Pericol de incendiu: De ce suntem mai expusi riscului in blocurile reabilitate

Joi, 18 Iunie 2015, ora 09:56
3466 citiri
Pericol de incendiu: De ce suntem mai expusi riscului in blocurile reabilitate
Foto: Arhiva Ziare.com

Prevenirea incendiilor este o problema care ar trebui sa le dea de gandit autoritatilor, pentru ca mii de blocuri de locuinte au fost reabilitate termic prin placarea cu polistiren, iar mii de alte cladiri noi au fost construite de la bun inceput cu acest material, care provoaca o extindere mai rapida a focului.

Asadar, expertii de la un institut de specialitate din Bucuresti au gandit un sistem care impiedica flacarile sa se propage de la un etaj la altul si l-au testat miercuri la scara reala, potrivit Pro TV.

Mai exact, este vorba despre o banda speciala fixata deasupra ferestrelor, care sub tencuiala are montate niste panouri anti-incendiu.

Ce se ascunde in spatele termoizolatiei cu polistiren a locuintelor?

"Am ajuns in faza de incendiu generalizat. Inaltimea flacarilor este de aproximativ 2,80 metri putem observa ca ajunge usor pana la etajul urmator, observam efectul panourilor compozite de limitare a propagarii focului pe verticala incendiul este constrans doar in zona parter", a explicat Octavian Lalu de la laboratorul securitate la foc al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor (INCERC), in timpul testului.

Specialistii sustin ca legislatia in vigoare dateaza inca din anii 90' si nu impune luarea unor masuri de protectie anti-incendiu in cazul blocurilor izolate cu polistiren, ci doar face recomandari.

Atentie la polistirenul folosit pentru reabilitarea termica a locuintei!

"Este prima incercare dupa '89 pe un turn de acest gen, deci in marime naturala. A functionat foarte bine", a declarat Vasile Mieita, director general la INCERC.

Panoul inovator are un pret de 80 de lei pe metru patrat, adica este de patru ori mai scump decat placile normale de polistiren, insa din aceste placi trebuie fabricate doar niste brauri care se monteaza intre etaje. Sistemul anti-incendiu se afla momentan doar in faza de prototip.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#blocuri reabilitate incendiu, #prevenire incendiu blocuri reabilitate , #administratia