Incredibil: O secretara si-a suplimentat salariul cu 1.700 de lei lunar

Joi, 13 Mai 2010, ora 13:48
11442 citiri
Incredibil: O secretara si-a suplimentat salariul cu 1.700 de lei lunar
Foto: Adevarul

Profitand de prevederile legii salarizarii unitare, secretara Primariei Livada, din Satu Mare, si-a suplimentat salariul pana la 5.187 de lei lunar, in conditiile in care primaria are 9 functionari publici care pastoresc 7.000 de locuitori.

Pus in fata faptului implinit, edilul-sef din Livada incearca acum sa o convinga pe secretara sa renunte macar la o parte din supliment.

"Suplimentul ei este legal, dar imoral. I-am spus, 'Mariuca renunta macar la o parte din acest supliment' ", a povestit primarul Ioan Szebesi pentru Adevarul.

Secretara primariei nu are insa de gand sa renunte la cei 1.700 de lei pe care ii va primi tot anul. "De ce sa renunt?! Sunt atatea primarii unde s-au impartit sporuri cu nemiluita. Eu am acest drept potrivit legii si nu vreau sa renunt la el", a afirmat Maria Popsa, secretara, dupa cererea sefului.

Situatia pare de-a dreptul incredibila. Cum a fost posibil?

Primarul localitatii Livada a initiat o hotarare de consiliu local prin care sa fie acordate suplimente salariale potrivit Legii 330 a salarizarii unice, intrata in vigoare la inceputul anului, lege care permite suplimentele salariale, si anume alocari din bugetul local, care se pot acorda in limita fondurilor existente.

Consilierii locali au votat hotararea de acordare a suplimentelor pentru cei 9 functionari publici ai institutiei, in data de 11 februarie, dar au omis sa precizeze care este cuantumul suplimentelor.

Cum legea nu precizeaza o anumita suma pentru suplimente, ci stabileste ca salariul de baza plus suplimentul nu trebuie sa depaseasca maximul pe care il poate lua un functionar public angajat pe acelasi post la nivel teritorial, secretara si-a "tras spuza pe turta ei".

"Avem doar 9 functionari publici in Primaria Livada. Secretara mi-a spus ca suplimentul maxim pe care il vom acorda este de 286 de lei. Ulterior am observant ca ea si-a trecut un supliment salarial de 1.700 de lei. Acum ea are cel mai mare salariu din primarie", spune edilul-sef Ioan Szebesi.

"Legea se interpreteaza intotdeauna in favoarea cetateanului. Eu am facut doar sa profit de beneficiile acestei legi. Impreuna cu contabilitatea am calculat exact maximum cat mi se poate suplimenta salariul, potrivit articolului 11 din Legea 330, si anume pana la nivelul remuneratiei secretarei Consiliului Judetean, respectiv un supliment lunar de 1.697 de lei", a fost replica secretarei.

Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#lege unitara salarii, #supliment salarii, #secretara primarie supliment salariu , #administratia