Cum vrea guvernul sa faca administratia mai eficienta: Dispar posturile vacante - 4.143 in total, din care 3.276 la ANAF

Sambata, 10 Noiembrie 2018, ora 10:31
8269 citiri
Cum vrea guvernul sa faca administratia mai eficienta: Dispar posturile vacante - 4.143 in total, din care 3.276 la ANAF
Foto: arhiva Guvern

Peste 4.143 de posturi din administratia publica vor fi desfiintate, se arata intr-un proiect de hotarare publicat pe siteul ministerului de Finante.

Este vorba de posturile vacante de la ministere si alte institutii, iar aproape 80% dintre posturile desfiintate vor fi la ANAF (3.276 din 4.143 de posturi in total) . In ce priveste ministerele, cele mai multe posturi vor fi desfiintate la Ministerul Finantelor (102) si cele mai putine la Ministerul Afacerilor Externe (10).

Este un prim pas in restructurarea sectorului bugetar si sunt nemultumiri, chiar daca ministerele si-au pastrat posturile care erau prevazute sa fie scoase la concurs, a spus ministrul Finantelor, sambata dimineata, intr-o interventie la Antena 3.

"Este vorba si de posturi bugetate si nebugetate. Administratia este supraincarcata si vedem in economie efectul. Sunt foarte multe blocaje si prevederi legale. E un prim pas aceasta taiere. Ministerele si-au retinut posturile care erau deja lansate pentru procedura de concurs. Sunt multe nemultumiri. Vorbim de posturile vacante, dar efectul poate fi si acela de disparitia unor functii chiar si de conducere, avand in vedere ca posturile de conducere sunt 12% din intreaga structura", a declarat Teodorovici.

Proiectul de hotarare a fost publicat vineri pe siteul Ministerului Finantelor, dupa ce subiectul a fost discutat cu ministrii intr-o intalnire dedicata, inainte de sedinta de guvern din aceasta saptamana.

Hotararea stabileste numarul maxim de posturi din 21 de ministere si din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

In expunerea de motive, se arata ca este nevoie de o administratie supla, cu viteza de reactie rapida si proactiva, consistenta in decizii si cu resurse umane motivate si profesioniste. "Valorile care stau la baza dezvoltarii unei asemenea administratii sunt transparenta, profesionalismul, predictibilitatea si adecvarea la nevoi/receptivitate, toate subsumate interesului public. Astfel, se va genera un cadru de servicii adecvate nevoilor cetatenilor si tintite pe eficienta economica. Deasemenea, reducerea birocratiei si simplificarea procedurilor, atat pentru cetateni si mediul de afaceri, cat si la nivel inter si intra-institutional, sunt de natura sa eficientizeze activitatea administratiei publice (din perspectiva costurilor si timpului de reactie) si sa creasca gradul de transparenta si integritate in prestarea serviciilor", se arata in expunerea de motive.

In prezent, in numarul de posturi ocupate in institutii si autoritati publice este de circa 1,2 milioane. Efectul care se obtine prin reducerea posturilor vacante este ca, pe hartie, la intocmirea bugetului pe 2019, cheltuielile cu salariile bugetarilor vor fi mai mici, ceea ce poate sugera ca Guvernul cauta solutii pentru incadrarea in deficitul bugetar.

Numarul maxim de posturi stabilit prin HG:

Desi se vorbea de reduceri semnificative la nivelul consilierilor ministrilor si aparatului birocratic al ministrilor, proiectul de hotarare nu se atinge de demnitari, cabinetele ministrilor si ale secretarilor de stat etc.

Ministerul Afacerilor Externe - 2.421, exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, cabinetul ministrului delegat si cabinetele secretarilor de stat din subordinea ministrului delegat

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - 839, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor acestora.

Ministerul Finantelor Publice - 1.815, exclusiv demnitarii.

Ministerul Justitiei - 390 posturi, exclusiv demnitarii, posturile aferente cabinetului ministrului si cele ale Directiei de implementare a proiectelor finantate din imprumuturi externe (DIPFIE) si Directiei Nationale de Probatiune (DNP).

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale - 359 de posturi, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Tineretului si Sportului - 138, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si unitatile aflate in subordinea acestuia - 13.999, din care 638 aparatul propriu al ministerului, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Mediului - 262, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Transporturilor - 430 exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Educatiei Nationale - 458, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Sanatatii - 317, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului

Ministerul Culturii si Identitatii Nationale - 180, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale - 178, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Economiei - 166 posturi finantate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Ministerul Energiei - 231, inclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor acestora.

Ministerul Fondurilor Europene si al unitatilor subordonate - 1.322, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor acestora.

Ministerul Turismului - 223, finantate integral de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat - 297 de posturi, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor acestora.

Ministerul Cercetarii si Inovarii - 140, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Ministerul Apelor si Padurilor - 201, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul - 50, exclusiv demnitarii si cabinetele demnitarilor.

ANAF si structurile subordonate - 24.306 inclusiv presedintele, vicepresedintii si posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Incadrarea in numarul maxim de posturi si in noua structura organizatorica se face in termenele si cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecarei categorii de personal, prin ordin al conducatorului institutiei, in termen de minimum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#reducere posturi vacante administratie, #eficientizare administratie publica Teodorovici , #administratia