Unde se duc banii bucurestenilor? La sase luni, companiile lui Firea, infiintate sa puna capat risipei, au pierderi de milioane de euro

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 12:13
14735 citiri
Unde se duc banii bucurestenilor? La sase luni, companiile lui Firea, infiintate sa puna capat risipei, au pierderi de milioane de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

In 2017, Primaria Capitalei a infiintat 22 de companii municipale care sa preia activitatea celor mai multe administratii si regii locale.

Aceste companii - spunea atunci primarul Gabriela Firea - erau instrumente menite sa eficientizeze administratia locala si sa puna, in sfarsit, capat risipei de bani publici. Si asta, in cel mai scurt timp posibil.

Din pacate, in loc sa faca intocmai ce a spus primarul, companiile municipale n-au reusit pana acum decat sa toace sume uriase, cheltuind mult mai mult decat au incasat.

In mod normal - in baza Ordonantei de Urgenta 109/2011 a guvernantei corporative si a altor legi care reglementeaza activitatea societatilor infiintate de autoritati locale - fiecare dintre cele 22 de companii municipale ar fi trebuit sa isi afiseze pe site, inca din luna august, situatia financiara dupa primele 6 luni ale anului 2018.

Chiar si daca legea n-ar fi impus asa ceva, companiile municipale tot ar fi trebuit sa faca publice aceste cifre, din respect pentru bucuresteni, care au tot dreptul sa stie pe ce se cheltuiesc banii lor.

Cu toate acestea, pana astazi, din cate am putut afla accesand site-urile companiilor, dintre cele 22 de societati care alcatuiesc Holdingul Municipal, doar 15 au postat situatia financiara pentru primele 6 luni ale anului.

Din pacate - in afara de publicarea la timp a situatiei financiare - nici macar cele 15 companii nu prea au cu ce sa se laude. Motivul: in loc sa castige bani, acestea au pierdut, in prima jumatate a anului, mai bine de 23,7 milioane de lei (adica peste 5 milioane de euro), cheltuind numai pe salarii mult mai mult decat au incasat.

De ce s-a ajuns intr-o asemenea situatie? In ciuda insistentelor Ziare.com, cei mai multi dintre directorii companiilor pe care am incercat sa ii contactam nu au vrut explice!

Compania de Paza si Securitate: Cheltuieli de 4 ori mai mari decat veniturile, fara nicio explicatie pentru bucuresteni

Compania Municipala de Paza si Securitate SA a fost infiintata pentru a oferi solutii de securitate - de la paza obiectivelor si a persoanelor, pana la transport de valori - pentru Primaria Capitalei si institutiile din subordinea ei.

Potrivit datelor de pe site-ul propriu, compania si-a propus, inca de la infiintare, sa ajunga in scurt timp la "un portofoliu important de clienti si o cifra de afaceri considerabila".

Un obiectiv ambitios (desi in niste termeni ridicoli pentru un management profesionist) pentru atingerea caruia ar fi cu siguranta nevoie de o buna gestionare a resurselor. Si, din pacate, cifrele arata ca tocmai un astfel de management i-a lipsit pana acum companiei. Iata de ce.

In primele 6 luni ale anului, Compania Municipala de Paza si Securitate SA a realizat venituri in valoare de 1.253.717 lei. In schimb, a cheltuit de 4 ori mai mult, adica 5.060.025 lei!

Din totalul cheltuielilor, mai bine de 81% (adica 4.135.184 lei) au fost reprezentate de salarii, indemnizatii si contributii la stat ale angajatilor si membrilor echipei de conducere.

Per total, compania a incheiat prima jumatate de an cu o pierdere de 3.806.308 lei!

Ca sa intelegem de ce compania e pe pierdere, in prima parte a lui 2018, l-am contactat pe Daniel Medar, directorul economic al companiei, care semneaza situatia financiara. Acesta ne-a spus ca nu ne poate oferi lamuririle de care avem nevoie, dar ca i le putem cere directorului general al companiei, Ionel Tanase. Tot ce-ar trebui sa facem - ne-a spus Daniel Medar - ar fi sa sunam pe numarul de fix al companiei municipale si sa cerem legatura cu managerul.

Zis si facut. Sunam pe fix, la companie, de unde obtinem doar un alt numar de telefon. De aceasta data, cel al secretarei directorului. Sunam si aflam ca Ionel Tanase e intr-o sedinta si nu poate fi contactat. Iar daca vrem informatii, sa le solicitam la serviciul de presa la Holdingului Municipal.

