Comuna din Romania fara asistati social: Toata lumea munceste, nu sta la intins mana

Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 14:05
12185 citiri
Comuna din Romania fara asistati social: Toata lumea munceste, nu sta la intins mana
Foto: Soceni.ro

In comuna Ezeris, din judetul Caras-Severin, niciunul dintre cei peste 1.300 de locuitori nu primeste ajutor social. Toata lumea munceste, dupa ce primarul le-a spus ca nu va da bani celor care stau "la intins mana".

Ioan Rusu este primar al comunei Ezeris din anul 2000. Atunci primeau ajutor social in jur de 120 de persoane, desi multi aveau gospodarii cu animale ori tractor in curte.

"Erau si asistati sociali (sic!) care aveau si 70, 80, 100 de oi, tractor in curte si masina si primeau ajutoare de la statul roman, de la noi, practic, ca cei care muncesc produc si din ce produc platesc si asistatii sociali. I-am pus sa faca un sant de 100 de metri si s-au imbatat ca porcii, asta prin 2004 a fost", a declarat Ioan Rusu.

Primarul a reusit sa scada numarul asistatilor social cu 75% in primul mandat, dupa ce nu le-a mai acordat indemnizatii decat celor care chiar indeplineau conditiile legii.

"Undeva dupa anul 2008 am avut sapte, opt asistati sociali (sic!), iar numarul lor a tot scazut pana am ajuns la unul si la niciunul. Ultimul asistat social pe care l-am avut a fost o babuta, de peste 80 de ani, care a decedat anul trecut. Ea a fost singurul asistat social din comuna, in ultimii cinci ani.

Este posibil sa nu ai asistati sociali (sic!), pentru ca la noi in comuna toata lumea munceste, nu sta la intins mana. Nu le-am dat ajutoare sociale cand au vrut si s-au dus ei singuri la munca. Daca nu primesti pomana, trebuie sa te duci sa muncesti, ca altfel nu merge.

Ajutoarele sociale sunt obligatorii in conditiile legii, dar unii primari mai trec si pe langa lege si le dau ajutoare. La mine, daca nu s-au incadrat in parametrii legislativi, nu le-am dat, la munca. Nu am facut compromisuri, ca puteam sa fac: ii deschid o pozitie separata la Registrul Agricol unui om, unde el nu are nimic, nevasta si copiii si restul raman pe partea cealalta, la bunica si bunicul sau mamica si taticul, si atunci ceilalti nu au nimic si, cum spune legea, primesc ajutoare sociale. Asta este o posibilitate de a eluda legea, dar sunt si mai multe", a explicat Ioan Rusu.

Primarul PNL a mai precizat ca, in timp, i-a convins pe localnici ca nu e o solutie sa primeasca ajutor social, pentru ca sunt locuri de munca si chiar i-a ajutat pe o parte dintre ei sa se angajeze in firme private din orasele vecine.

"Nu e corect sa astepte ajutorul social, pentru ca locuri de munca au fost si sunt in zona. Si prin comuna mai este nevoie de zilieri, ca sunt muncile agricole. Pe care am putut, am ajutat, am incercat sa le gasesc un loc de munca, am discutat cu patroni, la firme private sa mearga la munca.

Au fost discutii si conflicte de-a lungul anilor, unii au inteles cu vorba buna, altii cu legea in fata, altii au inteles ca nu se fac compromisuri. S-a inteles ca nu se poate, banii respectivi vin din taxele lor, din impozitele lor, din banii statului, din care trebuie sa facem drumuri, strazi, apa, canal, trotuare, camine, scoli, alte investitii de care beneficiaza toata lumea, nu sa dam banii pe ajutoare sociale", a mai declarat primarul comunei Ezeris.

Ioan Rusu acuza ca unii primari se folosesc de asistatii social pentru a obtine mai multe voturi la alegeri, insa el prefera sa nu faca un astfel de compromis, iar gestul sau a fost apreciat de comunitate.

"Se duceau destul de multi bani pe ajutoare sociale si la o comuna cum suntem noi, din categoria celor mai sarace, cu o populatie de 1.300 de locuitori, nu prea ne permiteam, adica ne doream sa avem investitii, sa schimbam nivelul de trai. Ajutor social pot lua toti aceia care au o casa si nu au peste 2.000 mp de teren, nu au bunuri si anumite beneficii. Dar aceste lucruri se pot eluda pentru ca legea nu este clara, este lasat loc de interpretare.

Daca un primar are 100 de asistati sociali (sic!) la nivel de comuna, multiplicat cu trei persoane intr-o familie, de exemplu, sunt 300 de voturi si atunci el sta primar acolo cat vrea muschiul lui.

In cazul meu, la fiecare alegere numarul de voturi a crescut. La ultimele alegeri am avut 83% din voturi. Mie nu mi-au scazut voturile pentru ca le-am explicat celor din jurul meu ca nu este corect sa ne batem joc, ca ne batem joc de bani si de noi, nu de altcineva. Oamenii au inteles in timp si au vazut ca este bine", a conchis Ioan Rusu.

Comuna Ezeris, din judetul Caras-Severin, are peste 1.300 de locuitori si este formata din satele Ezeris si Soceni.

Citeste si despre primarul care a decis ca cine nu pune mana pe lopata sa deszapezeasca nu primeste ajutor social, dar si despre cazul din Arad, judet unde numarul ajutoarelor sociale s-a redus la jumatate, pentru ca beneficiarii refuza munca

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#primar comuna fara asistati social , #administratia