Repetabila povara a umilintei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 14:01
5773 citiri
Repetabila povara a umilintei (Opinii)
Foto: Arhiva

De ce oare guvernantii romani nu inteleg niciodata nimic din greselile comise in trecut si le repeta precum un copil retardat incapabil sa treaca clasa?

De-abia a trecut penibilul scandal al balbaielii legate de cozile la care au fost trimisi, pe la casele de pensii si agentiile de somaj, cei platiti pe drepturi de autor, ca istoria se repeta. Se repeta la casele de sanatate si cu pensiile militarilor.

Mii de oameni au primit somatii de plata pentru sumele datorate Casei de Sanatate. Unii trebuie sa plateasca si pentru ultimii cinci ani. Multi dintre cei vizati s-au dus, speriati, sa-si regleze situatia.

Consecintele erau previzibile petnru posesorul a cel putin doi neuroni interconectati: buluc la ghisee, suprasolicitarea sistemului informatic al institutiei si, in final, blocarea lui totala. Rezultatul era la fel de previzibil: oameni de la care se asteapta sa dea, nu sa ia bani, pusi pe drumuri si obligati sa se inghesuie si sa piarda timp de pomana.

Cei mai multi dintre ei sunt nemultumiti de faptul ca nu au fost instiintati si in anii trecuti cat trebuie sa plateasca, pentru ca s-ar fi conformat, in loc sa fie pocniti acum cu sume uneori foarte mari. Dar daca tot s-a intamplat asa, macar sa li se fi pus la dispozitie conditii decente de plata.

Casa de Sanatate asteapta un nou soft mai performant. Foarte frumos. De ce nu au fost chemati oamenii abia dupa instalarea acelui soft? De ce nu exista nici pana in ziua de azi posibilitatea platii online?

E imposibil de inteles de ce contribuabilul trebuie sa fie nu doar taxat, ci si umilit, de ce impozitele, taxele si contributiile trebuie sa fie nu doar in bani, ci si in timp si nervi.

Situatia militarilor este chiar cea mai grava. In primul rand, modificarea legislatiei pensiilor in cazul lor ramane o mare prostie si o mare nedreptate. In toate statele NATO, militarii primesc pensii speciale, ca o recompensa pentru limitarile de toate felurile si riscurile la care sunt expusi de-a lungul carierei.

In plus, spre deosebire de diplomati sau piloti, care au primit pensii speciale in ultimii ani, militarii le au inca din vremea comunismului. Actualii pensionari din armata nici nu au prins vreodata un alt sistem de pensii si cele garantate prin lege au fost printre motivele care i-au determinat pe multi sa urmzeze cariera militara.

In mod normal, un sistem atat de vechi putea fi schimbat abia incepand cu cei care de-acum isi incep cariera militara. Nu e vina militarilor de cariera ca in 1990 in armata au fost absorbiti de-a valma toti securistii care beneficiau si ei de pensii speciale ca recompensa pentru o cariera de politie politica.

Dar daca tot ai luat decizia atat de controversata, macat procedeaza in asa fel incat sa provoci minimum de traume. Nu obliga oameni batrani sa umble pe la nu stiu cate garnizoane din tara in cautarea unor acte care, de multe ori, nici macar nu mai exista. Si nu te juca cu declaratiile si promisunile, pentru ca apoi sa le spui ca ceea ce li se intampla nu exista.

De la presedinte, la ministrul Apararii, toti demnitarii au garantat ca pensiile militare nu vor scadea sub 3.000 de lei. Ei bine, o multime de militari reclama acum scaderi cu mult sub acest prag, chiar pana la jumatatea lui. Si dovada ca nu mint stau taloanele de pensii. Poate sunt erori, ce vor fi corectate. Prea multe si prea socante pe nervii unor oameni care nu au gresit cu absolut nimic.

Si daca respectul pentru cetatean nu este suficient pentru a-i feri de asemenea necazuri, macar decontul electoral al trebui sa sperie puterea. Caci impozitarea in nervi, bani si umilianta, erorile repetate cu iz de minciuna costa mai scump la vot decat banii luati din buzunar.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#casa sanatate soft, #pensii militari, #masuri Guvern pensii , #administratia