Primul oras din Romania care primeste nota de la Moody's

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 21:11
2495 citiri
Primul oras din Romania care primeste nota de la Moody's
Foto: occidentul-romanesc.com

Municipiul Alba Iulia este prima localitate din Romania care a primit rating Moody's, respectiv "Ba1", potrivit primarului Mircea Hava, demersul fiind facut in perspectiva accesarii fondurilor europene.

Moody's a anuntat, marti, ca a atribuit orasului Alba Iulia ratingul "Ba1", cu perspectiva negativa, sustinut de managementul prudent al bugetului local si de rezervele "confortabile" de bani, dar limitat de capacitatea municipalitatii de a atrage venituri si de posibila crestere a gradului de indatorare.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a precizat, marti, intr-o conferinta de presa, ca a simtit nevoia unei evaluari externe pentru a vedea, o data in plus, care este situatia institutiei pe care o conduce, in vederea accesarii unor viitoare fonduri europene.

"Primul lucru pentru care ne-am pregatit este viitorul val de fonduri europene. Ratingul Moody's primit este o stire pozitiva si pentru investitori. Valoarea proiectelor noi este de peste 100 de milioane de euro. Ratingul obtinut de Alba Iulia este, daca vreti, un indicator al realizarilor si al efortului depus de toti cetatenii municipiului in ultimii ani. Dezvoltarea orasului este, in primul rand, meritul locuitorilor sai si recunoasterea noastra trebuie sa se indrepte catre ei", a spus Hava.

Edilul a precizat ca au fost atrase fonduri europene de peste 150 milioane euro, s-au facut imprumuturi si s-au emis obligatiuni pentru co-finantarea proiectelor europene, iar aceste fonduri au asigurat resursele necesare construirii sau modernizarii a peste 23 km drumuri, a peste 55.000 metri patrati zone pietonale, peste 20.000 metri patrati de parcari si a peste 15 hectare de spatii verzi noi.

Potrivit edilului, exercitiul bugetar UE 2014-2020 prevede un efort de co-finantare mult mai ridicat pentru beneficiarii de fonduri europene.

"Pe parcursul exercitiului bugetar UE anterior am construit si extins la superlativ capacitatea institutionala a municipiului Alba Iulia, dovedita deja in absorbtia a peste 150 milioane euro bani europeni, devenind cel mai mare 'investitor' in dezvoltarea locala. Pentru perioada urmatoare de programare vom avea nevoie de mai multi investitori privati si mult mai multe finantari rambursabile. Acest lucru nu se poate obtine decat avand un rating bun oferit de o agentie internationala de renume", a adaugat Hava.

O situatie buna a lichiditatilor

In aceeasi conferinta de presa, Gjorgji Josifov, vicepresedinte analist la Moody's, a apreciat ca "rating-ul de emitent Ba1 al municipiului Alba Iulia este sustinut de rezultatele solide realizate ca urmare a unui management bugetar prudent, asa cum se reflecta in excedentele operationale constante, performantele financiare bune si existenta unor rezerve la un nivel confortabil".

Analiza realizata de Moody's remarca faptul ca Alba Iulia a avut, in decursul ultimilor ani, excedente importante in bugetul de functionare. Acest excedent a fost de 30% din veniturile operationale in 2012, de la 19% 2011, reflectand o crestere a veniturilor realizate din impozite si taxe si o crestere a transferurilor de la bugetul de stat, asociate cu masurile de control al cheltuielilor implementate de administratia locala. Aceeasi performanta robusta se asteapta si in decursul urmatorilor doi ani.

Gjorgji Josifov a remarcat ca, totusi, ratingul contine si unele aspecte asociate capacitatii limitate a municipiului de a majora veniturile si cresterii potentiale a poverii datoriei, in decursul urmatorilor doi ani din cauza programului de investitii destul de extins.

Moody's considera ca performantele financiare solide ale municipiului Alba Iulia au condus catre o situatie buna a lichiditatilor. Rezervele in numerar acumulate s-au situat la un nivel mediu de 14% din veniturile operationale in perioada 2010-2012. Desi rezervele au scazut catre 10% la sfarsitul anului 2012, acestea continua sa reprezinte un aspect financiar pozitiv, de natura sa contracareze potentiale presiuni bugetare si sa sprijine programul de investitii pe termen mediu.

Analiza Moody's considera ca programul de investitii destul de consistent al Alba Iulia va constitui o provocare pentru profilul viitor al datoriei. Nivelul datoriei a scazut la 46% din veniturile operationale la sfarsitul lui 2012 de la un nivel relativ stabil, de 51 %, in perioada 2009-2011. Rata neta a datoriei va creste la 62% din veniturile oeprationale in 2012, ca urmare a utilizarii primei transe din linia de credit de 26 milioane de lei, recent contractata si a garantiei care urmeaza sa fie acordata companiei de apa, in valoare de 7 milioane lei

Profilul rambursarii datoriei este favorabil, cu o perioada ce ajunge pana in 2027 pentru rascumpararea obligatiunilor (care reprezinta 68% din datorie) si imprumuturi cu termen de rambursare de 12 ani. Rambursarile de capital pentru imprumuturi pe termen mediu se asteapta sa insumeze 6-7% din totalul veniturilor, ceea ce este usor de administrat avand in vedere starea financiara a municipiului.

Municipiul Alba Iulia a contractat incepand din 2002 si pana in 2013 imprumuturi totalizand peste 129 milioane lei pentru investitii de interes local si pentru cofinantarea proiectelor finantate din fonduri europene. Aceste imprumuturi au fost realizate prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de pana la 20 ani, doua produse de creditare bancara pentru investitii si un mecanism hibrid de finantare format din obligatiuni prefinantate prin credit punte.

Printre proiectele finantate se numara reabilitare retele apa, strazi si alei pietonale, refunctionalizare piete si reabilitari centru istoric si trasee turistice, asigurarea sustenabilitatii energetice, reabilitarea cetatii-fortareata.

Consilierul financiar al Primariei, care a asigurat pregatirea pentru obtinerea ratingului, este compania VMB Partners.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Alba Iulia rating Moody, #Alba Iulia fonduri europene , #administratia