Dezbatere pentru redenumirea unui parc din Bucuresti: Ce propuneri exista si de ce s-a suparat, de fapt, Moscova

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 09:24
5189 citiri
Dezbatere pentru redenumirea unui parc din Bucuresti: Ce propuneri exista si de ce s-a suparat, de fapt, Moscova
Foto: Facebook/Tudor Chirila

Dan Cristian Popescu, viceprimar al Sectorului 2, a afirmat marti ca mai multe sute de cetateni sunt de acord cu propunerea sa de schimbare a numelui parcului Tolbuhin, el opinand ca este un "disconfort" pentru locuitori ca acesta sa aminteasca de un general comunist.

"Au fost discutii in media cum ca acest nume ar trebui schimbat. Am luat si eu pozitie (...). E un disconfort pentru locuitorii Sectorului 2 sa aiba un parc cu numele unui general comunist.

Trebuie spus, pe de alta parte, ca nimeni nu are nimic cu poporul rus, cultura rusa, cu Federatia Rusa si nu e un demers in niciun fel impotriva acestora (...) E o problema cu raul pe care comunismul l-a facut in aceasta tara si in multe alte tari", a declarat viceprimarul cu prilejul unei dezbateri publice privind oportunitatea schimbarii numelui parcului Tolbuhin, pe care a convocat-o, marti, la sediul Primariei Sectorului 2.

Citeste si Aberatia zilei: Bucurestiul onoreaza un comandant al Armatei Rosii, care a facut prapad in Romania

El a mentionat ca, in general, parcurile sunt asociate cu nume ale unor personalitati din zona culturala.

Dan Cristian Popescu a informat ca din iunie, de cand a postat pe Facebook propunerea de schimbare a numelui parcului pana in prezent, mai multe sute de cetateni au fost de acord cu aceasta. "Practic, in afara de opinia Federatiei Ruse, nu a fost nimeni de acord cu pastrarea (numelui - n.red.) ", a declarat viceprimarul.

Potrivit acestuia, printre propunerile de nume pe care le-a primit pentru acest parc se numara: Regele Ferdinand I, Pache Protopopescu, Vladimir Ghika, Avram Iancu, Mariuca Zaharia, Vasile Dragut, Aleksandr Soljenitin.

Va mai strange opinii inca circa o luna, dupa care ar vrea sa selecteze in jur de cinci nume, dupa un vot online, ca sa usureze alegerea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Viceprimarul a mentionat ca decizia privind denumirile se ia de catre CGMB si ca e posibil sa treaca propunerea sa mai intai prin Consiliul local al Sectorului 2.

Un viceprimar din Bucuresti se razboieste cu rusii. Moscovei nu-i convine redenumirea unui parc din Capitala

Pe rusi ii deranjeaza ca americanii nu sunt considerati aici criminali si ocupanti

Pozitia Federatiei Ambasadei Ruse in Romania a fost prezentata de reprezentantul acestei institutii, Pavel Alekseenko. "In iulie, pe pagina personala de Internet, Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, a prezentat initiativa (...) explicand acest lucru prin faptul ca maresalul sovietic cica este ocupantul, invadatorul, iar Armata Rosie a adus comunismul pe pamant romanesc.

Consideram astfel de initiativa ca fiind o incercare de a resuscita fobiile istorice nefondate, prin demonizarea uneia dintre marile puteri invingatoare in cel de-al Doilea Razboi Mondial si in special de a pune la indoiala rolul decisiv al Armatei Rosii in infrangerea Germaniei naziste", a declarat Pavel Alekseenko.

El a vorbit si de standarde duble, in ideea ca la Bucuresti sunt doua monumente ridicate in cinstea pilotilor militari americani, care au bombardat Capitala pe 4 aprilie 1944.

"E remarcabil ca americanii nu sunt considerati aici criminali si ocupanti, precum nimeni nu pune sub semnul intrebarii oportunitatea de a eterniza memoria acestora in Capitala romana", a declarat Alekseenko.

El a mentionat ca opinia publica din Federatia Rusa spera ca in privinta acestui parc autoritatile locale nu se vor implica in campanii politice care pot "otravi atmosfera" relatiilor ruso-romane.

"Consideram ca ar fi corect sa lasam toate problemele istoriei comune spre dezbaterea comisiei ruso-romane de istorici, sedinta care se pregateste in prezent", a mai spus Alekseenko.

Denis Hagima, o participanta la dezbatere, a intrebat ce deranjeaza de fapt ambasada, daca locuitorii zonei doresc promovarea valorilor acestora.

"Tot ce e legat de (...) chestiile municipale, totul depinde de bucuresteni, de cetatenii care locuiesc chiar in Sectorul 2 si chiar ei trebuie sa decida. Nu acest lucru ne deranjeaza, ne deranjeaza rescrierea istoriei si aceste incercari de a eticheta pe cineva ca fiind ocupanti si asa mai departe", a explicat Alekseenko.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#scandal nume parc Bucuresti Rusia , #administratia