Sclavi in mijlocul Romaniei: Primarul stia situatia, dar n-a facut nimic pentru copii. Ancheta continua

Marti, 26 Iulie 2016, ora 15:20
4766 citiri
Sclavi in mijlocul Romaniei: Primarul stia situatia, dar n-a facut nimic pentru copii. Ancheta continua
Foto: captura video DIICOT

Florin Proca, primarul comunei Berevoesti din judetul Arges, unde au fost gasiti adulti si copii tinuti sclavi, cunostea situatia inca din noiembrie anul trecut, dar nu a facut nimic pentru a-i salva pe minori.

Acuzatiile vin din partea prefectului de Arges, Cristian Soare. Acesta a sustinut, marti, o conferinta de presa in care a adus si dovezi.

"Din verificarile noastre a rezultat ca in data de 1 noiembrie 2015 a murit in conditii suspecte una dintre persoanele sechestrate, cu identitate necunoscuta, conditiile producerii acestui deces facand in prezent obiectul unui dosar de cercetare penala la IPJ Arges.

Dupa acest eveniment, primarul comunei transmite, in data de 9 noiembrie 2015, doua adrese catre Postul de Politie Berevoesti si Sectia de Politie Rurala Schitu Golesti (...). In aceste adrese primarul afirma ca exista suspiciuni ca in unele familii se afla minori fara acte de identitate care sunt folositi la diverse activitati (...) si solicita organelor de politie sa ia masuri pentru identificarea lor", a declarat prefectul Cristian Soare, citat de Agerpres si preluat de Antena3.

Prefectul il acuza pe primar ca desi stia ca situatia copiilor tinuti sclavi era "de o gravitate extrema", acesta "s-a limitat sa trimita doua adrese si sa efectueze formal o asa-zisa ancheta sociala care nu a descoperit nimic".

"In data de 9 decembrie 2015, primarul constituie o comisie pentru a identifica familiile cu minori care nu detin acte de nastere sau de identitate, in vederea punerii acestora in legalitate pe linie de stare civila, deci nu pentru a identifica minori pusi la munca fortata, asa cum preciza in adresele transmise politiei. Abia peste doua luni, in data de 6 ianuarie 2016, primarul (...) face o asa-zisa ancheta sociala la domiciliul unui suspect din acest dosar, unde nu identifica minori sechestrati sau suspusi la munca fortata", a mai declarat prefectul.

Mai mult, acesta a subliniat faptul ca primarul a sesizat Politia doar dupa ce o persoana fara documente de identitate a murit.

Dupa deschiderea cazului de catre DIICOT, prefectul de Arges a initiat o ancheta in cadrul careia s-a constatat ca "stapanii de sclavi" de la Berevoesti primeau si ajutoare sociale, motiv pentru care prefectura a decis sa ii amendeze pe primar, secretar si pe asistentul social din comuna.

Citeste explicatiile unui sociolog: Cum a fost posibil ca zeci de oameni sa fie batjocoriti timp de 8 ani si autoritatile sa nu faca nimic?

Ancheta in curs de finalizare

Intr-o interventie la postul de televiziune Digi24, prefectul Cristian Soare a declarat, marti dupa amiaza, ca daca se va dovedi ca "beneficiarii obtineau si alte venituri, plata va fi sistata".

Prefectul l-a acuzat inca o data pe primar ca desi situatia era de o gravitate extrema, n-a facut nimic pentru "identificarea si salvarea minorilor".

"Au existat acele doua adrese, ele au plecat imediat dupa ce in 1 noiembrie a murit in conditii suspecte o persoana (...) Cele doua adrese au ajuns la postul de politie din localitate si la sectia Schitu Golesti. S-a demarat ancheta si politistii i-au spus domnului primar ca el trebuie, potrivit legii protectiei copilului, prin compartimentul de asistenta sociala, sa efectueze ancheta si sa sesizeze de urgenta DGAS", a declarat prefectul.

Intrebat ce a facut politia cu cele doua adrese, prefectul Cristian Soare a spus ca ele au fost inaintate catre Inspectoratul Judetean de Politie si mai departe catre DIICOT. Totodata, inspectorii de la prefectura continua ancheta.

"Azi am prezentat un raport preliminar, in urmatoarele 7-10 zile vom finaliza ancheta si vom transmite organelor de ancheta concluziile noastre", a mai spus Cristian Soare.

In plus, prefectul a reamintit ca actual primar a fost reales in 5 iunie, fiind la al doilea mandat, iar anterior "a fost primar tatal domniei sale".

"In opinia mea, lucrurile se cunosteau", a spus prefectul, subliniind faptul ca, potrivit legii 272 din 2004, primarul avea obligatia ca, prin intermediul serviciilor de asistenta sociala, sa faca vizite la domiciliu si sa obtina informatii despre sanatatea si ingrijirea copiilor respectivi, daca existau motive temeinice ca viata lor este afectata.

Intrebat de ce n-a facut asta Florin Proca, daca i-a fost frica de familiile de rromi respective sau a fost mituit, prefectul a spus ca deocamadata nu poate face asemenea afirmatii.

"Vom finaliza aceasta ancheta si voi reveni cu elemente noi", a declarat acesta.

De asemenea, prefectul de Arges a anuntat ca s-au luat o serie de masuri pentru ca asemenea lucruri sa nu se mai intample.

"Am organizat intalniri cu comunitatile de rromi, vineri avem o intalnire intr-o comuna cu primarii, cu inspectorul scolar, cu directorii de scoala si seful sectiei de politie din zona, ca sa ne asiguram ca asa ceva nu se mai intampla", a punctat acesta.

In urma descinderilor in dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoesti au fost arestate preventiv 37 de persoane acuzate de exploatarea a zeci de oameni, adulti si copii. Potrivit procurorilor DIICOT, victimele erau amenintate, batute, torturate sau violate si supuse la munca fortata.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#primar stia sclavi Berevoesti, #primar prefect sclavi Arges , #administratia