Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Groapa de gunoi Iridex a primit autorizatie pe 10 ani, in ciuda protestelor bucurestenilor exasperati de miros. Ce spune primarul Tudorache

Vineri, 16 Februarie 2018, ora 23:19
24209 citiri
Groapa de gunoi Iridex a primit autorizatie pe 10 ani, in ciuda protestelor bucurestenilor exasperati de miros. Ce spune primarul Tudorache
Foto: Arhiva Pixabay

In ciuda numeroaselor proteste ale locuitorilor Sectorului 1 si din cateva localitati din Ilfov si in ciuda actiunilor in instanta, groapa de gunoi Iridex din Chiajna a primit o noua autorizatie de la Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti.

APMB i-a dat pe 14 februarie o autorizatie integrata de mediu care va expira pe 13 februarie 2028.

Vestea nu a fost primita foarte bine de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, care de curand a intentat si un proces Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti din cauza acestei gropi de gunoi.

"In ciuda demersurilor facute de primarie, au emis aceasta autorizatie. In continuare vom pune presiune pe cei care administreaza groapa de gunoi Iridex. Vom monitoriza niste senzori si vom sti cu exactitate ca acel miros urat care deranjeaza toata zona de case din Bucurestii Noi, Chitila, am inteles ca a ajuns si la Sisesti. Vom monitoriza si vom si demonstra cine polueaza in zona", a declarat pentru Ziare.com Dan Tudorache.

Primarul relateaza ca, la toate intalnirile pe care le-a avut cu administratorul gropii, acesta a sustinut ca nu de acolo provine mirosul, desi, sustine edilul, nu exista alta sursa in zona.

"Toti colegii mei din primarie care au fost in control spun ca de acolo vine mirosul, dar va trebui sa demonstram. Eu doresc sa intre in legalitate. Sa nu mai miroasa. Nu ma intereseaza de afacerea omului, daca respecta normele de mediu", a punctat Tudorache, care a precizat ca a fost informat si despre "cazuri de imbolnaviri din cauza mirosului".

Intrebat daca se poate vorbi despre anumite interese la Agentia de Mediu, edilul s-a ferit sa faca o acuzatie directa, precizand ca doar "suspecteaza".

"Este treaba institutiilor abilitate sa descopere acest gen de fapte, noi putem doar sa suspectam o astfel de atitudine", a spus el.

La randul lor, cei de la Iridex sustin ca "exigentele prevazute in actuala Autorizatie Integrata de Mediu sunt deosebit de riguroase, astfel incat activitatea curenta a depozitului si a instalatiilor aferente sa nu aiba niciun efect asupra calitatii mediului si, implicit, asupra starii de sanatate a populatiei".

"Pe parcursul celor aproape 2 ani in care activitatea depozitului a fost analizata de autoritatile de mediu, s-au realizat 4 studii de dispersie care au demonstrat fara nici un fel de dubiu ca activitatea depozitului NU afecteaza calitatea factorilor de mediu si nici sanatatea populatiei", au punctat reprezentantii companiei.

Acestia spun ca au solicitat implicarea activa a Primariei Sectorului 1 si Primariei Chiajna, cu sprijinul autoritatilor de mediu, in vederea monitorizarii permanente a calitatii aerului, prin amplasarea de aparate de detectare si masurare a eventualelor depasiri de concentratii de poluanti si identificarea efectiva a tuturor surselor de poluare a aerului in perimetrul invecinat depozitului.

Si, cu toate acestea, in ultimii ani, locuitorii din zona au organizat numeroase proteste nemultumiti fiind de mirosul despre care spun ca vine de la groapa de gunoi. Ultimul a avut loc pe 3 februarie chiar la intrarea gropii de gunoi de la Chiajna.

In seara respectiva, la protest au participat oameni din Bucurestii Noi, Damaroaia, Chitila, Crangasi si chiar Militari. Chiar daca ultimele doua cartiere fac parte din Sectorul 6, si locuitorii de aici spun ca, din cand in cand, ar veni miros de la groapa administrata de Iridex.

Mentionam ca, pana la aparitia materialului, Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti nu a putut fi contactata pentru un punct de vedere.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#groapa gunoi Iridex, #groapa gunoi Chiajna , #administratia