Robu si Ciuhandu, anchetati pentru abuz in serviciu de DNA. Metoda prin care persoane influente, dar si familii de rromi au cumparat ieftin case in centrul Timisoarei

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 13:10
12346 citiri
Robu si Ciuhandu, anchetati pentru abuz in serviciu de DNA. Metoda prin care persoane influente, dar si familii de rromi au cumparat ieftin case in centrul Timisoarei
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, si fostul edil al orasului Gheorghe Ciuhandu sunt acuzati de procurorii DNA ca au deposedat ilegal statul de aproape 1.000 de imobile aflate in centrul vechi al Timisoarei, prejudiciul total ridicandu-se la peste 40 de milioane de euro.

Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu sunt cercetati pentru abuz in serviciu si obtinere de foloase necuvenite, in forma continuata, se precizeaza intr-un comunicat al DNA.

In dosar mai apar si Martin Staia, fost director in primarie, dar si viceprimarul Dan Diaconu, precum si fostul viceprimar Traian Stoia.

"In perioada 1996 - 2015, mai multi functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara, precum si alte persoane, si-au incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 si au deposedat Statul Roman de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, producand un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului", se arata in comunicatul DNA.

Procurorii spun ca legea 112/1995 a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai in cazul celor care avusesera contracte semnate inainte de intrarea in vitoare a legii.

"Cu toate acestea, functionarii publici din cadrul Primariei Timisoara au incheiat sute de contracte de vanzare-cumparare cu persoane influente in mediul social din municipiul Timisoara, care nu au avut calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 si care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobandeasca respectivele imobile.

Functionarii din cadrul Primariei Timisoara au vandut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice (...) desi cunosteau ca respectivele dispozitii nu aveau nici o aplicabilitate in privinta acelor persoane", se mai arata in comunicatul DNA.

De asemenea, procurorii precizeaza ca in cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane care, la data faptelor, erau functionari in cadrul Primariei Timisoara.

Demn de remarcat este si faptul ca actualul premier, Sorin Grindeanu, a fost viceprimar al Timisoarei in perioada 2008-2012, insa numele sau nu este mentionat in dosar.

Atat Gheorghe Ciuhandu, cat si Nicolae Robu au fost audiati vineri la DNA.

La iesirea de la audieri, Gheorghe Ciuhandu a spus ca dosarul ar viza, de fapt, repartizarea a 60 de locuinte sociale unor persoane si ca el nu a obtinut nimic, beneficiarii contractelor fiind oameni obisnuiti.

La randul sau, Nicolae Robu a declarat, la iesirea de la audieri, ca e vorba de vanzarea a doua apartamente in timpul mandatului sau, restul fiind vandute in timpul mandatului predecesorului sau. El s-a declarat cu totul nevinovat.

Conform News.ro, in data de 29 aprilie 2015 (in mandatul actualului primar, Nicolae Robu), procurorii DNA din Bucuresti au descins la Primaria Timisoara de unde au ridicat 40 de saci cu documente. Documentele vizau atribuirea de locuinte potrivit Legii 112/1995, in vremea cand primar al municipiului Timisoara a fost Gheorghe Ciuhandu.

Printre beneficiari s-ar fi aflat magistrati, procurori, politisti, dar si mai multe familii de rromi care au intrat astfel in proprietatea unor imobile din centrul orasului.

Unul dintre beneficiari ar fi fost si Vasile Bac, fostul prim-procuror al Tribunalului Timis, care si-ar fi cumparat o astfel de locuinta cu patru camere si dependinte cu suma de 85 de milioane de lei vechi, adica 8.500 de lei noi.

Gheorghe Ciuhandu mai are un dosar de coruptie. In data de 7 aprilie 2016, el a fost trimis in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte persoane, pentru abuz in serviciu, fiind acuzat ca a finantat ilegal echipa de fotbal Politehnica Stiinta Timisoara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei"
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei"
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#DNA dosar imobiliare Timisoara , #administratia