Un lac din Capitala risca sa sece si o sursa de viata sa moara cu el. De ce nu l-a salvat Primaria lui Firea? Raspunsul e naucitor

Vineri, 24 Mai 2019, ora 09:51
17608 citiri
Un lac din Capitala risca sa sece si o sursa de viata sa moara cu el. De ce nu l-a salvat Primaria lui Firea? Raspunsul e naucitor
Foto: Arhiva Facebook/Grupul de Initiativa Civica Lacul Tei

Desi promite investitii de milioane de euro in Capitala, Primaria Bucuresti transmite ca de la inceputul anului n-a gasit suficienti bani pentru a repara cateva pompe de apa. Si, din pacate, cata vreme respectivele pompe nu functioneaza, un lac de agrement plin de viata din Capitala risca sa sece.

Nivelul lacului din Parcul Circului a inceput sa scada inca din 2009, an in care intr-un colt al parcului - la intersectia strazilor Barbu Vacarescu si Lacul Tei - a inceput sa se construiasca o cladire de birouri cu 5 subsoluri si 18 etaje.

La acel moment, mai multi bucuresteni au sustinut ca fundatia masiva a respectivei cladiri a blocat izvoarele naturale ale lacului. Autoritatile - care dadusera deja unda verde pentru constructia uriasei cladiri - au dat din colt in colt. Mai exact, unii dintre functionari au spus atunci ca de vina pentru scaderea nivelului apei ar putea fi, intr-adevar, constructia, dar ca nu exista dovezi in acest sens. Altii au sustinut ca in 2009 pur si simplu plouase mai putin, asa ca era si firesc sa scada nivelul lacului.

In lipsa unor explicatii si solutii, s-a decis atunci ca lacul sa fie alimentat cu apa scoasa cu pompele dintr-un put sapat in zona. Ulterior, Primaria Capitalei - prin Administratia Lacuri Parcurilor si Agrement Bucuresti (ALPAB) - urma sa afle cauza certa a scaderii nivelului apei si sa ia masuri pentru rezolvarea problemei.

Intr-un raspuns formulat la solicitatea Ziare.com, PMB sustine ca - pentru a proteja lacul - ALPAB a cerut, in anii urmatori, sprijinul mai multor institutii, printre care: Inspectoratul de Stat in Constructii, Apele Romane, Agentia de Protectia Mediului Bucuresti, Garda Nationala de Mediu. De asemenea, ALPAB l-ar fi chemat la discutii inclusiv pe proprietarul cladirii Eurotower. Din pacate, n-a reusit sa rezolve problema lacului, pe care s-a multumit sa il realimenteze cu pompe, an de an.

In cele din urma, in 2014 - adica dupa 5 ani de la aparitia problemei lacului - ALPAB a comandat Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti un studiu in valoare de 81.511 lei (fara TVA) care sa stabileasca, in sfarsit, cu precizie, de ce scade apa.

Nuferi pe lac, inainte ca acesta sa ajunga la un pas de a seca. Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Studiul respectiv a oferit o serie de explicatii tehnice, fara a lamuri, insa, problema. Mai exact, potrivit PMB, autorii studiului au stabilit ca:

"Scaderea nivelului apei subterane in zona Parcului Circului si implicit a lacului din acest parc (...) este o consecinta a mai multor factori hidrologici si hidraulici ce influenteaza bilantul hidrologic zonal: schimbarile climatice manifestate prin reducerea precipitatiilor, reducerea drastica a pierderilor din reteaua de alimentare cu apa datorata imbunatatirii retelei de distributie a apei potabile in zona studiata, precum si prezenta unor sisteme de epuisment presupuse."

Cu alte cuvinte, exista posibilitatea ca apa care ar trebui sa ajunga in lac sa se scurga, cumva, in alta parte. Cu toate astea, cercetatorii n-au reusit sa afle unde si cum.

In aceste conditii - cel putin pe termen scurt si mediu - ALPAB a ramas cu o singura solutie: aceea de a alimenta lacul, ori de cate ori este nevoie, cu apa scoasa cu pompele dintr-un put adanc de 50 de metri, sapat in Parcul Circului. In mod normal, daca macar aceasta operatiune de intretinere ar fi fost executata corect si la timp, bucurestenii care se plimba prin Parcul Circului n-ar fi trebuit sa sesizeze nimic in neregula cu nivelul lacului.

Rate pe lac, in vara anului 2018. Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Problema este ca, incepand din toamna trecuta, putul a inceput sa se acopere cu nisip, iar pompele cu care era extrasa apa pentru alimentarea lacului s-au ars. Si n-au fost reparate nici pana astazi. De ce? Iata ce a transmis PMB, la solicitarea Ziare.com.

"Solutia pe care ALPAB intentioneaza sa o aplice pentru a rezolva problema alimentarii cu apa a lacului Circului este cea aplicata in ultimii zece ani, de pompare a apei din foraj dupa denisiparea acestuia. (...)

In prezent, fenomenul de innisipare a putului a dus la arderea pompelor, astfel ca in prezent ALPAB face demersuri in vederea incheierii unui contract de denisipare a putului, cu o firma specializata, lucru care pana in prezent nu s-a putut face din cauza aprobarii cu intarziere a bugetului de stat pentru anul 2019 (din care se alimenteaza, in mare parte, bugetul Primariei Capitalei - n.red.) ", informeaza PMB.

Cu alte cuvinte, administratia locala a Capitalei - care promite sa construiasca spitale, sa reabiliteze un sistem urias de termoficare, sa rezolve problema aglomeratiei in trafic si sa transforme orasul in smart-city - n-a gasit, vreme de mai bine de jumatate de an, bani ca sa curete un put si sa repare niste pompe de apa.

Testoasele care traiau in numar mare in 2018, in Lacul Circului. Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Din pacate, scaderea nivelului apei afecteaza ecosistemul din zona. In lac traiesc pesti si broaste testoase care au de suferit pe masura ce cantitatea de apa se imputineaza. In plus, lacul e important si pentru ca pe el creste nufarul egiptean, o planta rar intalnita in Romania.

Satui sa fie dusi cu vorba, bucurestenii din zona - organizati in Grupul de Initiativa Civica Lacul Tei - au organizat si un protest pentru a determina autoritatile sa realimenteze lacul. Au primit promisiuni ca, in zilele urmatoare, acest lucru sa va intampla.

Ramane de vazut daca autoritatile se vor tine sau nu de cuvant sau vor continua sa tergiverseze alimentarea lacului, asa cum au facut in ultimele luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scadere lac Parcul Circului motive, #seaca lac Parcul Circului, #solutie scadere lac Parcul Circului , #administratia