Furtul de fier care paralizeaza Romania si omoara oameni

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Marti, 01 Martie 2016, ora 07:56
7920 citiri

Saptamana trecuta si-au pierdut viata doi oameni in doua masini, care au plonjat in Dambovita din cauza lipsei unui parapet.

Revolta fata de lipsa unui astfel de parapet a scos in strada sute de soferi, care au acuzat Primaria Generala de lipsa de reactie fata de furtul gardului de metal.

Asa cum stim cu totii, furtul de fier este o boala care macina Romania de multi ani de zile si autoritatile sunt indiferente la acest lucru. Se fura nu doar garduri sau parapete, ci banci din parcuri, capace de canalizare, porti de intrare in curti, sine de cale ferata, structuri fieroase ale unor cladiri, cabluri electrice, adica orice. CFR Infrastructura sau Transelectrica inregistreaza prejudicii de milioane din cauza acestor furturi.

Pentru unii a devenit o meserie furtul de fier noaptea si umblatul pe strazile marilor orase ziua, urland de dimineata pana seara "Fiaaaareee veeeechi!". Fiind o meserie atat de banoasa, unii dintre conationalii nostri o practica si in strainatate, furand cruci din cimitirele germane pentru a vinde fierul in Strasbourg, de nu intelegeau francezii de unde atata fier vechi.

Toata vina pentru aceasta situatie apartine Ministerului Economiei, care mentine nemodificate dispozitiile OUG 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriei reciclabile.

Conform art. 7 din acest act normativ, agentii economici care realizeaza operatiuni de colectare a deseurilor industriale reciclabile provenite de la persoanele fizice isi pot desfasura activitatea numai pe baza de autorizatie de colectare emisa de prefectura judetului, cu avizul primariei comunei, orasului sau municipiului in care functioneaza agentul economic respectiv, pe baza dovezii ca detin spatiul corespunzator pentru depozitarea deseurilor colectate, in conditii de protectie a mediului inconjurator si a sanatatii populatiei.

Desi persoanelor fizice le este interzisa activitatea de colectare, acest lucru este litera moarta cata vreme orice SRL cu doua sute de lei capital social, cu administratori de paie (batrani, oameni ai strazii etc.), poate derula astfel de activitati.

Problema se poate rezolva foarte usor, dar din pacate dezinteresul este maxim. Solutia este aceea de a prelua autorizarea societatilor care colecteaza fier la Ministerul Economiei, alaturi de introducerea unui certificat de detinator de deseuri metalice reciclabile, astfel incat fierul sa nu mai poata fi colectat de la persoane fizice.

Altfel spus, daca nu probezi provenienta deseurilor din fier, nu vei putea obtine un astfel de certificat si, deci, nu vei putea vinde deseurile unei firme colectoare.

Raspunsurile pe care le-am primit, de-a lungul timpului, de la diversi ministri ai Economiei au fost acelea ca ar fi o discriminare intre persoanele fizice si cele juridice sau ca ar ramane pensionarii cu frigiderele vechi in casa.

Problema discriminarii este, evident, hilara, iar cea a colectarii fierului vechi de la populatie se poate rezolva similar cu cea a colectarii deseurilor electronice, adica periodic, de catre primarii. Important este sa existe vointa adminstrativa din partea Ministerului Economiei.

Singurul lucru care s-a realizat, pentru stoparea furtului de fier, a fost inasprirea sanctiunilor pentru aceste fapte, adica o frectie cu alcool la un picior de lemn, fiind irelevant pentru indivizii care fura fier daca pedeapsa este de 2 ani inchisoare sau de 4 ani. Probabil ca nici nu au aflat sau nici nu le pasa, dupa cum se vede din activitatea lor din ce in ce mai febrila.

Iar, pentru a veni cu o astfel de solutie total inutila si ineficienta, fostul premier Victor Ponta a cerut chiar constituirea unei comisii interministeriale care sa analizeze problema furtului de fier vechi, dupa ce trenurile Intercity de pe ruta Bucuresti - Constanta fusesera scoase din circulatie din cauza furturilor de echipamente cu structura metalica.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#hoti fier vechi Dambovita, #accidente gard lipsa Dambovita, #colectare fier vechi , #administratia