imobil care nu exista. Si ce credeti? L-a obtinut!", ne-a declarat Emilia Mladin.

Cate controale s-au facut si ce sanctiuni s-au dat

Potrivit articolului 30, alineatul 2, litera b) din Legea 372/2005, inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) au indatorirea de a verifica "anual, prin sondaj, minim 10% din certificatele si raporatele de audit energetic".

La solicitarea scrisa a Ziare.com, ISC ne-a comunicat ca desfasoara controale, dar ca nu poate sti daca isi atinge targetul de 10%, in conditiile in care nu are informatii privind numarul total de certificate emise anual.

"Inspectoratul de Stat in Constructii nu poate aprecia procentul pe care CPE (certificatele de performanta energetica - n.red.) si RAE (rapoartele de audit energetic - n.red.) verificate il reprezinta din totalul inregistrate anual in bancile de date specifice.

Conform prevederilor art.38, alin. (3) din Legea 372/2005, bancile de date specifice sunt constituite de catre Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice, ISC neavand acces la acestea", se arata in comunicatul remis de ISC catre Ziare.com.

De ce institutiile statului nu comunica pe aceasta tema si de ce la Ministerul Dezvoltarii ar sta sub cheie informatii de care ISC are nevoie ca sa isi indeplineasca sarcinile e greu de inteles.

ISC ne-a mai comunicat ca a facut, in 2016, 252 de controale privind certificatele energetice si raporartele de audit energetic, in urma carora a aplicat 17 sanctiuni. In 2017, s-au facut alte 354 de controale (potrivit datelor partiale) si s-au dat 8 sanctiuni. In 2018, fie nu s-au facut controale, fie ISC nu a comunicat informatiile.

Cea mai frecventa abatere constatata la controale de inspectori ISC n-a avut legatura cu eliberarea de certificate energetice catre persoane fizice, ci cu faptul ca mai multe institutii nu afisau certificatul energetic in loc vizibil, asa cum cere legea.

Cativa se imbogatesc in vreme ce restul romanilor pierd

Presedintele AAEC, Emilia Mladin, apreciaza ca singurii care au de castigat de pe urma falsificarii certificatelor energetice ale locuintelor sunt auditorii care se preteaza la astfel de practici.

Unii dintre acestia, sustine specialista, ar fi castigat sute de mii de euro asa, in ultimii cinci ani. In schimb, toti ceilalti romani au doar de pierdut de pe urma acestei situatii.

"Sa spunem ca vrei sa cumperi o locuinta. Certificatul acesta ar trebui sa iti arate ce calitate are acea locuinta. Daca datele pe care el le contine sunt eronate, ce mai afli? Cumperi orbeste, doar in functie de zona si suprafata. Si de ce te-ai multumi cu atat, cand ai putea foarte bine alege si in functie de calitatea locuintei?

E ca si cand te-ai duce in magazin de imbracaminte si ai vedea ca pe etichetele tuturor hainelor scrie ca ar fi lana si matase. Te uiti atent si iti dai seama ca nu-i asa. Dar cum afli din ce sunt facute? Nu poti afla. Ce cumperi? E o comparatie pe care imi place sa o folosesc, dar care e valabila doar pana la un punct, in conditiile in care haine iti cumperi in fiecare an, dar casa iti iei de doua-trei ori in viata sau chiar mai rar", a mai spus Emilia Mladin.

Iar cine are ghinionul sa cumpere, fara sa stie, o locuinta cu grad scazut de eficienta energetica are toate motivele sa isi faca griji. Facturile de incalzire, ventilare si iluminat pentru o locuinta incadrata in clasa G de eficienta energetica sunt cu pana la 80% mai mari decat cele pentru o locuinta incadrata in clasa A.

Cine ne-a adus in situatia asta si ce se poate face

Potrivit Emiliei Mladin, statul roman isi fura singur caciula, tolerand falsificarea certificatelor energetice.

Intocmirea corecta a acestora si centralizarea informatiilor pe care le contin urma sa ajute Romania sa se incalzeasca mai ecologic si sa isi respecte angajamentele europene de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Din pacate, la acest moment, cu greu ar putea fi vorba despre asa ceva.

Presedintele AAEC sustine ca, in ciuda situatiei dificile, ar fi suficiente cateva modificari bine gandite ale legislatiei pentru a rezolva mare parte dintre probleme. Din pacate, astfel de modificari se lasa asteptate deja de cinci ani.

"Marea problema este, acum, faptul ca legea nu prevede ca aceste certificate sa aiba un numar unic de inregistrare. Daca l-ar avea, ele ar putea fi inscrise intr-un registru unic national si ar putea fi verficate mult mai usor. In lipsa registrului, e foarte greu sa verifici.

Sa spunem ca acum un auditor emite un certificat energetic. Cine stie ca l-a emis? Unde sa te duci sa gasesti date despre acest certificat? E totul o mare brambureala si din punctul meu de vedere se doreste ca lucrurile sa ramana asa. Altfel s-ar lua masuri si lucrurile s-ar rezolva".

Am solicitat in scris Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice informatii cu privire la bancile de date in care ar trebui sa fie informatii despre certificatele energetice, dar si cu privire la imbunatatirile pe care institutia intentioneaza sa le aduca legislatiei de profil. Pana la momentul redactarii articolului, nu am primit niciun raspuns.

Totusi, chiar daca ministerul ar vrea sa rezolve problema, e greu de crezut ca lucrurile s-ar putea schimba in bine peste noapte, dupa cinci ani in care nu s-a facut absolut nimic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#auditori energetici certificate falsificate, #auditori certificate energetice falsificate, #certificate energetice falsuri lege , #administratia
Comentarii