O zona importanta a Capitalei ramane blocata. De ce nu s-a deschis Bd Decebal cand a promis Primaria si cat va mai ramane inchis

Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 10:52
16882 citiri
O zona importanta a Capitalei ramane blocata. De ce nu s-a deschis Bd Decebal cand a promis Primaria si cat va mai ramane inchis
Foto: Arhiva Forum Metrouusor.com

Constructorul parcarii de sub Bulevardul Decebal sustine ca nu va putea deschide circulatia pe sosea mai devreme de inceputul lunii decembrie. Asta, desi administratia locala promitea ca pe bulevard se va circula inca de la jumatatea lunii trecute.

La finalul anului 2018, Primaria Sectorului 3 i-a incredintat unei firme pe care o detine - anume societatii Algorithm Rezidential S3 SRL - un contract de 108.930.818 lei pentru constructia unei parcari in subteranele Bulevardului Decebal.

In proiect, parcarea avea 550 de metri lungime si 17,5 metri latime, urmand sa poata gazdui 718 autovehicule.

La cat de aglomerat e orasul, constructia unei parcari - mai ales a uneia in subteran - e oricand binevenita. Singura problema era ca realizarea celei din Sectorul 3 presupunea inchiderea circulatiei pe mare parte din Bulevardul Decebal. Iar asta insemna ca traficul din zona - deja foarte aglomerat - urma sa fie dat peste cap pe de-a-ntregul.

In plus, lucrarile - care implicau sapaturi masive si turnare de beton - riscau sa le faca viata un cosmar bucurestenilor care locuiesc pe Bulevardul Decebal.

Cu toate astea, administratia locala a Sectorului 3 si-a continuat proiectul. In februarie, s-a emis autorizatie de construire, iar la finalul lui martie, Algorithm Rezidential S3 SRL a anuntat ca se apuca de treaba, ca sa poata termina intreaga parcare in doi ani (adica pana in martie 2021).

Societatea Sectorului 3 a anuntat, initial, ca pentru a construi parcarea are nevoie sa inchida circulatia pe cate o banda a bulevardului, pe sensul de mers dinspre Piata Hurmuzachi (Muncii) spre Strada Dristorului si, ulterior, pe sensul invers. Ulterior, circulatia pe portiunea de bulevard urma sa fie inchisa in totalitate.

In mod evident, inchiderea bulevardului urma sa aglomereze pana la refuz celelalte strazi din zona, riscand sa cauzeze ambuteiaje. In context, administratia Sectorului 3 a decis sa inchida Bulevardul Decebal vara, cand traficul e ceva mai lejer in Capitala.

Panoul santierului parcarii subterane de pe Bulevardul Decebal. Foto: Metrouusor.com

Una peste alta, Primaria Sectorului 3 a anuntat pe 19 iunie ca inchide capatul dintre Piata Muncii al Bulevardului Decebal, pana pe 15 septembrie.

Algorithm Rezidential S3 SRL a inceput sapaturile de amploare si, ulterior, s-a apucat de relocarea retelelor de utilitati (adica a tevilor de apa calda, de apa rece etc.). Data de 15 septembrie a venit si a trecut ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Pe masura ce bucurestenii s-au intors din vacante si au reinceput anul scolar si cel universitar, zona s-a aglomerat. Pe Traseul 104 - deviat de pe Bulevardul Decebal pe strazile din jur (Delea Veche, Calea Calarasi etc.) - autobuzele circula din ce in ce mai greu. Iar Bulevardul Decebal nu se mai deschide...

Autobuzele nu mai circula pe Bulevardul Decebal spre Piata Muncii, ci cotesc pe strada Delea Noua. Foto: Metrouusor.com

Am incercat ieri sa aflam de ce au intarziat lucrarile la parcarea subterana si cand va decide, totusi, administratia Sectorului 3 sa deschida traficul pe Bulevardul Decebal.

In ciuda insistentelor noastre, primarul Robert Negoita - care si-a postat pe retelele de socializare fotografii din santier - nu a putut fi contactat telefonic pentru a explica situatia.

In consecinta, l-am intrebat pe presedintele Consiliului de Administratie al Algorithm Rezidential S3 SRL, Alin Panait, de ce lucrarile au durat mai mult decat se anuntase initial si daca aceasta intarziere va amana termenul de inaugurare a parcarii. In plus, am vrut sa aflam daca intarzierea nu presupune si niste costuri suplimentare (in conditiile in care realizarea unui loc de parcare costa deja, in medie, peste 30.000 de euro, in parcarea subterana de pe Bulevardul Decebal).

Alin Panait nu ne-a spus clar de ce s-a intarziat, ci doar ca relocarile de utilitati s-au dovedit foarte dificile.

