Constantenii raman de joi fara apa calda. Primarul nu recunoaste datoriile si ataca guvernele PSD - UPDATE

Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 20:03
3327 citiri
Constantenii raman de joi fara apa calda. Primarul nu recunoaste datoriile si ataca guvernele PSD - UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Din cauza ca nu reuseste sa isi recupereze banii de la RADET, compania Electrocentrale Constanta SA nu va mai furniza de joi, 27 septembrie, apa calda pentru constanteni.

Prin intermediul unui comunicat de presa preluat de Telegrafonline, Electrocentrale SA informeaza ca are de primit de la RADET Constanta aproape 256 de milioane de lei. Iar cata vreme RADET nu plateste, nici Electrocentrale nu va mai da apa calda care ajunge in locuintele constantenilor.

In consecinta, pana cand RADET plateste cea mai mare parte din datorie, constantenii trebuie sa se spele fie la lighean, fie cu apa rece, desi temperaturile au scazut deja simtitor.

"Amintim ca, la data de 10 septembrie a.c., Consiliul de Administratie al Electrocentrale Constanta S.A., prin decizia nr. 11/07.09.2018, a transmis un preaviz catre RADET Constanta, document prin care aduce la cunostinta faptul ca, daca pana la data de 26 septembrie a.c., conducerea regiei nu va urgenta sa isi plateasca o parte din sumele pe care le datoreaza catre Electrocentrale Constanta S.A. si nu va prezenta un plan de esalonare a debitelor, va sista furnizarea agentului termic catre toti consumatorii racordati la sistemul de termoficare al municipiului Constanta, incepand cu data de 27 septembrie a.c.

Totodata, informam opinia publica asupra faptului ca, de la inceputul anului si pana in prezent, Electrocentrale Constanta S.A. a emis catre RADET Constanta facturi in valoare totala de 118.656.347,01 lei, din care contravaloarea energiei termice este de 107.513.513,87 lei, restul reprezentand dobanzi penalizatoare. Din suma totala, RADET Constanta, conform imputatiei platilor asumate, a achitat doar 21.017.180,20 lei, adica numai 17,71% din suma facturata.

Mai mult decat atat, totalul datoriilor pe care RADET Constanta le are catre Electrocentrale Constanta S.A. la data de 26.09.2018, se ridica la suma de 256.397.880,84 lei, din care: 215.844.426,54 lei reprezinta contravaloarea energiei termice livrate, 32.469.364,26 lei reprezinta dobanzi penalizatoare, iar 8.084.090,04 lei reprezinta suma aflata intr-un dosar de executare silita.

Pozitia Consiliului de Administratie al Electrocentrale S.A. Constanta ramane ferma. In conditiile in care RADET Constanta va intelege sa achite sumele solicitate prin preaviz si sa prezinte un plan privind esalonarea debitelor, Consiliul de Administratie al Electrocentrale Constanta S.A. este pregatit sa revina asupra deciziei privind sistarea furnizarii agentului termic.

La inceputul lunii septembrie, Romgaz a fost la un pas de a sista furnizarea de gaz catre Electrocentrale Constanta. Cu toate acestea, situatia de criza a fost evitata, iar furnizarea de gaz catre compania constanteana a continuat", potrivit unei declaratii pe care a dat-o pentru Agerpres directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru.

Potrivit informatiilor Telegrafonline, zeci de mii de constanteni vor fi afectati de sistarea apei calde.

Primaria si RADET nu recunosc datoriile: ELCEN s-a reorganizat, deci nu exista relatii si nici datorii istorice

In replica, primarul municipiului Constanta, Decebal Fagadau (PSD), a sustinut joi o conferinta de presa in care a spus ca responsabilitatea pentru oprirea apei calde in municipiul Constanta revine CA al CET Constanta si nu recunoaste datoriile istorice pe care RADET le-ar avea catre societatea de termoficare.

