Medias, asa da!

Autor: Valentin Stefan - specialist in due diligence
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 09:04
5312 citiri

Stupoare! Opozitia nu face opozitie. In Parlament, Puterea nu guverneaza si nici Opozitia nu face opozitie. Dupa trei ani de arestari, condamnari si dezvaluiri despre ticalosenia clasei politice, tara e condusa din inertie, iar Puterea si Opozitia sunt preocupate de conservarea privilegiilor.

La nivel local e si mai rau. Sunt rare cazurile in care Opozitia nu a blatuit cu Puterea inca de a doua zi de dupa alegeri. Exista o gandire ca politica e despre totul sau nimic, ca Opozitia nu mai are niciun rol dupa ce pierde alegerile. Puterea uita de angajamentele luate in fata cetatenilor si se preocupa de impartirea functiilor, iar Opozitia jura loialitate sperand sa primeasca ceva, orice de la Putere.

Bolintin Vale, al doilea oras ca marime din Giurgiu, se gaseste la nici 20 de kilometri de Bucuresti. Ca orice alt orasel din Romania, si Bolintinul cu cele 12 mii de suflete este centru economic pentru zeci de comune limitrofe. Duminica, sute de oameni din imprejurimi vin la targul din localitate, iar in fiecare zi alte sute merg la liceu, la judecatorie sau pur si simplu trec prin oras in drum spre Bucuresti.

In 2013, in Bolintin a fost demarat un proiect masiv de infrastructura care urma sa extinda reteaua de canalizare si apa potabila in tot orasul. Proiectul a fost intrerupt dupa mai putin de un an in care, din nefericire, au fost excavate toate strazile.

Nici Puterea si nici Opozitia nu au luat niciun fel de masuri sa previna sau sa rezolve situatia. Nici macar nu s-au obosit sa ofere vreo explicatie. Mai mult, viceprimarul declara pompos ca exista planuri sa construiasca sosea de centura.

Orasul are primar PSD din 2004. Dupa alegerile din 2012, consiliul local a fost format din 9 membri USL si 7 PDL. De cand s-a rupt USL, noul PNL detine 9 consilieri, iar PSD 7. Ce inseamna acest lucru la nivel local? Nimic! Nimeni nu sufla o vorba, nimeni nu ofera nicio explicatie. Ba mai mult, un consilier local mi se destainuia ca toti consilierii voteaza unanim toate propunerile "ca sa fie bine."

Problema blatului la nivel local e mult mai adanca si a fost sistematic speculata de baronii locali. Nu doar ca tradarile si lipsa de coeziune sunt la ordinea zilei in organizatiile politice locale, dar abilitatea baronilor locali de a controla propria organizatie politica si a decima Opozitia prin atragerea liderilor din Opozitie a transformat procesul democratic intr-o farsa.

Daca reprezentantii partidelor mari nu stiu cum sa faca opozitie, atunci ar trebui sa invete din lectia predata la Medias de un singur consilier local.

In Medias, capitala gazului, cei doi giganti politici USL si PDL au castigat 8, respectiv 7 mandate. Au mai obtinut pozitii de consilier UDMR, PP-DD si PER. Fara sprijin politic, Ioan Petrariu a completat lista consilierilor locali.

Dl Petrariu si-a respectat impecabil mandatul oferit de cei putin peste 1.000 de medieseni. A renuntat la conformism si nu s-a mai ascuns in spatele neputintei, a impus standarde de transparenta, a votat propunerile din consiliu dupa cum i-a dictat constiinta si a reusit de unul singur sa faca diferenta intre lipsa de interes fata de banul public si binele cetateanului.

Un caz care a primit prea putina atentie in presa nationala a avut loc la Medias la sfarsitul lui 2013. Municipiul Medias detinea aproape 80% din capitalul social al SC Gospodaria Comunala SA (GosCom), responsabila de administrarea asfaltarii strazilor din Medias, iar restul era detinut de Asociatia GosCom.

In noiembrie 2013, municipiul Medias a decis preluarea intregului capital social al GosCom. Printre membrii Asociatiei GosCom se gaseau si doi consilieri locali. Fara un motiv clar, intreg consiliul local, cu exceptia dl. Petrariu, a votat pentru cumpararea actiunilor detinute de Asociatia GosCom. Dl. Petrariu a votat impotriva argumentand ca municipalitatea are o majoritate reconfortanta, iar GosCom se afla intr-o situatie financiara dezastruoasa.

In mai 2014, din cauza afacerii GosCom, DNA a inceput urmarirea penala fata de primarul din Medias si tot consiliul local cu exceptia dl. Petrariu. In martie 2015, primarul si toti membri Consiliului Local Medias cu exceptia dl. Petrariu au fost trimisi in judecata confirmand ilegalitatile semnalate de un singur consilier local.

Diferenta dintre stoparea unei ilegalitati si votatul unanim al propunerilor "ca sa fie bine" a fost facut de un singur om cu ajutorul a 1.000 de voturi. Diferenta dintre inceputul unei vieti politice responsabile, cum a fost cazul din Medias, si votul unanim din Bolintin sau din aproape oricare alta localitate din Romania, a fost facuta de un singur om.

Va imaginati cat de sanatoasa ar fi viata politica locala daca am avea un Ioan Petrariu in fiecare localitate din Romania?

Valentin Stefan este specialist in due diligence, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR. Este licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti si are un masterat in Studii Ruse de la UNC Chapel Hill. Valentin este originar din Bolintin Vale si locuieste in Washington DC.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#administratie Bolintin consiliu local, #primarii administratie Medias , #administratia
Comentarii