Ziare.com

Firea vrea sa delege serviciul de iluminat public din Bucuresti unei companii municipale. Ce alte servicii au ajuns la companii

de Gabriel Kolbay
Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 17:15

   

Firea vrea sa delege serviciul de iluminat public din Bucuresti unei companii municipale. Ce alte servicii au ajuns la companii
Tot mai multe servicii publice din Bucuresti le sunt delegate companiilor municipale infintate de Gabriela Firea. La finele acestei luni va fi randul iluminatui public sa fie preluat de o astfel de companie, daca si consilierii generali vor fi de acord.

Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) se afla patru proiecte de hotarari privind delegarea gestiunii serviciului pulblic de iluminat care compania municipala de profil. Cu alte cuvinte, Gabriela Firea cere CGMB sa aprobe:

- un studiu de oportunitate privind modalitatea de gestiune a serviciului de iluminat
- un caiet de sarcini pentru iluminatul public din Bucuresti
- un regulament al serviciului de iluminat public din Capitala
- contractul de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public din Bucuresti catre Compania Municipala Iluminat Public SA.

Documentatia mentioneaza ca sistemul de iluminat public (SIP) din Bucuresti este vechi, ultima modernizare avand loc in 2014.

Mai exact, dintre cei peste 101.000 de stalpi de electricitate, ar trebui schimbati circa 40%. Cutiile de distributie ar trebui inlocuite in proportie de 90%. Iar 60% dintre console (partea care sustine si becul, pe un stalp de iluminat) ar trebui, de asemenea, schimbate.

In Caietul de sarcini pentru iluminat si in regulamentul serviciului se arata ca Sistemul de Iluminat Public (SIP) al Bucuresti va trebui sa fie controlat printr-un sistem de telegestiune si ca serviciul de iluminat trebuie sa fie satisfacator atat la nivelul strazilor, cat si pe caile pietonale.

De asemenea, CM Iluminat Public Bucuresti SA - daca va primi delegarea gestiunii serviciului - va asigura iluminatul monumentelor si iluminatul festiv.

Ce alte servicii publice le-au fost delegate companiilor municipale

Delegarea gestiunii serciviilor municipale catre companiile municipale infiintate de Gabriela Firea a inceput inca din prima parte a anului 2018 (adica la mai putin de un an de la momentul infiintarii companiilor).

In sedinta din 28 martie 2018, pe ordinea de zi s-au aflat mai multe proiecte pentru delegarea de servicii publice catre companii. La acel moment s-a mai delegat gestiunea servicilor de:

- administrare si exploatare a parcarilor publice cu plata (catre CM Parking SA)
- optimizarea traficului rutier si instalarea de semnalizare rutiera (catre CM Managementul Traficului SA)
- construire, modernizate si reparare a strazilor (catre CM Strazi, Poduri si Pasaje SA)
- intretinerea spatiilor verzi (catre CM intretinerea Arborilor si Spatiilor Verzi Bucuresti SA).
- administrarea cimitirilor si a crematoriilor umane (catre CM Cimitire SA)
de administrarea lacurilor si strandurilor (catre compania Municipala Lacuri si Parcuri SA)
- intretinere, reparatii curente si administrarea fondului imobiliar al PMB si CGMB (catre CM Compania Imobiliara SA).

La finele anului 2019, prin delegarea de gestiune a serviciului, furnizarea de caldura si apa calda a ajuns in sarcina CM Termoenergetica SA.

Initial, companiile municipale au fost declarate ilegale. Ulterior, insa, ele au fost "legalizate", printr-un nou vot al Consiliului General. Parte dintre consilierii generali considera, insa, ca si in noua varianta, companiile municipale sunt tot ilegale. Disputa juridica ramane deschisa.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2664 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da, domne, foarte bine face duoamna fii rea

că dă iluminatu' public din Capitală la companiile de partid. Că trebuie si gura lor să mănancă ceva, nu?
Or să se crucească bucurestenii cand vor ajunge să bajbaie prin beznă, ca pe vremea lu' cească ...

 

Tudoreleee!!!!

Fa ceva. Da o lege ca firea sa aiba de unde sa fure. psd-eul si firea te adora.

MiSto Harticol, taman ce trebuie la GaGautii nostrii ca sa dea

de pamant cu Firea...
Ca ale firme sunt ale Primariei, nu mai conteaza, chit ca maine cand Nicusor, cel mai tare critic al actului de administrare a urbei lui Bucur, va ajunga cumva Primar, atunci ale firme nu vor mai fi ale PSD-ului ci ale partidului faurit de Nicusor batea o toba !
Si uita asa uita GuGiustucii ca Citu taman mai imprumuta 3 (trei) miliarde de euroi de pe piata internationala, la o dobanda de boieri mari !
Cu ce si din ce se vor plati miliardele imprumutate de ai lui sica mandolina, ca sa avem noi toti prosperitate, nu mai situ ai GuGuStuci !
PS Se pare ca deja romanii au inceput sa huiduie la neamt si la sluga sa ce ne canta din mandolina ! Trendul e taman bun si daca nu facem anticipate scoatem PSD-ul la un scor si mai mare decat acu patru ani dupe guvernarea lui Julien !

 

Ultima cedare este functia

si prerogativele de primar general pe capitala.Va fi preluata de o societate anonima pe actiuni cu activitate de forta in ditrugerea bugetului primariei,societatea cu sediul in,Gura Oborului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor