Dragnea si Iohannis au stabilit ce institutii vor fi descentralizate

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 21:06
4909 citiri
Dragnea si Iohannis au stabilit ce institutii vor fi descentralizate
Foto: Digi

Vicepremierul Liviu Dragnea, presedinte executiv al PSD, si prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, au stabilit, marti, intr-o discutie care a durat circa patru ore, care sunt institutiile care vor fi descentralizate si vor fi transferate de la ministere catre autoritatile locale.

"Am avut o discutie foarte buna, din punctul meu de vedere, despre descentralizare. Am hotarat impreuna, cele doua echipe din partea PSD si din partea PNL, care sunt ministerele de la care dorim sa fie transferate atributii si competente si chiar institutii catre autoritatile locale", a spus Dragnea, dupa finalizarea discutiilor, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu Iohannis.

El a precizat ca s-a convenit, ca principiu general, ca toate competentele de inspectie si control sa nu fie tranferate, acestea urmand sa ramana si pe viitor la nivelul ministerelor.

Cum vor fi reorganizate ministerele

Astfel, potrivit lui Dragnea, de la Ministerul Sanatatii, Directiile Judeteane de Sanatate Publica vor trece sub autoritatea Consiliilor Judetene, ca si Centrele Judetene de Aparatura Medicala, Centrele de Diagnostic si Tratament, Centrele Medicale si Ambulatorii de Specialitate.

In ceea ce priveste Ministerul Agriculturii, Dragnea a spus ca actualele Directii Agricole, fara Unitatea Fitosanitara, precum si Oficiile Judetene de Studii Pedologice si Agrochimice, Casele Agronomlui, Camerele Agricole actuale, care sunt in subordinea Consiliilor Judetene, se vor reuni intr-o structura care se va numi Oficiul Judetean Agricol si care va trece sub autoritatea Consiliului Judetean.

Referitor la Ministerul Mediului, Dragnea a spus ca Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului si Agentia pentru Pescuit si Acvacultura vor fi transferate la autoratile locale, precum si administrarea, si nu proprietatea plajelor turistice, maritime, fluaviale.

In ceea ce priveste Ministerul Muncii, Dragnea a spus ca s-a intentionat sa se treaca sub autoritatea structurilor locale Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si Agentiile Judetene pentru Prestatii Sociale.

El a spus ca s-a convenit ca saptamana viitoare sa aiba loc o intalnire cu ministrul de resort, Mariana Campeanu, aceasta transmitand ca ar putea aparea probleme daca se vor descentraliza aceste doua structuri.

Ponta, despre descentralizare: Politia Rutiera nu merge la locale, riscam sa-i dam puteri prea mari (Video)

Referitor la Ministerul Tineretului si Sportului, Dragnea a spus ca vor trece sub autoritarea locala Directiile Judetene pentru Tineret si Sport, bazele sportive si de tineret, taberele scolare si centrele de agrement, cluburile sportive si casele de cultura ale studentilor.

El a spus ca bazele sportive, taberele si casele de cultura ale studentilor vor trece, ca patromoniu, in domeniul public al judetului sau al localitatii, dupa caz.

In ceea ce priveste Ministerul Transporturilor, Dragnea a spus ca se va descentraliza administrarea porturilor fluviale, iar Metrorex va trece sub autoritatea CGMB.

"Am discutat despre ordinea publica, am stabilit sa avem saptamana viitoare o discutie cu domnul ministru Radu Stroe. Am convenit sa lucram pana saptamana viitoare la o imbunatatire a Legii Politiei Locale, avand ca obiectiv esential ca in comunitatile din orase si municipii nivelul de ordine publica sa fie mai ridicat", a spus Dragnea.

In ceea ce priveste Ministerul Culturii, Dragnea a spus ca se vor descentraliza Directiile Judetene pentru Cultura si Patrimoniu, care vor trece sub autoritatea Consiliilor Judetene, precum si imobilele care reprezinta sali sau gradini de spectacol cinematografic, care vor trece in patromoniul Consiliilor Judetene sau locale, dupa caz, cu exceptia a patru cinematografe mari, pe care ministerul de resort intentioneaza sa le pastreze la nivel central.

Dragnea a mai spus, referitor la Autoritatea Nationala pentru Turism, competentele de autorizare si clasificare in Turism vor trece la Consiliile Judetene.

El a mai spus, in ceea ce priveste Ministerul Educatiei, ca se va specifica mult mai clar in lege ca organizarea invatamantului tehnic si profesional sa intre in competenta Consiliilor Judetene.

In ceea ce privesre imobilele, el a aratat ca palatele si cluburile copiilor vor trece in domeniul public local, judetean sau local, dupa caz, ca si cluburile sportive scolare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Liviu Dragnea descentralizare, #Iohannis descentralizare, #Dragnea Iohannis discutii regionalizare, #reorganizare ministere regionalizare , #administratia