"Mai avem putin si finalizam relocarea. A fost o lucrare dificila, complexa, cu siguranta. Dar acum e aproape gata.

Relocarile acestea le-am facut noi, Algorithm Rezidential S3 SRL, nu RADET si nici alti furnizori de utilitati. Ei ne-au consiliat, atunci cand a fost cazul.

Privind costurile, ramane sa vedem daca au fost prinse provizoratele pentru RADET (adica tevile montate provizoriu, pentru a permite alimentarea populatiei cu apa calda - n.red.).

Lucrari la parcarea subterana de pe Bulevardul Decebal. Foto: Metrouusor.com

Incercam ca pana la sfarsitul anului sa dam drum la circulatie, in zona. Nu vreau sa va spun acum ca va fi la inceputul lunii decembrie sau la sfarsitul ei. Vedem si in functie de ce probleme mai intampinam", a declarat Alin Panait pentru Ziare.com.

Intrebarea este: a durat deviarea magistralelor RADET mai mult decat ar fi trebuit? Si daca da, de ce? In mod normal - din intelegerea noastra - astfel de lucrari sunt planificate si avizate, asa ca un constructor stie, in linii mari, dinainte, cam cat timp ii va lua o lucrare.

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a explicat pentru Ziare.com ca avizul emis de regie pentru lucrarile la reteaua de termoficare indica precis lucrarile de realizat. Cu alte cuvinte, constructorul stie cam ce-l asteapta, inca dinainte sa se apuce de treaba.

"Orice administrator de teren isi scoate un certificat de urbanism pe care sunt trecute avizele. In acest caz a fost si avizul RADET. Pentru aviz, solicitantul trebuie sa prezinte un traseu de deviere. Acesta este analizat la fata locului si ulterior se corecteaza, in functie de realitatea din teren.

In acest caz s-a aprobat. Si s-a indicat si solutia: adica ce tip de teava sa se foloseasca. S-a facut provizorat pentru continuitatea apei calde si agentului termic. S-a realizat si instalarea unei parti de teava preizolata. Lucrarile vor continua pana se va putea inlocui toata teava cu preizolata.

Cheltuiala pentru aceste lucrari nu va fi suportata de RADET (ci de cel care face lucrarile - n.red.). Este adevarat ca volumul de munca la relocarea retelelor din zona este unul destul de mare ", a explicat Alexandru Burghiu pentru Ziare.com.

Si atunci - daca Algorithm Rezidential S3 SRL stia cat de dificile sunt lucrarile si cat de mult timp ii va lua sa le faca - de ce a mai spus ca le termina repede si ca deschide circulatia pana pe 15 septembrie?

Consilier USR: Lucrarile nu aveau cum sa se termine la 15 septembrie. A fost o promisiune fara acoperire a administratiei

Consilierul local USR Liviu Malureanu a declarat pentru Ziare.com ca lucrarile nu se puteau finaliza pana pe 15 septembrie.

"Acest termen de deschidere a circulatiei pe Bulevardul Decebal a fost avansat de primarul de sector (Robert Negoita - n.red.). In realitate, nu s-a pus in niciun moment problema - la modul realist - ca lucrarile sa se incheie si sa se deschida traficul la acea data.

La acest moment, societatea care construieste spera sa poata deschide traficul in zona pana la finele anului. Depinde de ce se va intampla pe santier. Oricum ar fi, din informatiile pe care le am, pana la acest moment, lucrarile nu sunt in intarziere, iar termenul de finalizare a proiectului n-ar trebui sa fie decalat.

Pur si simplu, s-a lansat in spatiul public o promisiune fara acoperire", a explicat Liviu Malureanu pentru Ziare.com.

Din pacate, pana la momentul publicarii acestui material, nu am reusit sa obtinem un punct de vedere din partea primarului Robert Negoita. Vom reveni cu detalii, in situatia in care edilul va dori, totusi, sa explice de ce administratia sa a promis deschiderea circulatiei pe Bulevardul Decebal la jumatatea lunii septembrie si nu s-a tinut de cuvant. N-ar fi fost mai corect sa le spuna, onest, bucurestenilor ca circulatia pe bulevard se va deschide la finele acestui an sau inceputul celui care vine?

Pana cand vom gasi raspunsuri la aceste intrebari, un singur lucru e cert: nicio autoritate locala n-ar putea spune, la acest moment, cand se va relua traficul rutier pe Bulevardul Decebal, intre intersectia sa cu Strada Dristorului si Piata Muncii. Iar zona continua sa se aglomereze...

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#intarziere deschidere trafic Bulevardul Decebal, #parcare subterana Bulevardul Decebal, #Robert Negoita primar Sector 3 parcare , #administratia
Comentarii