Judetul Olt face referendum in octombrie ca sa-si schimbe numele

Joi, 24 August 2017, ora 19:25
8631 citiri
Judetul Olt face referendum in octombrie ca sa-si schimbe numele
Foto: CJ Olt

Consilierii judeteni din Olt au votat, joi, in sedinta, un proiect privind organizarea unui referendum pentru schimbarea denumirii judetului in Olt-Romanati si au stabilit ca data de desfasurare a consultarii publice ziua de 15 octombrie.

Presedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat, in cadrul sedintei, ca prin referendum se doreste "o reparatie istorica", deoarece judetul Olt este format "din doua judete istorice".

"Actualul judet Olt este format din doua judete istorice, este fostul judet istoric Olt si fostul judet istoric Romanati. Practic, actualul judet Olt, despartit de linia raului Olt, este format din aceste doua judete istorice.

Prin acest referendum, incercam sa aducem o reparatie morala, atribuind judetului Olt denumirea de Olt-Romanati. Nu se schimba nimic, niciun act de identitate, permis de conducere, certificat de nastere, pasaport, placute de inmatriculare ale masinilor nu vor fi schimbate, decat la termenul de expirare. Astfel, alte costuri suplimentare, in afara de cele prevazute din bugetul Consiliului Judetean pentru organizarea acestui referendum, nu vor fi", a spus Marius Oprescu.

Potrivit proiectului votat, cetatenii din judetul Olt vor fi chemati in 15 octombrie sa raspunda cu "da" sau "nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanati judetului Olt?".

Pentru ca referendumul sa fie validat, este necesar ca la vot sa se prezinte 30% dintre oltenii aflati in listele electorale permanente, iar 50% plus unu dintre acestia sa voteze "da".

Pentru organizarea referendumului a fost aprobata suma de 500.000 de lei din fondul de rezerva al CJ Olt.

Judetul Romanati a fost o unitate administrativa de ordinul intai din Regatul Romaniei, aflata in regiunea istorica Oltenia. Resedinta judetului era orasul Caracal. Judetul se afla in partea sud-vestica a Romaniei Mari, in sud-estul regiunii Oltenia. Judetul se invecina la vest cu judetul Dolj, la nord cu judetul Valcea, la est cu judetele Olt si Teleorman, iar la sud cu Bulgaria. Cuprindea partea de sud-est a actualului judet Dolj, partea central-sudica a actualului judet Olt si o mica parte din sud-vestul judetului Teleorman de astazi (comuna Islaz). Judetul a fost desfiintat odata cu reforma administrativa din 6 septembrie 1950.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#referendum Olt schimba numele judet , #administratia