Ca sa nu mai pierdem vremea, am dat telefon la Primaria Generala a Capitalei, de unde ni s-a spus ca fiecare companie are responsabil cu comunicarea, dar ca Holdingul Municipal nu dispune, de fapt, de un serviciu de presa. Iar daca vrem date, le putem cere in scris de la Primarie, ca oricum aceasta e actionar majoritar in toate cele 22 de companii municipale!

Ziare.com a incercat sa il contacteze telefonic si pe fostul director general al Companiei Municipale de Paza si Securitate, Dan Dobre. Fara succes, insa.

Compania Municipala Turistica Bucuresti: Vreti detalii despre pierderi, sunati la Primarie!

Potrivit situatiei publicate pe site-ul propriu, Compania Municipala Turistica Bucuresti a obtinut, in primele 6 luni din 2018, venituri in valoare de 13.992 lei. In schimb, in aceeasi perioada, a avut cheltuieli de 1.085.845 lei. Din totalul banilor cheltuiti, peste 61% (adica 662.873 lei) s-au dus pe plata salariilor, a indemnizatiilor si contributii la stat pentru salariati si membri ai echipei manageriale. Per total, compania a incheiat prima jumatate de an cu o pierdere de 1.071.853 lei!

Or, proiectul de buget pe 2018, aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prevedea ca, dupa primele 6 luni din an, situatia financiara a companiei trebuia sa fie mult mai buna.

Am incercat sa aflam mai multe despre motivele care au determinat compania sa inregistreze pierderile impovaratoare. Usor de zis, greu de facut, insa!

Pe site-ul companiei, in categoria "Centru de Presa" nu figureaza nicio informatie. In plus, la categoria "Date de contact" nu sunt trecute decat adresa de email a companiei si cea a sediului social, din strada Aristide Demetriade nr.2. De fapt, cladirea in care se afla sediul social al companiei este in administrarea Apa Nova, care la inceputul acestui an a interzis unei echipe a Ziare.com sa documenteze, in incinta, activitatea companiilor municipale, platite luna de luna din banii bucurestenilor.

In consecinta, ca sa aflam totusi cateva detalii despre motivul situatiei financiare dezastruoase a companiei, am sunat la numarul de telefon listat pe situatia financiara la 6 luni. Ne-a raspuns o voce plictisita, care ne-a sugerat sa sunam la Primaria Bucuresti daca vrem detalii, nu direct la companie!

Compania Municipala de Iluminat Public Bucuresti SA: Pierderile sunt mari, dar am inceput deja sa le recuperam!

Compania Municipala de Iluminat Public Bucuresti SA - infiintata, asa cum ii spune si numele, pentru a imbunatati serviciile de iluminat din Capitala - a pierdut in primele 6 luni din 2018 nu mai putin de 2.691.093 lei.

Cu alte cuvinte, societatea a inregistrat venituri din exploatare de numai 177.068 lei in perioada ianuarie-iunie 2018, dar a avut cheltuieli de exploatare, in aceeasi perioada, nu mai putin de 2.912.577 lei.

Din totalul cheltuielilor, 76% (adica 2.226.276 lei) s-au dus doar pe salarii, indemnizatii si contributii la stat pentru salariati si membri ai echipei manageriale.

Ca sa intelegem de ce a pierdut compania sume uriase, l-am contactat pe Mihai Buhaiciu, contabilul-sef care a semnat situatia financiara la 6 luni. Acesta a declarat pentru Ziare.com ca piederile au fost inerente inceputului de activitate, dar ca ele se vor recupera.

"Aceasta situatie a tinut de obtinerea unor acreditari si autorizatii. In primele luni, compania nu avea aceste autorizatii. Iar ca sa le obtinem, trebuia sa avem, spre exemplu, minim 30 de electricieni si alti asemenea specialisti angajati.

Au fost luni in care a trebuit sa platim oamenii, fara insa a putea incheia contracte si fara a realiza venituri.

Intre timp, in vara, de la publicarea situatiei financiare incoace, problemele acestea s-au rezolvat. Avem acum autorizatiile, executam lucrari, asa ca s-au realizat deja venituri de peste 1 milion de lei. Pierderile urmeaza sa se recupeze cu siguranta", a declarat pentru Ziare.com Mihai Buhaiciuc, contabilul-sef al Companiei Municipale de Iluminat Public SA.

Ramane sa vedem daca optimismul contabilului-sef este sau nu justificat si in cat timp ar urma sa se recupereze banii.

