Tramvaiele noi nu vor ajunge in Capitala prea curand. Primaria a prelungit licitatia pana la iarna

Vineri, 09 August 2019, ora 13:43
7685 citiri
Tramvaiele noi nu vor ajunge in Capitala prea curand. Primaria a prelungit licitatia pana la iarna
Foto: Marian Andrei/Arhiva Forum MetrouUsor

Bucurestenii mai au de asteptat pana sa poata circula, prin Capitala, cu cele 100 de tramvaie noi pe care Primaria Generala vrea sa le cumpere. Motivul: municipalitatea are nevoie de mai mult timp pentru a stabili de la cine sa le ia.

Potrivit celui mai recent raport de activitate al Societatii de Transport Bucuresti

(STB), in Capitala circula doar 486 de tramvaie. Cele mai multe dintre ele sunt prea vechi pentru a le mai asigura oamenilor conditii confortabile de calatorie. De la an la an, tramvaiele au inceput sa inregistreze din ce in ce mai multe defecte grave, dupa cum arata chiar statisticile societatii de transport.

Anul trecut a crescut numarul de tramvaie care s-au defectat si au produs blocaje in trafic, potrivit STB. Foto: Raport de activitate al STB

Problema s-a acutizat in ani, tocmai din cauza ca primarilor Capitalei putin le-a pasat de transportul in comun si n-au innoit parcul de tramvaie.

Potrivit raportului de activitate al STB, anul trecut nu s-au cumparat tramvaie in Capitala.

Potrivit raportului STB, nu s-au cumparat tramvaie, anul trecut. Foto: Raport de activitate STB

In luna decembrie, Primaria Capitalei a lansat o licitatie prin intermediul careia si-a prospus sa cumpere 100 de tramvaie noi, la standarde europene, cu suma de 856 milioane de lei (adica circa 181 de milioane de euro).

La licitatie s-au inscris turcii de la Durmazlar Makina San. VE tic. A.S. si o asociere formata din Astra Vagoane Calatori si chinezii de la CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd. Constructorii interesati au solicitat clarificari de la PMB, iar documentele si-au urmat cursul, inclusiv la Autoritatea Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) care avizeaza actele.

Une peste alta, in mod normal, pana la jumatatea lunii august 2019, PMB urma - potrivit calendarului initial al licitatiei - sa incheie evaluarea ofertelor. Ar fi urmat anuntarea castigatorului si semnarea contractului. Si abia dupa urma sa inceapa constructia celor 100 de tramvaie care sa fie livrate la Bucuresti, rand pe rand, in urmatorii 3 ani.

Chiar daca respectivul calendar ar fi fost respectat, oricum urma sa mai treaca suficient timp pana cand bucurestenii urmau sa circule cu noile tramvaie. Intre timp, insa, au intervenit si prelungiri de termene.

Mai exact, PMB a extins deja cu 4 luni - pana la jumatatea lui decembrie 2019 - perioada de evaluare a ofertelor.

"Avand in vedere complexitatea procedurii, precum si volumul mare de documente si informatii care au fost si urmeaza a fi procesate si analizate in continuare, in temeiul prevederilor art. 214 alin. (3) din Legea nr. 98/2016, privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, Comisia de evaluare a justificat, solicitat si a obtinut aprobare pentru prelungirea perioadei de evaluare a ofertelor pana la data de 15.12.2019.

Reiteram faptul ca activitatea comisiei de evaluare a ofertelor si implicit orice fel de informatii care se refera la aceasta etapa de instrumentare a procedurii sunt confidentiale pana la finalizarea proceduri", se arata intr-un raspuns furnizat de PMB la solicitarea Ziare.com.

Cat de mult va dura - in aceste conditii - pana cand primul tramvai nou va ajunge sa circule prin Capitala? Nimeni n-ar putea spune, momentan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#amanare licitatie tramvaie noi Bucuresti, #tramvaie noi licitatie Gabriela Firea, #Firea tramvaie noi , #administratia