Ministrul Apelor promite ca face 250 de hectare de plaja noua. Exista insa o capcana

Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 11:52
4795 citiri
Ministrul Apelor promite ca face 250 de hectare de plaja noua. Exista insa o capcana
Foto: Vlan Stan/Mediafax/Arhiva Hepta.ro

Ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, anunta ca in urmatorii 4 ani va extinde plajele de pe litoralul romanesc cu nu mai putin de 2,5 milioane de metri patrati, echivalentul a 250 de hectare. Asta ar insemna - potrivit calculelor ministrului - ca pe nisipul de la malul Marii Negre vor avea loc sa isi intinda cearsafurile inca 1,2 milioane de turisti.

Ioan Denes a sustinut, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca inca din luna noiembrie a anului 2018 Ministerul Apelor si Padurilor a obtinut acordul de finantare pentru a largi plajele de la Marea Neagra cu bani din Programul Operational de Infrastructura Mare (POIM) . Per total, tara noastra va putea atrage 810 milioane de euro (fara TVA) pentru a-si extinde litoralul.

"Aceasta operatiune de combatere a eroziunii costiere a fost impartita in doua mari faze. In prima faza s-au facut deja innisipari la Constanta (...) In aceasta a doua faza, pe care o demaram, urmeaza sa se lucreze pe 11 loturi, care sa acopere litoralul din partea de nord si pana la 2 Mai (in sud-n.red.).

Se vor executa lucrari incepand din nord, de la stavilarele canalelor Edighiol si Periboina (zona plajei de la Vadu - n.red.) . Vor fi innisipari si in zona cazinoului din Constanta, dar si a plajelor din Mamaia, Agigea si Eforie. Per total, vom rapi marii 2,5 milioane de metri patrati pe care ii vom face plaja. Ca sa va dati seama despre cat spatiu este vorba, ganditi-va ca un cearsaf ocupa doar 2 metri patrati.

Ca aceste innisipari sa dureze, insa, se vor construi si niste diguri submerse. Acestea nu se vor vedea de pe plaja, ci vor fi scufundate in mare. Scopul lor este acela de a rupe puterea curentilor care erodeaza coasta. De ce tin atat de mult ca acestea sa se realizeze?

In cursul vizitelor de lucru pe care le-am facut pe litoral, am vazut ca, in zona Constanta sau Eforie, spre exemplu, in lipsa acestor diguri, marea erodeaza din nou, destul de repede, portiunile innisipate. Asa ca este neaparat nevoie de aceste diguri", a declarat Ioan Denes.

Intrebat de jurnalisti de ce largirea plajelor nu incepe inca de acum - astfel incat sa se mai castige ceva spatiu pe nisip si pentru sezonul estival 2019 - Denes a spus ca procedurile nu permit.

"Finantarea se face cu bani europeni, asa cum v-am spus, iar licitatiile sunt internationale. Astfel de proceduri - care nu se vor finaliza atat de repede incat sa permita inceperea lucrarilor pana la inceputul luni iunie. Iar sezonul estival trebuie respectat. Asa ca vor incepe abia in octombrie. Dar va spun, din experienta, ca, odata incepute, astfel de lucrari avanseaza foarte repede", a declarat Ioan Denes.

Ministrul Apelor si Padurilor a promis deci un termen pentru inceperea largirii plajelor, cu toate ca nici macar procedurile de atribuire a lucrarilor nu s-au finalizat. In aceste conditii, ramane sa vedem daca, intr-adevar, lucrarile vor incepe in 2019 si daca se vor finaliza in 2022, asa cum promite acum Ioan Denes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#extindere plaje Romania, #Ioan Denes promite plaje extinse, #extindere plaje Romania 2019 , #administratia