Alte 11 companii municipale au inregistrat pierderi cumulate de aproape 3,5 milioane de euro

Si celelalte companii care si-au afisat situatia financiara dupa primele 6 luni au inregistrat pierderi masive. Iata situatia:

Compania Municipala de Dezvoltare Durabila Bucuresti SA a avut venituri de 36.477 lei, a cheltuit 3.187.726 lei si a inregistrat, dupa prima jumatate a anului, o pierdere de 3.151.249 lei.

Compania Municipala Energetica Bucuresti SA a realizat venituri in cuantum de 1.514.534. In schimb, a cheltuit 2.951.467 lei, iar primele 6 luni ale anului s-au incheiat cu o pierdere de 1.436.933 lei.

Compania Municipala Imobiliara Bucuresti SA a inregistrat venituri de 66.667 lei, cheltuieli 841.105 lei si a incheiat primul semestru cu o pierdere de 774.438 lei.

Compania Municipala Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde Bucuresti SA a realizat, in primele 6 luni, venituri de 348.795 lei si cheltuieli de 1.646.099 lei. La finele perioadei, pierderea raportata a fost de 1.297.304 lei.

Compania Municipala Medicala SA nu a publicat decat parte dintre date pe site-ul propriu, din care reiese ca a terminat primele 6 luni cu o pierdere de 1.027.257 lei.

Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti SA a realizat venituri in cuantum de 1.121.889 lei si cheltuieli de 1.632.418 lei, in primele 6 luni din 2018. A incheiat perioada cu o pierdere de 510.529 lei.

Compania Municipala Protectie Civila si Voluntariat SA a avut venituri de 303.287 lei, cheltuieli 2.246.605 lei si a incheiat primele 6 luni din an cu o pierdere de 1.943.318 lei.

Compania Municipala de Publicitate si Afisaj Bucuresti SA, cu venituri de 138.890 lei si cheltuieli de 1.388.263 lei, a incheiat prima jumatate a anului 2018 cu pierderi de 1.249.373 lei.

Compania Municipala de Sport pentru Toti SA a raportat, dupa primele 6 luni din an, venituri de 701.000 lei, cheltuieli 1.338.083 lei si o pierdere de 637.083 lei.

Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti SA a realizat venituri de 519.470 lei, dar a cheltuit 2.521.938 lei, incheind primul semestru din 2018 cu o pierdere de 2.002.468 lei.

Compania Municipala de Managementul Traficului SA, cu venituri de 1.151.440 lei si cheltuieli 2.520.044 lei, s-a ales, dupa 6 luni din an, cu o pierdere de 1.368.604 lei.

Compania Municipala de Agrement SA, cu venituri de 2.275.697 lei si cheltuieli de 2.370.041, a incheiat prima jumatate de an cu o pierdere de 197.483 lei.

In ciuda incercarilor repetate, pe site-urile Companiei Municipale Metropolitane Bucuresti SA, Companiei Municipale de Consolidari SA, Companiei Municipale Eco igienizare Bucuresti SA, Companiei Municipale Parking Bucuresti SA si Companiei Municipale Tehnologia Informatiei Bucuresti SA n-am reusit sa gasim situatia financiara dupa primele 6 luni din 2018.

In plus, n-am reusit sa gasim site-urile Companiei Municipale Cimitire SA si Companiei Municipale Managementul Transportului SA.

Ce se ascunde in spatele lipsei de transparenta a companiilor municipale?

In mod normal, fiecare bucurestean ar trebui sa poata afla, fara prea mare efort, de ce companiile infiintate pentru a opri hemoragia de bani publici au pierdut, in prima jumatate a acestui an, aproape 5 milioane de euro. Din pacate, astfel de informatii nu-i sunt accesibile.

Pentru a afla mai mult detalii despre subiect, Ziare.com a solicitat deja, in scris, Primariei Capitalei informatii privind situatia financiara a companiilor care nu si-au afisat rezultatele financiare dupa primele 6 luni.

In plus, am cerut date legate de motivele care au dus la inregistrarea pierderilor, in cazul fiecarei companii municipale in parte. Nu in ultimul rand, am cerut date despre strategia pe care Primaria o are pentru a recupera banii pierduti. Asta daca exista o astfel de strategie.

Oricum, indiferent cum ar sta lucrurile, bucuresteanul are dreptul sa stie toate informatiile, in conditiile in care totul se face cu banii lui.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Primarie Gabriela Firea companii municipale, #Firea companii municipale, #companii municipale pierderi , #administratia