Un oras din Romania care traieste ca in Evul Mediu: Lemnele de foc sunt urcate cu scripeti in apartamentele de bloc

Luni, 30 Octombrie 2017, ora 20:21
12126 citiri
Un oras din Romania care traieste ca in Evul Mediu: Lemnele de foc sunt urcate cu scripeti in apartamentele de bloc
Foto: Arhiva Pixabay

Peste doua mii de locatari ai blocurilor din orasul aradean Lipova se incalzesc cu sobe de ani de zile, iar cei de la etajele superioare folosesc un sistem cu scripeti pentru a-si aduce lemnele in casa.

Asta se intampla deoarece sistemul centralizat de termoficare a fost abandonat de administratia locala din cauza ineficientei, iar in localitate nu exista gaz.

Odata cu venirea frigului, locatarii de la etajele superioare sunt nevoiti sa isi duca lemnele in locuinte cum pot, unii apeland la scripeti. Oamenii si-au sacrificat balcoanele, camarile sau chiar unele camere pentru a depozita lemnele folosite pe timp de iarna.

Localitatea nu mai are sistem centralizat de incalzire de mai bine de 15 ani.

Unii locatari si-au instalat scripeti motorizati sau manuali, de care se folosesc pentru a trage la etajele superioare sacosele pline cu lemne. Este singura solutie pentru a nu le urca pe scari pana la etajele patru sau cinci.

Pensionarul Viorel Cojocaru locuieste la etajul V si spune ca a fost nevoit sa-si instaleze scripete electric, pentru ca nu mai e tanar si nu mai poate cara lemnele pe scari.

"Am un scripete electric care imi face treaba, eu doar astept sacosa cu lemne in balcon, unde le si depozitez. Cand mi-am umplut balconul, lemnele imi ajung cam o saptamana. E greu, dar asta e situatia... Orasul nu mai are centrala demult. Eu m-am debransat inainte sa se inchida centrala, pentru ca ingheta apa in calorifere. Nu era eficient sistemul, plateam mult si rabdam frig", a declarat pensionarul.

Barbatul incalzeste un apartament de trei camere, de 86 de metri patrati, cu o soba de teracota, iar lemnele il costa intre 1.500 si 2.000 de lei in sezonul rece.

"Acum trei ani, pretul lemnelor era la jumatate, dar se tot scumpesc. In ritmul in care urca preturile, probabil va fi mai rentabila incalzirea pe curent", se plange barbatul.

"Suntem umiliti in al doilea oras ca importanta din judetul Arad. Nu e normal sa locuim la bloc si sa facem foc in sobe, sa caram din beci lemne pe scari de cateva ori pe zi. Facem mizerie, fum...", s-a plans un alt locatar, Florin Iliescu.

Numeroasele burlane prinse pe fatadele blocurilor nu sunt doar inestetice, spun locuitorii orasului, dar produc si multa poluare.

"Nu poti deschide un geam sa aerisesti, ca iti intra fumul de la burlanul vecinului. Suntem ca in Evul Mediu, desi locuim la bloc", a spus o locatara.

Cele aproximativ 30 de blocuri din oras au patru si cinci etaje, iar in aceste imobile locuiesc peste 2.000 de persoane, adica 20 la suta din populatia orasului. Toate blocurile erau racordate la centrala termica a orasului, care a functionat pana la inceputul anilor 2000.

Primarul Lipovei, Iosif Jichici, a declarat ca sistemul centralizat de termoficare a fost abadonat din cauza ineficientei.

"In afara de blocuri, sistemul mai deservea un hotel. Era ineficient sa tii o centrala pentru un numar atat de mic de consumatori. Costurile erau prea mari, mai ales ca centrala folosea motorina. Am fost nevoiti sa renuntam, iar acum toata populatia orasului se incalzeste cu lemne, pentru ca nu avem nici gaz", a spus edilul.

"La oras, ca la tara!", glumesc locatarii apartamentelor cu sobe, care spera, totusi, ca autoritatile locale vor reusi sa aduca in zona reteaua de gaze si sa-si instaleze centrale de apartament.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#bloc lipova scripeti lemne apartamente , #administratia