"Electrocentrale Constanta SA este o societate nou-infiintata, prin reorganizarea ELCEN in 2014. Cu alte cuvinte, nu exista relatii comerciale istorice, deci nu aveau cum sa existe datorii istorice in aceasta relatie, intre Electrocentrale Constanta si RADET. Noi spunem fara echivoc ca, de cand s-au infiintat, ei ne-au facturat 573 de milioane de lei si le-am platit 584 de milioane. (...) Datoria istorica nu face referire la Electrocentrale Constanta SA si noi am atacat, atat municipiul, cat si RADET, modul in care s-a facut divizarea si modul in care toate guvernele au incercat sa scape de aceasta problema fierbinte, neavand nicio solutie, neavand nicio preocupare, si sa o transfere in mana primarilor.

Repet, toate guvernele au procedat la fel. Ba mai mult, dupa ce, in urma cu 15 ani de zile, CET-urile, aproape toate cu exceptia Constanta si Bucuresti, s-au transferat catre comunitatile locale, facandu-i pe primari responsabili, usor - usor s-au taiat si banii pe care ii dadea statul, astfel incat acum ne pun pe noi, constantenii, sa platim niste penalitati pentru ce nu au platit ei de la centru, repet, indiferent de culoarea politica", a declarat primarul Constantei.

Potrivit lui Decebal Fagadau, responsabilitatea asupra opririi producerii energiei termice primare ii revine numai Consiliului de Administratie al Electrocentrale Constanta SA, care cauta sa transfere responsabilitatea catre principalul sau client - RADET, in loc sa identifice modalitati prin care sa eficientizeze activitatea societatii si sa dezvolte producerea energiei in co-generare.

"Daca tot suntem la acest subiect vreau sa va spun adevarul despre performanta CET-ului din Constanta. In 1990 CET-ul nostru vindea catre populatie cam 10, maxim 15 la suta din tot ce producea, pentru ca avea clienti industriali. Astazi, RADET-ul, adica noi, constantenii, suntem singurul client al CET-ului. Cu alte cuvinte, doar cu un 10-15 la suta din toata capacitatea lor, ei vor sa fie performanti suta la suta. Nu exista asa ceva.

Doi: CET inseamna Centrala Electro Termica. Deci scopul primar al acestei capacitati de productie a fost energie electrica, in secundar agentul termic. Ei au reusit sa vanda 0 kilowati energie electrica. Nu functioneaza sistemul, iar sistemul, aflat in proprietatea Ministerului Energiei, care isi asuma doar numirea de membrii in CA nu si decizii, este falimentar!", a mai declarat primarul Constantei, care da vina pentru aceasta situatie pe Ministerul Energiei.

"Trebuie sa identifice cat mai repede o solutie si sa spuna ce au de gand sa faca si sa ne spuna noua, constantenilor, ce trebuie sa facem, mai mult decat sa le dam si pielea de pe noi pentru capacitati de productie invechite, pentru magistrale supradimensionate si gaurite, pentru un sistem total ineficient. Cat se mai ascund cei de la Ministerul Energiei, indiferent de culoarea politica. (...) Tare mi-e ca se incearca de la centru sa scape de acest cartof fierbinte si sa il lase in mana fraierilor de primari sau fraierilor de locuitori (...)

Domnilor de la centru, hotarati-va ce vreti sa faceti! Eu unul nu acuz o singura persoana, ci oricine a fost la conducerea Ministerului Energiei trebuie sa isi asume falimentul alimentarii cu energie termica in Romania. Ne mai miram de ce apar sisteme individuale, de ce toata lumea prefera centralele de apartament. Ceea ce stim ca este ineficient din punct de vedere al poluarii al securitatii imobilului".

Decebal Fagadau spune ca va convoca de indata Consiliul Local pentru a gasi solutii "doar pentru anul acesta".

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Constanta fara apa, #apa calda Constanta, #Electrocentrale Constanta apa calda , #administratia