Focar de gripa aviara in Delta Dunarii

Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 12:35
2930 citiri
Focar de gripa aviara in Delta Dunarii
Foto: Ziare.com

Medicii veterinari tulceni au identificat un nou caz de gripa aviara la o lebada gasita moarta pe lacul Fortuna. In plus, au sacrificat peste 160 de pasari domestice pentru prevenirea extinderii focarului de gripa aviara, intr-o gospodarie din localitatea Pardina, Delta Dunarii.

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Mitica Tuchila, a declarat marti ca, pe data de 30 decembrie, pe lacul Fortuna au fost gasite trei lebede moarte.

"La una dintre cele trei lebede a fost identificat H5N8, virusul gripei aviare cu inalta patogenitate. Celelalte doua lebede au murit din alte cauze", a afirmat directorul Tuchila.

Lacul Fortuna, potrivit sursei, este monitorizat atat de medicii veterinari, cat si de agentii ecologi ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).

In ceea ce priveste focarul de gripa aviara din comuna Pardina identificat la finele anului trecut, medicii veterinari au sacrificat toate cele peste 160 de pasari domestice din gospodaria in care, in zilele de 28 si 29 decembrie 2016, au murit 31 de gaini si curci.

"In unitatea administrativ-teritoriala Pardina se afla 44 de gospodarii cu un efectiv total de 2.035 gaini, 22 de bibilici, 175 de gaste, 165 de rate si 177 de curci.

Spre deosebire de perioada 2005-2006, atunci cand in Delta Dunarii au fost inregistrate mai multe focare de gripa aviara, iar focar era considerat intreaga localitate in perimetrul careia se afla gospodaria unde s-a inregistrat gripa aviara si prin urmare erau sacrificate toate pasarile domestice din localitate, de data aceasta, conform normelor sanitar-veterinare, s-au sacrificat doar pasarile din gospodaria particulara unde a fost inregistrat virusul gripei aviare", a mentionat directorul DSVSA.

Medicii veterinari monitorizeaza starea de sanatate a pasarilor domestice dintr-o ferma situata in imediata vecinatate a focarului de gripa aviara H5N8.

Ultimul focar de gripa aviara din judetul Tulcea a fost inregistrat la finele lunii martie a anului trecut in insula Ceaplace din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, dupa ce in zona au fost descoperite peste 100 de lesuri de pelicani creti, specie de pasari protejata prin conventiile internationale de mediu.

De asemenea, la sfarsitul lunii noiembrie, o lebada a murit de gripa aviara la Delfinariul din Constanta.

In perioada octombrie 2005-aprilie 2006, in 11 localitati situate in zona de terasa a judetului Tulcea, precum si in Delta Dunarii a fost identificat virusul gripei aviare H5N1, toate pasarile domestice crescute in gospodariile private din 12 localitati fiind sacrificate. Decizia luata in cazul celei de-a 12 localitati a fost explicata prin distanta mai mica de 3 kilometri la care se afla fata de o localitate focar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#lebada murit gripa aviara, #lebada Delta Dunarii gripa aviara, #lebada lac Fortuna aviara , #administratia