Primaria Capitalei va da 3,3 milioane de lei ca sa repare un pod din Cismigiu. Acum doi ani, spunea ca poate cu jumatate din suma UPDATE

Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 15:11
5205 citiri
Primaria Capitalei va da 3,3 milioane de lei ca sa repare un pod din Cismigiu. Acum doi ani, spunea ca poate cu jumatate din suma UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Primaria Capitalei vrea sa cheltuiasca 3,3 milioane de lei pentru a repara Podul Mare din Parcul Cismigiu. Asta, desi acum 2 ani, administratia locala sustinea ca poate reface acelasi pod cu mai putin de jumatate din acest cost.

UPDATE USR a solicitat ca Marius Albisor, directorul ALBAP - care administreaza Parcul Cismigiu - sa vina in fata Consiliului General si sa explica de ce e nevoie de 3,3 milioane de lei pentru a repara un pod, fie el si monument istoric.

Marius Albisor nu se afla in sala, la momentul in care a fost chemat sa dea detalii si nici nu a putut fi gasit. In consecinta, proiectul a intrat la vot si a fost adoptat rapid.

Proiectul de hotarare a fost initiat de Gabriela Firea. In textul documentului se prevede ca este nevoie de aceste reparatii capitale la pod, in conditiile in care acesta este unul dintre cele pe care bucurestenii pot traversa lacul din Parcul Cismigiu.

Cum s-a ajuns la dublarea sumei?

Proiectul initiat de Firea prevede ca intocmirea documentatiei si realizarea lucrarilor vor costa nu mai putin de 3.328.047 de lei. Interesant este ca, odata adoptat, acest proiect a insemnat si abrogarea unei hotarari pe care Consiliul General a adoptat-o in 2017 si in care se prevedea ca reparatiile capitale la podul din Cismigiu urmau sa coste doar 1.663.000 de lei.

Intrebarea este: ce a cauzat dublarea costurilor reparatiilor capitale la pod? Din textul proiectului de hotarare adoptat joi n-am reusit sa intelegem prea bine. Se vorbeste despre "reparare a unui monument care presupune o cantitate de manopera importanta - 33.700 de ore", dar si despre faptul ca "preturile de achizitie a diferitelor materiale au crescut, pentru ca a fost necesara o ajustare pozitiva avand in vedere cresterea generala a veniturilor din perioada mentionata". Si cu toate astea, tot nu intelegem de ce costul reparatiilor se dubleaza...

Ziare.com a solicitat in scris informatii de la Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) cu privire la aceste aspecte si la motivele care au stat la baza intocmirii acestui nou proiect de hotarare. Daca institutia ne va raspunde, vom reveni cu amanunte.

Intre timp, consilierul general USR Ana Ciceala a explicat pentru Ziare.com ca pretul avansat de PMB pentru reabilitarea podului din Cismigiu este urias.

"Suma de 3,3 milioane de lei este uriasa avand in vedere dimensiunile podului, de doar 24,3 m lungime, deci 137.000 lei/metru, adica 29.000 euro/metru reabilitat. Evident ca in trei ani in Romania nu s-au dublat costurile cu forta de munca si nici materialele nu s-au dublat ca pret. (...)",a precizat Ana Ciceala pentru Ziare.com.

Consiliera generala spunea ieri ca USR va cere "in sedinta Consiliului General de maine (azi, 14 noiembrie - n.red.), ca de obicei, detalierea costurilor dublate pe fiecare item de cost estimat in parte si, daca va fi cazul, in urma adoptarii proiectului, vom sesiza institutiile compente".

Intrebarea este: de ce nu s-a reabilitat podul in urma hotararii similare adoptate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), in 2017? Din cate am putut afla, nicaieri nu se mentioneaza ca, la acel moment, suma aprobata de consilierii generali n-ar fi fost suficienta.

"Singurul motiv pentru care nu s-a reabilitat podul de aproape 3 ani este acela ca aceasta administratie Firea, incompententa si falimentara, nu munceste decat pe maxim 5 % din proiectele pe care si le propune. Si numai atunci cand interesele de gasca sunt aliniate. (...)", a mai transmis consilierul general consultat de Ziare.com.

In context, ar mai fi ceva de lamurit. In luna august, CGMB a adoptat deja un proiect de reamenajare peisagistica a Parcului Cismigiu. A fost un proiect controversat - care crea premisele distrugerii unor spatii verzi - si care se baza pe documente intocmite de Compania Municipala de Dezvoltare Durabila.

Administratia Firea a refuzat atunci sa faca publice acele documente si sa si le asume oficial. Cu toate acestea, Ziare.com a obtinut documentele si vi le-a prezentat, la vremea respectiva, relatandu-va si despre reactiile de revolta pe care le-au creat.

Din intelegerea noastra, in cadrul acelui proiect - cu o valoare de peste 48 de milioane de lei - erau prevazute clar interventii la unul dintre poduri (cel numit si 'rustic' sau 'de nuc'). Nu era, oare, oportuna si reabilitarea Podului Mare in cadrul aceluiasi proiect? PMB chiar a anuntat ca organizeaza intalniri cu specialisti pentru a decide cum sa reamenajeze parcul fara sa distruga nimic.

In aceste conditii, de ce vrea PMB, din nou, realizarea separata de reparatii capitale la acest pod? Iar daca a impartit reabilitarea parcului in bucati, cum va putea urmari ca lucrarile se realizeaza intr-o maniera unitara si coerenta?

Ramane sa aflam ce parare are PMB, la momentul in care va raspunde solicitarii de informatii trimise de Ziare.com.

Ana Ciceala a anticipat, miercuri, faptul ca - in ciuda solicitarilor din partea consilierilor USR - e putin probabil ca administratia Firea sa dea explicatii cu privire la proiect.

"Vom pune si noi in comisii si in Consiliul General de maine (astazi, 14 noiembrie - n.red.) aceasta intrebare. Nu ma astept insa sa primim un raspuns clar. A imparti un proiect mare in mai multe proiecte mici cu costuri duble este o alta tactica a acestei administratii. Nu s-a decis in Consiliu impartirea lui.

Oricum, proiectul de reamenajare a intregului Parc Cismigiu este unul dezastruos si, in plus, ilegal. Cetatenii din zona si din Bucuresti i se opun vehement fiindca distruge un monument istoric emblematic in scopul cheltuierii anapoda si fara alta justificare a banilor bucurestilor.

Mai mult, se taie conform proiectului ilegal zeci de arbori seculari, care dau de asemenea farmecul parcului. USR Bucuresti si consilierii USR Bucuresti au inceput deja din luna august demersurile de anulare a hotararii de Consiliu General care aproba acest proiect mare. Ne vom lupta in instanta, ca de obicei, pentru pastrarea caracterului Gradinii Cismigiu si pentru locuitorii din zona", a mai precizat Ana Ciceala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#reabilitare pod mare Cismigiu, #Primaria Capitalie reabilitare pod , #administratia